Het multidisciplinaire ExploreZ Festival biedt hoop op nieuwe perspectieven: twee premières

Het multidisciplinaire ExploreZ Festival biedt hoop op nieuwe perspectieven: twee premières

Van 17 september tot en met 10 oktober 2021 vindt de zesde editie van het internationale ExploreZ Festival plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Wij waarderen het enorm als je aandacht besteedt aan ExploreZ en nodigen je graag uit om naar de voorstellingen te komen. We lichten twee premières uit!

Het thema van het ExploreZ Festival 2021 is Hoop op nieuwe perspectieven: de perspectieven die kunstenaars bieden op de wereld na de corona-pandemie. Twee voorstellingen rond dit thema gaan tijdens het festival in première: Het Alfabet van Onzekere Tijden op donderdag 30 september bij Podium Mozaïek tijdens het programma Best of ExploreZ 2021, en Eén Stad, Vele Gezichten op zondag 3 oktober in de Openbare Bibliotheek Oosterdok.

Tijdens het ExploreZ Festival zijn er nog 14 andere voorstellingen met dans, theater en muziek te zien, zowel in het eigen ZID Theater als op andere locaties in Amsterdam. Het zijn performances van jonge makers van verschillende komaf die hun persoonlijke visie op hoop voor de toekomst uitdragen in hun werk.

HET ALFABET VAN ONZEKERE TIJDEN: EEN GEESTIGE, RUWE EN ENERGIEKE PERFORMANCE 

Het Alfabet van Onzekere Tijden van ZID Theater heeft de vorm van een spel dat zich op de theatervloer afspeelt en waar de toeschouwer een onderdeel van is.  Acht performers maken met hun fysieke spel en poëtische beelden een woordenboek waarin taal, beeld en beweging samensmelten. ‘Kunnen we alles loslaten en met humor en een onbevangen blik de toekomst tegemoet gaan? ‘, vragen zij zich af. Met het publiek reflecteren zij op collectieve en persoonlijke perceptie in tijden van instabiliteit. Die reflecties krijgen vorm tijdens de voorstelling, en in de video-installatie die onderdeel is van de performance. 

Dichteres Vivian Deekman schreef speciaal voor Het Alfabet nieuw werk en draagt dat tijdens de voorstelling voor. Concept en regie zijn van Karolina Spaić, artistiek leider van het ExploreZ Festival en ZID Theater. 

De video-installatie van Het Alfabet van Onzekere tijden is online te zien bij het Amsterdam Museum: www.coronaindestad.nl/zaal/tentoonstelling/alfabet/ 

EÉN STAD, VELE GEZICHTEN: EEN ZINDERENDE, MULTIDISCIPLINAIRE VOORSTELLING UIT HET HART VAN AMSTERDAM 

Het multidisciplinaire Eén Stad, Vele Gezichten is de nieuwe voorstelling van theatermaker en theaterregisseur Daan Bosch. Internationale performers met allerlei culturele achtergronden en kunstdisciplines vertegenwoordigen het kleurrijke Amsterdamse stadsbeeld. Als zij elkaar tegen het lijf lopen, ontstaat er een verhalend spektakel met zinderende duetten. Elektronische, klassieke en traditionele muziek creëren een dynamische sfeer waarin dans, poëzie en theater elkaar afwisselen. Een verhaal dat is gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van Amsterdam, vertaald naar het hier en nu. Het Bos en Lommerkoor kleurt de voorstelling vocaal in. 

EXPLOREZ FESTIVAL 2021: HOOP OP NIEUWE PERSPECTIEVEN 

Het kleurrijke ExploreZ Festival vindt van 17 september tot en met 10 oktober 2021 plaats, met 15 voorstellingen op diverse locaties in Amsterdam. ExploreZ is een jaarlijks internationaal festival dat ZID Theater sinds 2016 organiseert. Het festival, onder artistieke leiding van ZID-directeur Karolina Spaić, presenteert een keur aan internationale performances met een maatschappelijke impact: van theater tot dans, van muziek tot beeldende kunst. Het festivalthema van dit jaar is Hoop op nieuwe perspectieven.

foto:© Daan Bosch

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.