Het verzet kraakt, en complete avond uit!

Het verzet kraakt, en complete avond uit!

Recensie: Martijn van Vuuren

Als je naar een voorstelling gaat van “Het verzet kraakt” krijg je niet alleen een bijzondere productie te zien maar krijg je een complete avond uit. Het begint al op het moment dat je het terrein op komt. Je waant je op een station dat de sfeer ademt van de jaren ’40. Personages uit deze tijd lopen over het terrein en je komt al direct in de juiste sfeer.

Vervolgens loop je over een speciaal voor de gelegenheid aangelegd ponton richting het Indiëterrein (een oude textielfabriek). Maar dit is ook de plaats waar ooit Duitse troepen en wapens, dwangarbeiders, gevangenen en kapitaalgoederen werden vervoerd tussen Nederland en Duitsland. Kortom een unieke locatie voor deze voorstelling.

Aangekomen op het Indiëterrein kom je in een grote fabriekshal waar zo’n 1500 man kunnen eten.  Verdeeld over tafels van ongeveer 10 personen wordt hier een toepasselijk drie gangen diner geserveerd. Ik moet zeggen, ik heb prima gegeten en veel respect voor de organisatie achter dit diner. Het is een kunst om voor zoveel mensen in zo’n korte tijd toch een prima maaltijd te serveren. Ook tijdens het diner blijf je in sfeer van de voorstelling die daarna gaat komen.

Eenmaal uitgegeten loop je richting het terrein waar de voorstelling gaat plaats vinden. Direct al zie het immense decor wat een beetje weg heeft van de set van ‘Soldaat van Oranje.” En dit is niet de enige vergelijking die er te maken is tussen de twee producties. Voor de makers van ‘Het verzet kraakt is dit duidelijk een inspiratiebron geweest. 

Het unieke van deze productie is, dat er gewerkt wordt met amateur acteurs/zangers/muzikanten e.d. samen met professionals. Dat is zeker iets unieks aan dit project. De gehele gemeenschap van en om Almelo lijkt mee te werken. Dat is al te merken aan de gastvrijheid en vriendelijkheid van werkelijk al het personeel wat betrokken is bij dit project. Van parkeerwacht tot EHBO, van beveiliging tot de serveersters iedereen is vriendelijk. 

De voorstelling zelf gaat over de grootste bankoverval die er ooit heeft plaatsgevonden in de Nederlandse geschiedenis. Een verzetsdaad van een groep verzetshelden wat helaas niet goed afliep. 

De voorstelling kwam voor mijn gevoel wat moeizaam op gang. Misschien had het te maken met een een regenbui aan het begin van deze openluchtproductie maar gaande weg kwam ik steeds meer in het verhaal. Hoofdrollen worden gespeeld door Bert Geurkink en Laurens van Lottum. Een journalist en één van de verzetshelden van vroeger die samen terug kijken op het bijzondere geschiedenis verhaal. Wolter Weulink, Ellen Kremers, Job Bovelander zijn enkele van de andere hoofdrolspelers. En het is wel te zien dat er een verschil zit tussen de amateurspelers en de profs. Is dat erg? Nee, in de meeste gevallen niet. Soms waren de verschillen in zangstemmen wel erg groot en ook speltechnisch kwamen enkele rollen beter uit de verf dan andere. Maar deze verschillen waren ook binnen de profs op te merken. Storender was de slechte Duitse uitspraak. Het Twentse accent daarentegen kwam overtuigender over (voor een niet twents sprekende luisteraar). 

De (niet heel erg aansprekende muziek) werd gespeeld door een orkest uit de omgeving aangevuld met een band. De voorstellingen worden afwisselend gespeeld door 5 verschillende orkesten uit de omgeving. Weer zo’n voorbeeld dat dit echt een regionaal project is! De muziek in de voorstelling is prima maar bevat niet echt nummers die blijven hangen. 

Het decor en licht is mooi gedaan, ook zitten er mooie scenes in. Die drie punten zijn alle drie geïnspireerd op Soldaat van Oranje. Maar onder het mom, beter goed gejat dan slecht bedacht is dit absoluut niet storend. 

Kortom, een avondvullende en bijzondere belevenis op een unieke locatie. Lekker eten, fijne sfeer, bijzondere voorstelling. Ik zeg, de moeite waard om eens een dagje voor af te reizen naar Almelo. Want zoals Herman Finkers als zei: “In Almelo is altijd wat te doen; dan staat het stoplicht op rood, dan weer op groen.”

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.