Het hele eieren eten: trouw aan angst én liefde

Het hele eieren eten: trouw aan angst én liefde

Opera en operette laten zien dat het leven uiteindelijk maar over drie dingen gaat: angst, liefde en trouw blijven – aan jezelf én elkaar. Maar hoe doe je dat in ’s hemelsnaam anno 2019, met Facebook, Instagram, Snapchat, Tinder en Grindr? In ‘Het hele eieren eten’ zet regisseur Panda van Proosdij een uitgeblust echtpaar tegenover een hitsig jong stel, met alle gevolgen van dien. Tijdens de uitsmijter van de avond, het omelettenkwartet, bereikt de chemie een onverwachte climax…

Op piano begeleid door Mark Toxopeus zingen de vier jonge zangers Lida Straathof, Lucie van Ree, Nick van Kuipers en Nathan Tax de sterren van de hemel. In de voorstelling ‘Het hele eieren eten: trouw aan angst én liefde’ krijgt de operette ‘Le Docteur Miracle’ van componist Georges Bizet, hertaald door Jeroen Sarphati, een creatieve bewegingsregie van Panda van Proosdij. Zij daagt de spelers uit om steeds hun eigen én elkaars grenzen op te zoeken. Want in de snelkookpan van slechts drie repetitiedagen (!) is geen plaats voor vastgeroeste ambtenaren, naïeve blonde deernen, uitgebluste getrouwde vrouwen of onbetrouwbare yuppen!

De sleutel van Panda’s stijl van regisseren is de fysieke benadering. Zang en spel raken volledig vervlochten. Elke voorstelling barst van de energie en vondsten: hilarische fouten tijdens de repetities halen regelmatig het eindresultaat. Het publiek geniet maximaal van het spelplezier van de zangers én krijgt een inkijkje in het maakproces. Werkend vanuit haar methodes Voice & Physique en Choireography won ze diverse internationale prijzen met o.a. de Nationale Koren en het Aarhus Pigekor. Ze is veelgevraagd gastdocent, o.a. op Europese en wereldwijde koorfestivals. 

Stichting Cherubino is opgezet door twee jonge makers. Vanaf het prille begin van Panda’s snelkookoperette in 2012 stonden zij al samen op de planken te hijgen van het lachen. Tientallen studentenvoorstellingen vol associatieve improvisatie, onderlinge chemie en absurdistische humor volgden. Met de snelkookpan maakt Cherubino operette weer actueel: stoffigheid eruit, dubbele bodem er weer in. Want jong of oud, expert of leek, Henk of Veronique: operette is voor iedereen! 

—–

Het hele eieren eten: trouw aan angst én liefde
Stichting Cherubino | www.cherubino.nl

Cast: Lida Straathof, Lucie van Ree, Nick van Kuipers, Nathan Tax en Mark Toxopeus (piano)
Regie: Panda van Proosdij
Lichtontwerp: Bas Berensen

Resterende speeldata: 27 oktober, 19.30 uur, CC Amstel Amsterdam.

FOTO:© Adelaide Rosina

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.