Hedendaags theaterbezoek brengt nieuwe ervaring mee

Hedendaags theaterbezoek brengt nieuwe ervaring mee

Tekst: Mieke van der Raay

Dit weekend, 4 en 5 juli 2020, waren de besloten try-outs van Emio Greco en Pieter C. Scholten’s nieuwste productie Blasfemie Rapsodie in de Rode Zaal van De Meervaart in Amsterdam.

De manier waarop we dansen kan nooit helemaal los gezien worden van de manier waarop we samenleven. Zo grijpen dans en samenleving stevig in elkaar. Of sterker nog, de kracht van dans werkt als motor van verandering. Wat te doen om vergankelijkheid te beteugelen? Het goddelijke aanraken of het aardse verslinden, afstand houden of elkaar juist doodknuffelen?

We are the people, en wij zijn nu aan zet. Let’s try it out.

Aangezien de voorstelling nog in ontwikkeling is, volgt dit keer geen recensie van de voorstelling. Wat er wel over te zeggen is, is dat het een veelbelovende try-out was; ik kan bijna niet wachten op de première in oktober. Zo mooi, zo integer,maar ook explosief.

Een theater bezoek is een hele aparte ervaring. Na maanden alle theaters gesloten te zijn, mogen ze nu weer open, zolang de anderhalve meter-regel maar gewaarborgd wordt. Bij binnenkomst merk je gelijk de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Er wordt uiteraard gevraagd of je geen symptomen hebt. En voordat je naar binnen mag, is het verplicht eerst je handen desinfecteren. Het programmaboekje wordt vanaf een afstand uitgereikt. Ook in de foyer zijn de, inmiddels bekende ,afstandslijnen te vinden, waar iedereen zich overigens keurig aan hield. Het is wel heel rustig in de foyer, waar nu maar zo’n honderd mensen aanwezig waren. Er hangt niet de gezellige sfeer, die we gewend zijn. In de zaal zijn in het voorste deel van de zaal stoelen weggehaald, zodat er een afstand is tussen de bezoekers. Ikzelf zat op het balkon, waar geen stoelen weggehaald waren. Hier werd het wel lastig; er kwamen mensen die midden in de rij zaten later binnen, dus kon de anderhalve meter niet meer aan gehouden worden, ze moesten er tenslotte toch langs. Ook voor de medewerkers van het theater was het een hele aparte avond. Ik hoorde ze bespreken hoe zij het ervaren hadden; zij waren heel positief over het gedrag van het publiek.

Ga je naar het theater deze komende tijd, hou je gewoon aan de regels, dan hebben we gegarandeerd allemaal een leuke avond.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.