Het Geheim van de Meester straks ook te zien in het theater.

Het Geheim van de Meester straks ook te zien in het theater.

In 2016 maakte Nederland kennis met het AVROTROS programma Het Geheim van de Meester waarin de roemrijke geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst aan bod kwam. Nu maakt het meesteratelier plaats voor de theaterzaal en geeft het team van experts antwoord op de vraag: hoe deed de meester het? Ze vertellen live, geïllustreerd met beeldmateriaal uit het tv-programma, hoe zij de meesterwerken tot leven hebben gebracht. Het publiek krijgt de kans om vragen te stellen én om de kunstwerken van dichtbij bekijken. Ook gaan de experts na afloop de zaal in, waarmee het publiek de kans krijgt voor een persoonlijk gesprek.

In Het Geheim van de Meester gaan Jasper Krabbé en het team van experts de uitdaging aan om de meest uiteenlopende Nederlandse meesterwerken te reconstrueren. Hierbij zetten ze alles op alles om precies te doen wat de meester deed en zo dicht mogelijk bij zijn techniek, stijl, belevingswereld en tijdsgeest te komen. Krijgen ze het voor elkaar om het geheim van de meester te ontrafelen?

De experts geven in het theatercollege een unieke inkijk in het tv-programma. Ze doorgronden  meer meesterwerken, bieden meer inzicht op reeds gereconstrueerde werken en delen exclusieve informatie met de theaterbezoekers! Jasper Krabbé en de experts vertellen zelf hoe zij het geheim van de meester hebben ontrafeld.

Er zijn 14 werken die tijdens de theatertour centraal staan, waaronder ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer, ‘Victory Boogie Woogie’ van Piet Mondriaan, ‘Zelfportret op jeugdige leeftijd’ van Rembrandt van Rijn, ‘Kindje, kerkje, beestje’ van Karel Appel, ‘Zelfportret met grijze vilthoed’ van Vincent van Gogh en ‘De Marskramer’ van Jheronimus Bosch, samen de werken uit het nieuwe seizoen. Bij elk theatercollege zullen al deze 14 werken te zien zijn.

De werken die tijdens de tournee centraal zullen staan, zijn ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer, ‘Victory Boogie Woogie’ van Piet Mondriaan, ‘Zelfportret op jeugdige leeftijd’ van Rembrandt van Rijn, ‘Kindje, kerkje, beestje’ van Karel Appel, ‘Zelfportret met grijze vilthoed’ van Vincent van Gogh en ‘De Marskramer’ van Jheronimus Bosch, samen de werken uit het nieuwe seizoen. Tijdens de tournee zullen alle werken in elk theater te zien zijn.

Credits: Team: teamleider Jasper Krabbé, kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van der Laar, materiaaldeskundige Joris Dik en timmerman Berd Visscher. Vormgeving: The Viewmasters Geproduceerd door: POSVIDEO Naar een idee van: TV Wonder en POSVIDEO In samenwerking met: Alles voor de Kunsten
Op zaterdag 30 september is de perspremière in de Stadsschouwburg Utrecht in Utrecht. De volledige speellijst en meer informatie over de voorstelling vind je hier.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.