Guy Weizman trots op prijswinnend duo en partner MAISON the FAUX – podiumprijs 2021 voor baanbrekend werk podiumkunsten

Guy Weizman trots op prijswinnend duo en partner MAISON the FAUX – podiumprijs 2021 voor baanbrekend werk podiumkunsten

Amsterdam 21 september 2021 – Gisteravond werd de Podiumprijs 2021 van het Gieskes Strijbis Fonds uitgereikt aan creative studio en performance designers MAISON the FAUX. Zij ontvingen de prijs onder meer vanwege “het letterlijk en figuurlijk grenzeloze universum dat zij vormgeven, dat bevrijdend, taboedoorbrekend, erkennend en speels is. Niet gehinderd door de conventionele schotten tussen kunstdisciplines zijn hun presentaties toonbeeld van een avontuurlijke geest. Daarnaast trekken ze interdisciplinariteit ook door naar een online platform.”. De commissie vindt hun werk een ode aan de verbeelding en een rolmodel voor inclusiviteit en emancipatie en hoopt dat de podia in Nederland en daarbuiten ruim baan geven aan MAISON the Faux.

De komende vier jaar werkt het duo Joris Suk en Tessa de Boer onder meer met het gezelschap van artistiek leider Guy Weizman van NNT/Club Guy&Roni als onderdeel van het RAW Traject, het talentontwikkeling platform van NNT/Club Guy&Roni. Als makers hebben Suk en De Boer de ambitie om zich vanuit de mode verder te ontwikkelen in interdisciplinaire vormen van performance. Binnen RAW krijgen zij de ruimte en vrijheid om dit verder te exploreren.

Terechte winnaars”, vindt Weizman. “We werken al jaren nauw samen en ik vind hun ontwikkeling als kunstenaars fascinerend. Zij zijn in staat hun ideeën zo vorm te geven, dat het beeld op toneel haast explodeert. We vinden elkaar in de artistieke zoektocht, en inspireren elkaar continu. Ik ben oprecht trots op en blij voor Joris en Tessa!”

Het creatief design van de kostuums in de NITE-voorstellingen Swan Lake, LOVE en de film Dogs of Madness is van MAISON the FAUX. Ook voor BEFORE/AFTER de voorstelling die op 30 oktober in première gaat, ontwierp het duo de kostuums.

De Gieskes Strijdbis Podiumprijs bestaat uit een geldbedrag van euro 60.000 vrij te besteden aan de verdere artistieke ontwikkeling.

Over Maison the FAUX

MAISON the FAUX is “a creative studio posing as a grand couture fashion house”. The Fictional House, a rough translation of MAISON the FAUX, is rooted in the great fascination of what’s REAL and FAKE, a great sense of humor and self-mockery, combined with a deep love of fashion. MAISON the FAUX creates “FAUXperiences” that challenge ourselves and our audiences to view the world in a new light. 

The studio specializes in performance art, fashion & costume design and set and interior design. The work of MAISON the FAUX is determined by it’s multidisciplinary approach; MAISON the FAUX aims to create work that finds the perfect synergy between many creative arts. Creating shows, plays, experiences, collections, spaces and much more, that invites audiences to be a part of the MAISON the FAUX universe. 

Over NNT

Onder leiding van Guy Weizman bouwt het Noord Nederlands Toneel aan een nieuw, interdisciplinair theaterhuis. Regisseurs en makers die in de Machinefabriek aan Bloemstraat 38 werken doen dat allemaal vanuit de overtuiging dat de complexiteit van de wereld voor de 21e-eeuwse mens niet meer kan worden beschreven in een enkele taal of kunstdiscipline. Daarvoor is er te veel in beweging.

Of het nu gaat om identiteit, kunstdisciplines, smaak, grenzen, hiërarchische verhoudingen, of de verhouding tussen politiek en burger: geen kader is meer bikkelhard. Om die moderne wereld te verbeelden en in theater te vatten gebruikt het Noord Nederlands Toneel vaak meer dan één discipline; dans, toneel, muziek, beweging, beeldende kunst, fashion, video, poëzie vormen de vele lagen die verhalen uit de wereld om ons heen ook hebben.

Over Club Guy & Roni

Club Guy & Roni maakt sinds 2002 hedendaags, eigenzinnig en explosief danstheater dat de actualiteit op de hielen zit. Alle voorstellingen voor de grote zaal worden uitgevoerd met nieuw gecomponeerde, livemuziek. Slagwerkers en musici spelen vaak een prominente rol op het toneel. De Club werkt met opvallende dansers, die duidelijk van elkaar verschillen en ieder hun eigen rol vervullen in het exacte radarwerk van de choreografieën. Of het nu in het rode pluche van de schouwburg is of in een tent op Lowlands: de energie van de voorstellingen is overweldigend en meeslepend.

© foto Andreas Etter – Scene uit before/after met kostuums van prijswinnend huis MAISON the FAUX

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.