Het was Zondag in het Zuiden indrukwekkende spektakel musical over de watersnood in Limburg van december 1993

Het was Zondag in het Zuiden indrukwekkende spektakel musical over de watersnood in Limburg van december 1993

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

Zondagavond 23 juli mocht ik op een bijzondere locatie, het openluchttheater De Doolhof in Tegelen, de première van Zondag in het Zuiden zien van Toneelgroep Maastricht en De Maaspoort in Venlo. Deze voorstelling is te zien van 19 juli tot en met 2 september. Een nieuwe Nederlandse spektakelmusical met muziek van Rowwen Hèze over het hoogwater in Limburg. De locatie is vooral bijzonder omdat het op de daadwerkelijke plek is waar de overstromingen hebben plaatsgevonden.

Het verhaal:

De Heilige Anthonius neemt ons mee naar december 1993. Een roerige tijd. Wat begon als een hoge waterstand van de Maas, groeide binnen een paar dagen uit tot een watersnood die Limburg totaal overrompelde. En tegelijkertijd dichter bij elkaar bracht dan ooit.

Radiojournalist Sarah ziet de onrustige Maas als dé kans op een mooie reportage, de doorbraak in haar carrière. Maar daar denkt de radioredactie van Omroep Limburg anders over. Sarahs ouders proberen koste wat kost hun boerderij en de beesten veilig te stellen. Evacueren is geen optie, zelfs niet als het leger het eist. Dat is zeer tegen de wens in van hun oudste dochter die halsoverkop met haar vriend naar Nederland reist om haar familie bij te staan. Een gemeenteraad komt samen om het dorp te beschermen. Burgemeester Ruiters denkt genoeg tijd te hebben om zijn dorpen in Noord Limburg te redden. Ondanks al zijn inspanningen, loopt hij volgens zijn raadsleden achter de feiten aan. De druk wordt opgevoerd. Totdat hij opeens spoorloos verdwijnt.

Regisseur en producent Servé Hermans had al jaren het idee om een voorstelling te maken over de overstromingen in Limburg in december 1993. De verhaallijn had hij nog niet echt uitgedacht, maar na een ontmoeting met Tom Doesburg, redacteur en toenmalig verslaggever bij L1, kwam het uiteindelijke idee van de spektakelmusical tot stand. Een heleboel mensen in Limburg hebben deze overstromingen meegemaakt, met ieder een eigen verhaal. Veel mensen zijn alles kwijtgeraakt, ze hebben moeten toezien hoe alles weggespoeld werd terwijl zij weinig konden doen om dit te stoppen. De overstroming van 1993 in Limburg zal altijd herinnerd worden als een tragische gebeurtenis in de geschiedenis van Nederland. Het heeft geleid tot belangrijke veranderingen in het waterbeheer en heeft de kwetsbaarheid van Nederland voor overstromingen benadrukt. Het is een herinnering aan de kracht van de natuur en de noodzaak om ons voor te bereiden op dergelijke rampen.

Heel toepasselijk regende het op de avond van de première. Dit maakte de voorstelling nog iets krachtiger en indringender. De voorstelling geeft op gepaste en integere wijze het verhaal van de overstromingen weer. Het zijn echte verhalen van mensen die alles van dichtbij hebben meegemaakt. Op grote LED schermen zien we dan ook echte beelden van de ramp voorbij komen. De pakkende en aangrijpende nummers van Rowwen Heze worden in het Limburgs gezongen, maar zijn ook perfect voor niet Limburgers te volgen, daar de Nederlandse tekst op de grote LED schermen te lezen is.

Buddy Vedder is de leidraad van de voorstelling. Als de heilige Anthonius, de beschermheilige van verloren voorwerpen en vermiste personen, krijgt hij de uitdagende taak om twee dochters voor de kerst naar huis te brengen. Dit blijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Buddy speelt met een grote charme, is innemend en grappig. Dat hij diverse malen een nat pak heeft, neemt hij op de koop toe. Hij heeft door alle nattigheid vier verschillende pakken per avond nodig.

Het script van Allard Blom zit vol met ingenieuze teksten, die nog lang in je hoofd blijven rond dwalen. Het decor is van een zeer hoog niveau. Het brede podium bestaat uit diverse lagen. In het midden vindt men een groot bassin waar tijdens de voorstelling water in loopt tot aan heuphoogte. Dit water wordt na elke voorstelling teruggepompt, gezuiverd en opgeslagen in grote containers, zodat het elke voorstelling hergebruikt kan worden.

De voorstelling wordt met recht spektakelmusical genoemd. De vele acteurs hebben avond aan avond een nat pak. Moeten in regen en wind gewoon doorspelen, zelfs als er geen regen is, is er een vernuftige manier bedacht om de regenval na te bootsen (en dus de spelers nat te krijgen). Deze voorstelling moet iedereen gaan zien ook als je net als ik niet uit Limburg komt. Het is een waar spektakel. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt over hoe we in Nederland omgaan met dit soort rampen. Zo zijn er, helaas, nog steeds de ramptoeristen die enkel komen kijken en geen hand uitsteken om de getroffen mensen te helpen.

De hoofdrollen worden gespeeld door o.a. Renée van Wegberg, Buddy Vedder, Hein van der Heijden, Suzan Seegers, Wim van den Driessche, Raymond Kurvers, Anne-Mieke Ruyten, Martijn van der Veen, Tim Stuart, Tom Doesborg, Marieke Goemans, Sepp Hendrix, Floor Simons, Tim Stoter, Vérie Thijssen, Jip Verdellen en Victor Lammertijn.

Voor meer informatie: www.hetwaszondaginhetzuiden.nl

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.