Het Storioni Festival keert terug bij o.a. Area 51 en het Muziekgebouw Eindhoven. Storioni Trio wint Cultuurprijs Noord Brabant 2024. 

Het Storioni Festival keert terug bij o.a. Area 51 en het Muziekgebouw Eindhoven. Storioni Trio wint Cultuurprijs Noord Brabant 2024. 

Foto: ©Max Kneefel

Het publiek wordt door het Storioni Trio van 13 tot 26 mei 2024 getrakteerd op verrassende combinaties van artiesten op unieke locaties zoals skatepark Area 51, de werkplaats van Piet Hein Eek, Kasteel Heeze en -Geldrop, en in de straten van Kleine Berg. Het openingsconcert is op zaterdag 18 mei 2023 in skatepark Area 51 in Eindhoven en op donderdag 23 mei is het concert Meesters van de Kamermuziek met o.a. uitreiking van de Cultuurprijs Noord Brabant 2024 aan het Storioni Trio.

Kamermuziek is voor iedereen, overal 

Tijdens het Storioni Festival vindt een breed scala aan concerten plaats op bijzondere locaties in en om Eindhoven. Het festival wordt feestelijk geopend op zaterdagavond 18 mei bij Europa’s grootste indoor skatepark: Area 51. Door deze bijzondere locatiekeuze maakt het trio direct een statement: Kamermuziek is er voor iedereen, overal. Tickets variëren van €4,- tot €52,50 met speciale tarieven voor jongeren, en gratis concerten.  

Openingsconcert: Nederlandse première en samensmelting van klassiek en urban bij Area 51

Zaterdagavond 18 mei begint met de Nederlandse première van ‘Those secret Eyes’ van de jonge Britse componist Charlotte Bray. Dan volgt de eerste stap van het gebaande pad af met Max Richters herschrijving van Vivaldi’s Vier Jaargetijden, die hij in een fris jasje stak met invloeden uit pop- en filmmuziek. Deze ‘4 Seasons recomposed’ wordt uitgevoerd door de Storioni Soloists, een getalenteerde groep masterstudenten van de Nederlandse conservatoria. Vervolgens is de beurt aan virtuoos saxofonist Ties Mellema, bekend om zijn verkenningen tot de uiterste grenzen van de muziek en winnaar van talloze prijzen waaronder de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. We zien Mellema met zijn nieuwe groep PEAX een cross-over concert geven waarbij klassiek en hiphop samensmelten. Samen met Emoves Masters, een Eindhovens initiatief met veelbelovende urban arts talents waaronder voormalig stadsdichter van Tilburg Rodgairo Dalnoot, bekend als ‘De 13’ die naar eigen zeggen heel benieuwd is naar dit optreden, omdat hij als improviserend spoken word artist nooit eerder de brug naar klassieke muziek overstak. 

Uitreiking van de Cultuurprijs Noord Brabant: Meesters van de Kamermuziek 

Op maandag 15 april wordt officieel bekendgemaakt dat het Storioni Trio de Cultuurprijs Noord Brabant 2024 wint (voorheen Prins Bernhard Cultuurprijs). De prijs wordt uitgereikt door de Commissaris van de Koning tijdens het concert ‘Meesters van de Kamermuziek’ op donderdagavond 23 mei in het Muziekgebouw Eindhoven. ‘De mannen van het Storioni Trio koppelen muzikaal vakmanschap aan organisatorische kracht. Het zijn verbinders pur sang’, aldus juryvoorzitter Maarten Hartveldt.

Dit concert is een eerbetoon aan de kamermuziek, gebracht door internationale sterren geleid door pianist Yeol Eum Son, die de avond opent met haar favoriete pianosonate van Mozart, waarna het publiek wordt meegenomen op een reis door de meesterwerken van Brahms en Schumann. De avond bereikt zijn hoogtepunt met Mendelssohn’s beroemde Oktet, een meeslepend stuk dat de zaal zal vullen met tijdloze klanken en emotionele diepgang.

Klassieke muziek moet toegankelijker zijn voor nieuw publiek 

Concertmeester van het Residentie Orkest Wouter Vossen is mede-initiator van het festival, samen met zijn Storioni Trio. “We zijn heel blij met het programma, en trots op zo’n mooie internationale line-up. We verspreiden ons altijd door de hele stad en dit jaar hebben we weer nieuwe plekken ontdekt. Bijvoorbeeld Area 51, dat ons enorm helpt bij het bereiken van nieuwe doelgroepen. Wij vinden dat klassieke muziek toegankelijker moet zijn voor nieuw publiek en we hopen daar zo aan bij te dragen.” 

Tijdens het Storioni Festival zijn er concerten bij het Muziekgebouw Eindhoven, Area 51, Kasteel Heeze, Kasteel Geldrop, de werkplaats en het Grand Café van Piet Hein Eek, bij CKE en de TU Eindhoven, in de Catharinakerk en in de straten van Kleine Berg. Het volledige programma is te vinden op www.storionifestival.nl  

Extra info: 

Openingsconcert zaterdag 18 mei 2024

Meesters van de kamermuziek op donderdag 23 mei 2024

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.