Harmonie, liefde voor muziek.

Harmonie, liefde voor muziek.

Recensie en foto’s: Mieke van der Raay

In het Wilminktheater in Enschede was afgelopen zondagmiddag 9 juli de première van Harmonie.

Het publiek is uitgenodigd voor het afscheidsconcert van de alom geliefde dirigent Herbert. Herbert stopt na 30 jaar als dirigent vanwege Parkinson. We mogen uiteraard niets tegen Herbert zeggen, het is een grote verrassing. Iedereen heeft hard gewerkt om er een mooi en passend afscheidsconcert van te maken. We moeten ook een plantje voor Herbert meenemen, Herbert is namelijk dol op planten. We krijgen bij binnenkomst een vlaggetje en roltong, zodat we er een heus feest van kunnen maken.

Er was goed gehoor aan gegeven om een plantje mee te nemen, er stonden meer dan 100 plantjes naast het podium, speciaal voor Herbert en hij was er echt super blij mee, dan heeft hij toch nog wat te doen, nu hij met pensioen is. Het orkest is niet zomaar een orkest, zij spelen ook daadwerkelijk een rol in de voorstelling. Met of zonder tekst, zij hebben een volwaardig deel in de voorstelling. Zij zijn uiteindelijk de basis van de voorstelling.

Alleen verloopt niet alles vlekkeloos, er komt een nieuwe dirigent: Kim-Myung Lee, een ambitieuze en nogal koppige jongen. Hij wil het orkest veranderen, hij heeft daar zeer aparte methodes voor, die bij de leden van het orkest in de verkeerde aarde vallen. Waarom veranderen, het gaat toch al jaren goed? Er zijn diverse verhalen, ieder heeft zijn of haar persoonlijke problemen om op te lossen. Tess de dochter van Herbert, heeft de moeilijke taak groep bij elkaar te houden. 

Harmonie is een komisch en meeslepend muziektheaterstuk over afscheid nemen en opnieuw beginnen. Er worden enkele grappen gemaakt, die je ook aan het denken zetten, want is het nu zwarte koffie of pure koffie. Wat mag je nu wel of niet zeggen over hoe je anders gekleurde mensen noemt. Een voorstelling met schrijnende humor wordt afgewisseld met een bitterzoete traan. Je wordt vanaf minuut 1 betrokken bij het verhaal. Je hoeft niet alleen maar te kijken en luisteren, maar je moet geregeld mee zingen. De acteurs komen ook tussen het publiek in spelen. Het is een unieke ervaring om bij deze voorstelling te mogen zijn. Je wordt meegezogen in het verhaal. Een verhaal met een moraal, een beetje tragisch, maar ook vol humor.

Als je wilt weten hoe het allemaal afloopt, moet je zelf maar gaan kijken.

Cast

Herbert: John Buijsman
Tess: Julia van der Vlugt
Ruth: Marnel de Rooij
Johan: Finn Poncin
Menno: Remko Vrijdag
Lesley: Stijn Westenend
Diede: Juul Vrijdag
Kim-Myung Lee: Paul Rigter

Creatives

Regie & Script: Jasper Verheugd
Muziek: Fons Merkies
Orkestleider: Jos Pijnappel
Kostuums: Ruben Monfrooy
Decor: Joris van Veldhoven
Geluidsontwerp: Maarten Houdijk

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.