Heel Holland naar het theater voor dit meezingfeest van topniveau!

Heel Holland naar het theater voor dit meezingfeest van topniveau!

Recensie: Jessica Uijttewaal

Gisteravond, 21 oktober, ging in het Oude Luxor Theater in Rotterdam de voorstelling “Heel Holland op zijn kop” in première, een meezingspektakel met grote Nederlandse hits. “Heel Holland op zijn kop” is niet zomaar een theaterconcert, het is een meezingfeest op topniveau.
Aan het maken van een voorstelling in dit genre zitten nogal wat haken en ogen. Zo gebeurt het nog weleens dat het publiek de artiesten overstemt of dat het door gebruik van een geluidsband meer een verkapte karaoke-show lijkt en dan is er nog de samenstelling die niet te langdradig moet worden. Bij deze voorstelling is aan àlles gedacht. Alle mogelijke valkuilen zijn volledig afgedicht, geen kiertje te zien.
Om maar eens te beginnen met de artiesten op het podium. Er staan vier mensen op het podium met stuk voor stuk een ijzersterke stem die zelfs door een volle zaal niet overstemd wordt. Linda Wagenmakers laat zien dat zij nog steeds over een geweldige stem beschikt, daarbij pakt ze met haar persoonlijkheid de hele zaal in. Dat Jasper Taconis een geweldige stem heeft, daar was ik persoonlijk al van overtuigd, dit bevestigd hij deze avond weer. Hij laat ook nu weer zien dat het niet uitmaakt welk genre het is…hij zingt het allemaal makkelijk en overtuigend weg. Remko Harms maakt een uitstapje van waar we hem de laatste jaren vooral van kennen. Zo was hij te zien in musicals als ‘Rembrandt’ en ‘Les Miserables’, tevens maakte hij deel uit van de zanggroep ‘LA The Voices’, nu dus een stapje uit zijn comfort zone. Ik kan niet anders zeggen dan dat dat een geslaagde stap is, ook bij deze muziek komt zijn stem goed tot zijn recht en is het wederom genieten. Nicky van der Kuyp was voor mij de minst bekende van het viertal, maar na vanavond is wel duidelijk dat het de moeite waard is om die kennismaking voort te zetten; wat heeft zij een mooie, warme stem.
Met goede zangers en zangeressen op het podium zetten alleen ben je er uiteraard niet, er moet wel iets meer gebeuren wil het publiek zo enthousiast zijn, zoals ze gisteravond zeker waren. Er was een goede chemie tussen alle vier en allen wisten ze goed contact te maken met het publiek. Ze maken er samen een heerlijke show van. Alleen al de opgave om plaats te nemen op zitzakken werd een fantastisch moment, waar zowel het publiek als de artiesten de grootste lol om hadden. De gezichtsuitdrukkingen van Linda Wagenmakers droegen hier zeker aan bij, die zijn sowieso de hele avond door bijna een show op zich. Wat een komisch talent heeft deze vrouw toch.

Valkuil 1 is gedicht, maar dan zijn we er nog niet. Een heel belangrijk deel van zo’n voorstelling is de muziek en dan bedoel ik niet alleen de muziekkeuze. Wat een heerlijkheid om tien muzikanten op het toneel te zien en te horen. Live muziek draagt zoveel positiefs bij aan deze voorstelling. Topmuzikanten, van de Bosco Bigband onder leiding van Daan Bogers, die goed ingespeeld zijn op elkaar en op de zangers en zangeressen, een absolute meerwaarde. Dan is daar uiteraard de muziekkeuze, hoe zorg je ervoor dat het geen langdradige brij wordt. Ook hier is iets op gevonden wat erg goed werkt. De avond is opgedeeld in blokjes met ieder een eigen thema, binnen dit thema zijn uiteenlopende nummers gezocht. Dit maakt dat het niet zomaar een lang geheel is, maar dat er afbakeningen zijn, die ervoor zorgen dat het afwisselend blijft.
De opening van de avond stond in het teken van misschien wel de bekendste meezingers, zoals ‘Bloemetjesgordijn’, ‘Kleine Jodeljongen’ en ‘Klein café aan de haven’. Verder was er een blokje met liedjes met voornamen, waarin we bijvoorbeeld ‘Rosanne’ van Nick & Simon, ‘Julia’ van Henk Westbroek hoorden, maar ook ‘Margootje’ van Wim Sonneveld en ‘Suzanne’ van VOF de Kunst kwamen langs. Maar ook een liefdesblokje mocht niet ontbreken met nummers als ‘De waarheid’ van Marco Borsato, ‘Liefs uit Londen’ van Blof en ‘Ik voel me zo verdomd alleen’.
Een erg leuk deel was toch ook wel waar bekende tv-tunes ten gehore gebracht werden, zo zongen we mee met intro’s ‘De Fabeltjeskrant’, ‘Onderweg naar Morgen’ en ‘Vrouwenvleugel’. Sommige series zijn al jaren niet meer op televisie, maar daar was niks van te horen, want het werd woord voor woord meegezongen. Het voert te ver om te melden welke nummers allemaal langskwamen, het waren er teveel om op te noemen en zeer gevarieerd, nummers van vroeger tot nu. Hiervoor kan ik u aanraden om het zelf mee te gaan maken in het theater.

Kortom, dit meezingfeest is er eentje van topniveau. Elke producent die ook maar overweegt om een voorstelling in dit genre op de planken te brengen, zou eerst langs “The Dreamlab” moeten gaan om ze om de handleiding te vragen, want zij hebben begrepen hoe het moet. Geweldige zangers en zangeressen met stemmen waar je niet omheen kunt en die er een feestje van maken met het publiek, een fantastische live band en een goed samengestelde, gevarieerde setlist maken “Heel Holland op zijn kop” een meezingfeest van ongekend hoog niveau! Ga dit zien en u heeft zonder twijfel een mooie, gezellige muziekavond.

Voor meer informatie en de speellijst kunt u terecht op www.thedreamlab.nl

Share

One thought on “Heel Holland naar het theater voor dit meezingfeest van topniveau!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.