Hij gelooft in mij, blijft je raken.

Hij gelooft in mij, blijft je raken.

Recensie: Martijn van Vuuren
Foto: Robin Swiers

10 Jaar na de eerste première van de biografische musical ‘Hij gelooft in mij” heeft Stage Entertainment besloten de voorstelling opnieuw op de planken te brengen.
Afgelopen jaar zou André Hazes 70 jaar zijn geworden. Inmiddels is het ook alweer ruim 17 jaar jaar geleden dat André overleed
.


Dit is dan ook het moment waarop de musical begint. We horen fragmenten van de uitvaart die bij menig Nederlander in het geheugen staan gegrift. Het grootse afscheid in de Arena in Amsterdam. We horen toenmalig burgemeester Job Cohen speechen.


Daarna schakelen we terug in de tijd. We zien een jonge Hazes (Martijn Fischer) en een nog veel jongere Rachel van Galen (Roosmarijn Luyten). Rachel die als kind groot fan is van de zanger en haar grote held ontmoet.
Niet alleen Rachel blijkt een groot fan te zijn maar ook haar ouders Friedel en Jan van Galen (Annick Boer en Rutger de Bekker) zijn groot bewonderaar. Dat blijkt op het moment dat Rachel bij haar ouders komt om te vertellen dat ze een bijna 20 jaar oudere vriend heeft. Op het moment dat ze vertelt dat het om Andre Hazes gaat draaien haar ouders bij en verandert de ontzetting in bewondering. Deze bewondering slaat al snel om van bewondering van hun dochter naar louter bewondering voor de zanger en minachtig van Rachel en de manier waarop ze haar man bij staat.


Gedurende de musical zien we de vele strubbelingen die Rachel en André samen doorstaan. Het toch wel grote probleem van het leeftijdsverschil tot het overmatige drankgebruik. Maar in de musical is vooral gekozen voor de tragiek van de zanger die zijn gehoor verliest. Een mooi en ontroerend uitgangspunt voor een musical.


Veel van de grote klassiekers van Hazes passeren de revue. Toch is het alles behalve een meezing concert. De nummers worden op een prachtige manier verweven in het verhaal. En zeker op het moment dat de nummers gezongen worden door een ander personage dan Hazes zelf krijgen ze een compleet andere dimensie.


Martijn Fischer heeft zich de afgelopen jaren al bewezen als een zeer waardig Hazes vertolker. Hij weet in zijn spel het publiek mee te nemen in het leed van de zanger en weet de soms heftige emoties zeer geloofwaardig neer te zetten. Zijn vertolking van Hazes is dan ook alles behalve een parodie. Ook Roosmarijn Luyten is in haar rol van Rachel zeer overtuigend. Op een mooie en subtiele manier neemt ze je mee in al haar struggles die ze tegenkomt in haar leven als vrouw van een van de grootste volkshelden van Nederland. Ook vocaal weet Luyten te overtuigen met haar mooie heldere stem.


Annick Boer en Rutger de Bekker zijn een welkome afwisseling in de voorstelling. Tussen de soms heftige emoties door zijn zij de komische noot. De ouders van Rachel worden ietwat karikaturaal neergezet, maar blijven geloofwaardig. Zeker op het moment dat moeder en dochter samen prachtig het lied ‘Droomland’ zingen, voel je met haar mee.


Op een moderne en strakke manier weet decorontwerpster Carla Janssen Hofelt d.m.v. projecties op bewegende panelen een mooi decor neer te zetten. Aangevuld met rollende decorstukken weten ze het publiek op een overtuigende manier mee te nemen van de ene scene in de andere.


Ook het ensemble is een echte aanvulling op de voorstelling. Zij weten veel nummers extra kracht bij te zetten als koor of als figuranten in diverse scenes.


“Hij gelooft in mij” laat maar weer eens zien dat ook ruim 17 jaar na zijn overlijden Andre Hazes nog steeds in vele harten zit. Niet alleen de muziek wordt nog jaarlijks door duizenden mensen uit volle borst meegezongen tijdens meezing concerten, maar ook zijn levensverhaal weet mensen te raken. Stage Entertainment heeft met veel respect en liefde dat verhaal weten om te zetten naar een zeer geslaagde biografische musical. De voorstelling is de komende tijd nog door heel het land te zien.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.