Het belang van beeldvorming. Nieuwe podcast met onder meer mediale dansvoorstelling LÍX

Het belang van beeldvorming. Nieuwe podcast met onder meer mediale dansvoorstelling LÍX

“Kunst en cultuur geeft aandacht aan iets wat in het dagelijks leven over het hoofd wordt gezien”, aldus de Groningse choreograaf Mohamed Yusuf Boss. Vanuit de opvatting dat je geschiedenis niet iets is dat achter je ligt, maar in je is opgeslagen, verkent hij zijn bi-culturele achtergrond: de Nederlandse en de Somalische. Dit doet hij in de multimediale dansvoorstelling LÍX.

In de podcast ‘Wij zijn kunstenaar’ van het VriendenLoterij Fonds spreekt presentator Dide Vonk met Mohamed Yusuf Boss, Abdi Fata en Zacharia Ahmed over hoe het is om op te groeien tussen twee culturen. Wat gebeurt er als geschiedenissen elkaar ontmoeten? En niet alleen geschiedenissen, ook de danstalen van Mohamed: hiphop en de traditionele Somalische dans Djandheer. En hoe ga je om met beeldvorming van buitenaf? LÍX (het getal ‘zes’ in het Somalisch) staat voor het zesde lid van Mohamed zijn gezin, zijn vader, die eind jaren tachtig niet naar Nederland kon vluchten. 

De podcast ‘Wij zijn kunstenaar’ is vanaf nu te vinden via de bekende podcastplayers, zoals Spotify, Apple Podcast en Google Podcasts, en is ook te beluisteren via de website van het VriendenLoterij Fonds.

De dansvoorstelling LÍX ging op 29 oktober 2021 in premiere bij Grand Theater Groningen. Bekijk de volledige speellijst op xyusufboss.nl

Luister de teaser van ‘Het belang van beeldvorming’

Het belang van beeldvorming met X_YUSUF_BOSS 

Het gefragmenteerde zelf (the fractured self) was voor theatermaker en choreograaf Mohamed het startpunt voor zijn zesde voorstelling LÍX. Onder de naam X_YUSUF_BOSS maakte hij een performance met dans, meertalige zang en projecties waarin verhalen uit de Somalische gemeenschap op een positieve manier zichtbaar zijn. Hij vertelt hoe een persoonlijk verhaal uitgroeide tot een voorstelling waar ieder mens zich toe kan verhouden. 

Over de podcast

De podcast met X_YUSUF_BOSS is onderdeel van de zesdelige serie ‘Wij zijn kunstenaar’ van het VriendenLoterij Fonds. In de podcastserie onderzoekt presentatrice Dide Vonk, podcastmaker en actrice, hoe en of kunst kan zorgen voor een blijvende maatschappelijke verandering. Ze spreekt met verschillende makers die manieren zoeken om mensen bij hun projecten te betrekken en hun blik te verruimen. Je hoort hun verhalen, maar ook die van publiek en andere betrokkenen. Iedere twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering. 

‘Wij zijn kunstenaar’ is een podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. De initiatieven uit de podcast hebben steun gekregen van het fonds. 

Aan de aflevering ‘Het belang van beeldvorming’ hebben meegewerkt:

Presentatie en editing: Dide Vonk

Gasten: Mohamed Yusuf Boss, Abdi Fata en Zacharia Ahmed

Audiodesign: Sonya Vos

Muziek: David Schwartz

Beeldmaker: Teddy Cornelisse

Meer over X_YUSUF_BOSS: xyusufboss.nl

Meer over het VriendenLoterij Fonds: vriendenloterijfonds.doen.nl 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.