GOUDEN ZWAAN VOOR EMIO GRECO EN PIETER C. SCHOLTEN, ZWANEN VOOR ‘DE PANTER’ EN DANSERES CHLOÉ ALBARET

GOUDEN ZWAAN VOOR EMIO GRECO EN PIETER C. SCHOLTEN, ZWANEN VOOR ‘DE PANTER’ EN DANSERES CHLOÉ ALBARET

Maastricht, 1 oktober 2021 – Vanavond zijn tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof de VSCD Dansprijzen, beter bekend als De Zwanen, uitgereikt. Choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten ontvingen de Gouden Zwaan uit handen van minister van Engelshoven, als waardering voor hun grote bijdrage aan de Nederlandse dans. De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie werd toegekend aan ‘De Panter’ van Dunja Jocic. Danseres Chloé Albaret kreeg de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor haar rol in ‘Aperture’ van Edward Clug. Traditiegetrouw zijn de Zwanen van de Vereniging van Schouwburg- en Concert-gebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van de Nederlandse Dansdagen.

Gouden Zwaan – Emio Greco en Pieter C. Scholten
De Gouden Zwaan is toegekend aan een choreografenduo dat sinds het begin van hun samenwerking in 1995, een onmiskenbare bijdrage leverde aan de Nederlandse dans. Ook speelde de nationale én internationale uitstraling van hun werk een rol. Die reikwijdte werd meteen manifest in hun trilogie ‘Fra Cervello e Movimento’ (tussen brein en beweging). Sindsdien is hun werk een niet aflatende zoektocht naar het intuïtieve lichaam en zijn drijfveren.

De jury: “Emio Greco en Pieter C. Scholten rebelleren tegen de opvatting van het lichaam als ondergeschikt aan de geest. Ons denken heeft het lichaam nodig als onuitputtelijke bron van ervaring en kennis. Hun voorstellingen getuigen van dit voortdurende onderzoek naar de belichaamde ervaring die aan taal voorafgaat. De choreografieën van Emio Greco en Pieter C. Scholten zijn de afgelopen decennia een rijke bron gebleken bij het formuleren van een nieuw dansvocabulaire, door het steeds opnieuw verkennen van de theatrale ruimte tussen betekenis en vorm. Het lichaam van de danser is voor hen een tabula rasa, dat tijdens elke voorstelling een parcours beschrijft rond de vraag wat het betekent om mens te zijn. De intensiteit waarvan hun kunstenaarschap getuigt, heeft de jury doen besluiten hen de Gouden Zwaan toe te kennen.

Meest indrukwekkende dansproductie – ‘De Panter’ van Dunja Jocic
Bird Productions i.s.m. Korzo

De livestream van voorstelling ‘De Panter’ toont een man die zijn intrek neemt in een appartement. Maar bestaat het echt of alleen in de digitale wereld? Op een nagenoeg leeg podium weten Dunja Jocic en haar team de situatie bijna tastbaar te maken met de stem van Ramsey Nasr en het uitgekiende lichtontwerp. Ondersteund door de stuwende soundscape zet Jocic een unheimische, beklemmende sfeer neer. In de schaduwen huist een panter, loerend naar zijn prooi. Er dringt een wonderlijk duo het appartement binnen. Soms bewegen zij bijna clownesk, soms dreigend. Ze verschijnen en verdwijnen weer en drijven de man tot waanzin. Een bijzonder innemende Simon Bus danst de centrale rol.

De jury: “Jocic weet haar danstaal feilloos over te brengen op haar dansers, die verschillende dansachtergronden hebben, zonder dat zij hun eigenheid verliezen. De danstaal van Jocic heeft een elektrische geladenheid en een vervreemdende uitwerking. Jocic zorgt ervoor dat de dansers elkaar weten te vinden daar waar het moet, en zij duidelijk gescheiden opereren wanneer dat wordt vereist. Onder haar leiding leveren ze een uitzonderlijke prestatie. Zelfs via livestream spat de energie nog van het toneel, mede dankzij de goede cameravoering. ‘De Panter’ is minutieus geconstrueerd en de verschillende theatrale elementen en media versterken elkaar. De voorstelling is volwassen en tegelijkertijd spannend.”

Meest indrukwekkende dansprestatie – Chloé Albaret in ‘Aperture’
Choreografie Edward Clug bij Nederlands Dans Theater 1

De jury: “Ook dit seizoen trok Chloé Albaret de ogen van alle toeschouwers naar zich toe in de voorstellingen van het Nederlands Dans Theater. Albaret beheerst de danstalen van verschillende choreografen tot in de finesse en voegt daar een extra mysterieuze, theatrale laag aan toe in haar interpretaties. In ‘Aperture’ schakelt ze op fenomenale wijze tussen ingehouden emoties en expressief verlangen. Haar beheersing van de danstaal van Edward Clug is overtuigend en fijnzinnig in scherpe, hoekige bewegingen met een zachte menselijke toets.”

De jury
De genomineerden en de winnaars van de Zwanen worden bepaald door de VSCD-dansjury, die tevens de programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen vormt. Er worden circa tien voorstellingen geselecteerd die de ontwikkelingen in de Nederlandse dans uitdrukken en tijdens het festival worden vertoond. De jury van 2021 bestaat uit: Rob van Steen (juryvoorzitter, directeur Theaters Tilburg), Iselle Claassens (programmeur Parktheater Eindhoven en artistiek coordinator The Ruggeds), Brigitte De Goeij (De Goeij Cultuur en Zaken), Geesje Prins (hoofd programma Amare), Swantje Schäuble (docent Theorie Lucia Marthas Institute for Performing Arts en De Nationaleballet Academie),  Marcelle Schots (hoofdredacteur en criticus Movement Exposed Critical Space), Leo Spreksel (dramaturg/adviseur), Violien Vocks (programmeur Parkstad Limburg Theaters).

De Zwanen
De VSCD-Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en deze Zwanen worden ook wel de ‘Oscars van de Nederlandse dans’ genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door ze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijkse prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. De VSCD Dansprijzen over seizoen 2019/2020 & 2020/2021 worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

De Nederlandse Dansdagen
De Nederlandse Dansdagen vinden plaats van donderdag 30 september tot en met donderdag 7 oktober 2021. Een bijzondere editie, waarbij het beste van de Nederlandse dans zowel online als live in Maastricht te beleven is met meer dan honderd activiteiten en tien premières, meesters en nieuwe makers, alles van klassiek tot urban. Dans met mij is wederom het motto dat oproept dans in alle verschijningsvormen te ervaren. Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober werden zowel de twee festivalprijzen als de Zwanen van de VSCD uitgereikt. Zie voor meer informatie ook nederlandsedansdagen.nl.

Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het kapitaal van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een groeiend publiek. Daarom reikt de VSCD jaarlijks prijzen uit voor de indrukwekkendste podiumprestaties in verschillende genres. De VSCD Dansprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.