Hendrik IV – ongeschikt voor kinderen

Hendrik IV – ongeschikt voor kinderen

Hendrik IV – ongeschikt voor kinderen is de nieuwste voorstelling van Sanne Nouws & STIP theaterproducties. Deze jeugdvoorstelling met als ondertitel: “ongeschikt voor kinderen” is typerend voor het werk van Sanne Nouws. Haar voorstellingen kunnen niet bestaan zonder kinderen. Ze speelt met de regels van het theater waardoor “echt” en “nep” door elkaar lopen.

In Hendrik IV – ongeschikt voor kinderen worden de regels aan de laars gelapt en krijgt het publiek invloed op de voorstelling. Wat mag wel of niet gezegd worden tijdens een voorstelling voor kinderen, wel of niet zoenen? Wel of niet een Leeuw los op het podium.

De koning is gek, maar hij is wel de baas.”

De koning is gek, maar hij is wel de baas. Vandaag zal hij het onmogelijke mogelijk maken in De Grote King Henry Show. Plots komt de vrouw van Het Bureau het theater binnen en legt de voorstelling stil. Hendrik IV is volgens haar ongeschikt voor kinderen, er zijn al klachten binnengekomen van ongeruste ouders.

Met het wetboek onder haar arm waarin alle kijkregels staan, begint ze hele scènes aan te passen en af te plakken. De koning en zijn personeel komen in opstand, zo blijft er niks over van het koninkrijk en ook niet van het toneelstuk. Het censureren stopt. Dan wordt samen met de kinderen bepaald wat wel en wat niet geschikt is voor kinderen.

Sanne Nouws maakte eerder:

  • “Onderstebodem is zonder meer een prettig absurdistisch relaas over abstracte begrippen als geschiedenis, tijd, bewijs, wil en oneindigheid.” (Theaterkrant)
  • Nouws vermengt in deze voorstelling heel vanzelfsprekend realisme met absurditeit.” (Goed Kwaad, Brechtje Zwaneveld) 
  • “krachtig vormgegeven enscenering van Sanne Nouws”  (Een feest voor Boris **** Theaterkrant, Wendy Lubberding)

Tekst & Regie: Sanne Nouws Dramaturgie: Martine Manten Spel: Lottie de Bruijn, Joep van der Geest, Femke Arnouts en Len Pillen Vormgeving: Liesje Knobel Productie: Kim Eldering Producent: STIP theaterproducties

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.