Het Filiaal theatermakers speelt POPpulisme

Het Filiaal theatermakers speelt POPpulisme

Op zondag 5 februari 2023 gaat de nieuwe theatervoorstelling POPpulisme van Het Filiaal in première in Stadsschouwburg Utrecht. Een voorstelling met vier spelers, live slagwerk, zang en heel veel poppen. Voor iedereen van 8 tot 108 jaar. Eva Gouda schreef de komische en rake tekst. Na de première toert de voorstelling in onder andere Rotterdam, Drachten, Haarlem, Utrecht en Amsterdam. Kijk op hetfiliaal.nl voor de speellijst, locaties en kaartverkoop.
Over POPpulisme
Hoe zet je een land naar je hand? In het koninkrijk Berg en Dal ligt het dal in de schaduw, terwijl de berg volop zon krijgt. Dat is nou eenmaal hoe het is. Totdat een van de dallers met een onthulling komt: de bergers stelen de zon! Hij beweert dat hij de zon terug kan krijgen en wordt de held van het dal. Maar klopt het wel wat hij zegt?

De absurdistische tekst is van toneel-en hoorspelschrijver Eva Gouda: “Het volk van Berg en Dal is een imaginair volk. Het is een soort van parallelle wereld aan de onze. Ze lijken op ons, maar toch ook weer niet. POPpulisme, gespeeld door poppen, is een voorstelling over manipulatie en legt het patroon bloot van de gevolgen daarvan.”
Rol van de poppen in de voorstelling
Alle poppen in de voorstelling zijn ontworpen (en gemaakt) door Eva Arends: “Wat ik heel mooi vind aan het werken met poppen is dat je een extra tool hebt om als poppenspeler/acteur een verhaal te vertellen. De speler en de pop staan in relatie tot elkaar. Je kunt als toeschouwer zelf kiezen waar je naar kijkt: de pop, de acteur of naar beide. In dit stuk wordt die relatie extra benadrukt, omdat in het begin en aan het einde de poppen een dialoog aangaan met hun bespeler over de rol waarin ze gedwongen worden en waar ze diep van binnen eigenlijk helemaal niet in willen.”

De wereld van POPpulisme laat je nadenken over onze eigen wereld. Of niet, en dat is ook prima. Met deze poppen weet je één ding zeker: je gaat een absurd verhaal beleven.
Over de muziek
Als basis voor de muziek werkt Gábor Tárján met zeer korte samples van circusmuziek die Dirge Seçil Kuran live speelt en combineert met voornamelijk metalen slagwerkinstrumenten. Zo ontstaat een eigenaardige sfeer, waarin tijd allesbehalve normaal lijkt te verlopen. Langzaam verandert de muziek in vervreemdende, donkere elektronische klanken. Tegelijkertijd hoor je in Dirge’s prachtige zang vooral menselijkheid en hoop.
Decor ontwerp
Het decor is gemaakt door de Russische Aleksandra Pershay. Zij heeft onlangs Rusland verlaten. Dit is haar eerste opdracht in Nederland. Voor zowel Het Filiaal theatermakers als voor haar is het van betekenis dat juist zij aan deze voorstelling meewerkt.
Cast & Crew
tekst Eva Gouda | regie Monique Corvers | compositie Gábor Tarján | poppenspel Alidtcha BinazonBarend van Daal & Ramses Graus | live slagwerk/elektronica en zang Dirge Seçil Kuran | decorontwerp Aleksandra Pershay | poppen en kostuums Eva Arends | lichtontwerp en -techniek Douwe Bulten | geluidstechniek Bauke Moerman | regieassistent Brian Verhagen | decorbouw Jasper Brouwer | assistent uitvoering poppen Tamar Stalenhoef 
 
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.