GROOTSTE STRIJKKWARTETFESTIVAL TER WERELD TREKT 13.600 BEZOEKERS

GROOTSTE STRIJKKWARTETFESTIVAL TER WERELD TREKT 13.600 BEZOEKERS

Van 27 januari t/m 3 februari 2024 vond de vierde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam plaats. Het Amsterdamse Muziekgebouw was acht dagen lang thuisbasis van het grootste strijkkwartetfestival ter wereld. Ruim 13.600 luisteraars van jong tot oud uit alle windstreken hebben een duik genomen in de meest uiteenlopende muziek, gespeeld door 24 strijkkwartetten. In spetterende wereldpremières en bekend en geliefd repertoire stond het strijkkwartet centraal.

De vijfde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vindt plaats van 24 t/m 31 januari 2026.

Oprichter en artistiek directeur Yasmin Hilberdink: “De vierde editie heeft al onze verwachtingen overtroffen en opnieuw getoond dat het strijkkwartet springlevend is. De jonge generatie musici omarmt dit krachtige en geliefde genre en heeft dat tijdens deze Strijkkwartet Biënnale ruimschoots laten horen. Hun aanwezigheid op het podium heeft vele harten beroerd, waaronder die van vele jonge luisteraars. Daarnaast hebben we met trots de alom bekende ensembles mogen meemaken in het schitterendste repertoire, waaronder de zes meesterwerken van Bartók. In onze beleving vindt er een renaissance plaats van het strijkkwartet, en dat hebben we tijdens deze editie bevestigd gezien.”

De absolute wereldtop speelde acht dagen lang in Muziekgebouw aan ’t IJ, festivalhart van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Gevestigde kwartetten als het Belcea Quartet, het Jerusalem String Quartet, het Australian String Quartet en het Tetzlaff Quartett maakten hun opwachting naast de jonge garde, waaronder het Leonkoro Quartet, het Marmen Quartet en het Animato Kwartet.

Kwartetten van de hoogste kwaliteit en uitdagend samengestelde programma’s vormden iedere dag een warm bad voor de nieuwsgierige luisteraar.

Hoogtepunten

Tot de hoogtepunten behoorden het spetterende openingsconcert met het Danish String Quartet, een adembenemende Bartókcyclus, gespeeld door drie topkwartetten en Quartet & Country door het Australian String Quartet en Dr Lou Bennett AM, voor het eerst in Nederland te horen. Ook de diverse Haydn-concerten in de ochtend door de jonge generatie spelers waren onvergetelijk, evenals bariton Davóne Tines in zijn meeslepende programma MASS, keynote speaker Philipp Blom en de wereldreis die het Butter Quartet & de Lute Legends maakten.

Premières

Wereldpremières waren er van Bushra El-Turk en Seung-Won Oh. Ook klonk er nieuw werk van Garth Knox, James MacMillan, Paul Stanhope/Dr Lou Bennett AM, Dr Lou Bennett AM/Iain Grandage, Moya Henderson, Ayanna Witter-Johnson en Matijs de Roo.

De vijfde editie van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam vindt plaats van 24 t/m 31 januari 2026.

Februari 2024 | sqba.nl

Foto: Eduardus Lee

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.