Het grote geheim van Meester Kikker

Het grote geheim van Meester Kikker

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

In het Zaantheater waren zondagmiddag 15 oktober heel wat kinderen, al dan niet verkleed, naar het theater gekomen voor de première van Meester Kikker, naar het boek van Paul van Loon. Paul van Loon viert dit jaar zijn 40-jaar-schrijverschap-jubileum. Reden te meer om dit verhaal naar de planken te brengen.

Meester Kikker is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul van Loon. Het gaat over meester Frans die een groot geheim bij zich draagt: Hij verandert namelijk dikwijls in een kikker. Om weer terug te veranderen in een mens moet hij simpelweg een vlieg opeten. Op zich is dit allemaal geen ramp, ware het niet dat directeur Stork óók een geheim bij zich draagt. Hij verandert geregeld in een Ooievaar en wordt weer mens door het eten van … een kikker.
Als Sita haar spreekbeurt over kikkers houdt, merkt ze dat haar lievelings meester zich wel heel vreemd gedraagt. Het wordt groen voor zijn ogen en hij vlucht met grote sprongen het klaslokaal uit. De meester moet Sita iets bekennen. Soms verandert hij zomaar ineens in een kikker. Kunnen Sita en haar klasgenootjes een geheim bewaren en meester Frans helpen? directeur Stork mag het zeker niet te weten komen, want die zoekt al dagelijks naar redenen om meester Frans te ontslaan. En dan is daar ook nog die gevaarlijke ooievaar die in de hulpeloze kikker een heerlijk hapje ziet.
Het is van groot belang dat de geheimen geheim blijven. De kinderen moeten daarbij helpen.  Maar of dat lukt? Wist je dat alle mensen ongeveer 13 geheimen hebben?.


Theatermaker Mark Haayema en regisseur Joep Onderdelinden hebben een stukje vakmanschap afgeleverd; het publiek, jong en oud, genoten van de grappige capriolen van de drie acteurs. De drie acteurs, Hilke Bierman (oa. Mamma Mia) Dennis de Groot (oa. Warhorse) en Sanne Franssen (oa. Blind Date) spelen alle rollen in het stuk,  dus die van de schoolkinderen en het schoolpersoneel. Ze transformeren door te wisselen van pruik. Deze opvallend grote pruiken zijn gemaakt door Allemaal Tejater en werken hilarisch goed.

Er zitten hele subtiele grappen in, die wij als volwassenen beter begrijpen dan de jonge kinderen – het zijn namelijk reclame-slogans.

De voorstelling zit vol met visuele verrassingen, leuke en grappige filmpjes. Het verhaal is niet al te spannend en is zelfs voor kleinere kinderen goed te volgen. En ook al spelen er maar drie acteurs, toch is het nooit onduidelijk wie ze op dat moment spelen. De vrolijke nummers die er gezongen worden – het is toch een musical volgens Hilke en dan moet je te pas en te onpas gaan zingen – zijn makkelijk mee te zingen. Er staan drie fenomenale acteurs te spelen, die hoewel ieder zich al hebben bewezen in diverse grote musicals waar ze voor staan, hier ook bewijzen ze dat ze echt alles kunnen.

Na afloop konden alle kinderen in de foyer, nog tekenen en kleuren en kon je je boek laten signeren door niemand minder dan Paul van Loon.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.