Het dak eraf bij African Mama’s : Graceland

Het dak eraf bij African Mama’s : Graceland

Recensie: Manuela de Rooij

Op donderdag 18 Februari vond in het theater De Vest in Alkmaar de première plaats van “The African Mama’s: Graceland”

De theatershow vertelt het verhaal dat zich afspeelde tussen 1984 en 1987. Het moment dat singer-songwriter Paul Simon de klanken van Afrikaanse muziek ontdekte en vervolgens de Afrikaanse groep Ladysmith Black Mambazo liet overkomen om een album op te nemen genaamd Graceland, tot aan het moment waar ze ondanks vele protesten en boycots in 1987 net buiten de grenzen van Zuid Afrika een concert gaven, wat daarmee het eerste concert was sinds lange tijd, waar blank en zwart samen stonden te genieten.

De 16 liederen die oorspronkelijk werden gezongen door Paul Simon en de mannen van Ladysmith Black Mambazo, werden nu ten gehore gebracht door de fantastische vrouwengroep The African Mama’s.

Acht vrouwen, in feestelijke Afrikaanse kleding en allemaal op elkaar afgestemd, betreden het podium en hebben van begin tot eind alle aandacht van het publiek. De nummers die ze zingen zijn fantastisch, hun stemmen zijn subliem op elkaar ingespeeld en de Afrikaanse sfeer die daarmee  uit hun mond komt, is bijna voelbaar. Ze worden de hele tijd begeleid door een live band. Hier en daar is overduidelijk te zien dat ze Afrikaanse dans gebruiken. Elke dans die ze doen, stroomt over met tonnen van energie. Zingen, dansen, acteren, ze kunnen het allemaal.

The African Mama’s bestaan uit: Sibongile, Sonto, Thembi, Nomvula, Mapule, Bonny, Mandisa en Ntsiki.

Tussen de liedjes door, wordt de show aan elkaar gepraat door Leoni Jansen, die vertelt over de ontwikkeling en de gebeurtenissen rondom dit album en evenement. Leoni zingt zelf ook een aantal nummers mee. Soms met, soms zonder haar gitaar. Eentje die met name groot applaus scoort is een ballad die Leoni zingt over destijds de apartheid van de zwarte bevolking en problemen in Afrika, waarbij op de achtergrond foto’s te zien zijn uit die tijd. Zeer indrukwekkend.

De interactie met het publiek is ook heel erg leuk.

Het enige minpuntje wat eventueel genoemd kan worden is dat de muziek of zang soms vrij hard ingezet wordt, nadat het een tijdje stil is geweest door bijvoorbeeld iets wat Leoni vertelt.

Maar al met al is het een waar feest om aanwezig te zijn bij deze theatershow van The African Mama’s en Leoni Jansen!

Voor meer informatie: http://leoni.nl/ of http://www.wereldtheater.com/shows/details/1516-african_mamas

hart heelhart heelhart heelhart heel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.