Goede start Festival Sacred Songs in Den Haag

Goede start Festival Sacred Songs in Den Haag

Aankomende concerten 28 november tot en met 4 december, concerten ook via livestream te volgen

Festival Sacred Songs 2020 is zaterdag 21 november goed van start gaan met een magisch openingsconcert van Trio Ghali Benali in De Nieuwe Kerk in Den Haag. De Belgisch-Tunesische zangeres Ghalia Benali zong vol passie eeuwenoude en gloednieuwe soefipoëzie bijgestaan door haar uitstekende muzikanten. Het concert was zowel live als via livestream te volgen. Op zaterdag 28 november staat het thema Sacred Nature centraal met een Muzikale Ode aan de Nacht van het jonge veelbelovende Trio Merope en de indringende film ‘The Enchanted Words of the Hupd’äh of the Amazon’. Zondag 29 november presenteert het festival de nieuwe productie  Women’s Voices, een unieke samenwerking van Wishful Singing, Kalpanarts,  Siela Ardjosemito-Jethoe en Stine Jensen.

Programma Festival Sacred Songs 2020

Sacred Nature 

Concert Naktès, een Muzikale Ode aan de Nacht – Trio Merope
Nieuwe Kerk, zaterdag 28 november, 16.30 en 20.30 uur
Het festivalprogramma Sacred Nature belicht de oerband tussen mens, spiritualiteit en natuur, die zo oud is als de mens bestaat. Vele verhalen, rituelen, folksongs en gebruiken geven uitdrukking aan deze innige verbondenheid. Welke eeuwenoude kennis en wijsheid ligt in deze cultuuruitingen besloten en wat kunnen we er in deze tijd van leren?

Trio Merope brengt een ode aan de natuur en aan de nacht met meditatieve, betoverende muziek en songs die verhalen over de spirituele verbinding tussen de natuur en de mens. Merope bestaat uit de Litouwse Indrė Jurgelevičiūtė (zang, Baltische citer), Bert Cools (gitaar, electronics) en Jean-Christophe Bonnafous (bansurifluit). Hun songs vinden inspiratie in oeroude Litouwse volkstradities en verhalen over dieren, vogels, bloemen, stenen en over rituele magie in het dagelijks leven. In het concert speelt Merope muziek van hun laatste album Naktės’ (letterlijk: ‘Nachten’) en neemt het trio je mee naar een magische wereld tussen droom en werkelijkheid. De Belgische radiozender ‘Klara’ riep Naktès uit tot beste wereldmuziekalbum van 2019:  “Naktès is een uitgesponnen droom van waaruit je niet wil ontwaken.” Met een inleiding door Zana Naidionova. 

Sacred Nature 
Film ‘The Enchanted Words of the Hupd’äh of the Amazon’ van Mina Rad, 2020, Brazilië/Frankrijk
(52 min. Engels ondertiteld)
theater De Vaillant, zaterdag 28 november, 14.30 uur en 16.30 uur 

De Hupd’äh wonen in het noordwesten van het Amazonegebied in Brazilië. Antropoloog Renato Athias werkt al vele jaar samen met deze bevolkingsgroep, leerde hun taal, tekende de verhalen van hun chiefs op en filmde hun rituelen en muziek. In deze documentaire van de Frans/Iraanse filmmaker Mina Rad vertelt hij over hun kennis, wijsheid en filosofie. Met nagesprek onder leiding van Willem Jansen van het Haagse initiatief Geloven in Groen en Initiatives of Change. 
Trailer van de film

Women’s Voices
Wishful Singing, Kalpanarts, Siela Ardjosemito-Jethoe, Stine Jensen 
Nieuwe Kerk, zondag 29 november, 16.00 uur en 19.30 uur

Women’s Voices zet de spotlights op opvallende vrouwelijke performers die spirituele verhalen en muziek tot leven brengen in een sprankelende voorstelling met zang, dans, spoken word en filosofische beschouwing. Centraal staan vrouwenstemmen uit het heden en verleden: poëzie, teksten en muziek van vrouwelijke vrijdenkers, vernieuwers en verbinders. Een unieke samenwerking van vocaal ensemble Wishful Singing met dansgezelschap Kalpanarts, woordkunstenaar Siela Ardjosemito-Jethoe en filosoof Stine Jensen. MuziekvoorbeeldWishful Singing

The Real Experience 
House of Gospel -Leo Davelaar & G-Project
Nieuwe Kerk, vrijdag 4 december, 20.30 uur

The Real Experience biedt een kijkje in de muzikale keuken van bruisende geloofsgemeenschappen en brengt religieuze muziek in opperste bezieling. Leo Davelaar is de oprichter en bevlogen dirigent van het koor G-project. Zij brengen vol passie black gospel songs en hebben daarbij één missie: het overbrengen van een boodschap van hoop, vreugde en bemoediging.

The Real Experience
Presentatie over black gospel door Leo Davelaar
theater De Vaillant, woensdag 2 december, 12.00 uur (let op: reserveren via De Vaillant)

Leo Davelaar is een geboren docent en geldt als een autoriteit op het gebied van black gospel. Hij studeerde schoolmuziek en koordirectie aan het Rotterdamse Codarts en is de bevlogen dirigent van het koor G-Project. 

The Real Experience
Film Amazing Grace van Alan Elliott en Sydney Pollack, 2018, VS (87 min. Engelstalig)
theater De Vaillant, vrijdag 4 december, 13.30-15.00 uur; 16.00-17.30 uur 

In 1972 neemt soulzangeres Aretha Franklin het legendarische gospel album Amazing Grace op in de New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles. De gelijknamige film biedt een kijkje achter schermen bij de opnames. Als kijker voel je de intense bezieling en overgave waarmee de Queen of Soul de gospelliederen vertolkt. “It will make you feel as if you’ve seen the face of God”, aldus tijdschrift Rolling Stone. 

Praktische informatie

Beperkte capaciteit 

Vanwege de huidige overheidsmaatregelen rond Covid-19 kunnen bij alle concerten maximaal 30 bezoekers aanwezig zijn. Het aantal kaarten om de concerten live bij te wonen is dus zeer beperkt.

Online concerten volgen

De concerten worden gestreamd en online aangeboden. Hiervoor zijn betaalde ticketlinks op de festivalwebsite beschikbaar. Met een persoonlijke link kan men het concert ‘bijwonen’. 

Corona maatregelen

Op alle locaties worden de overheidsmaatregelen rond COVID-19 nageleefd. In verband hiermee is er geen horecavoorziening bij de concerten en overige programma’s. Alle informatie over de gang van zaken  rond uw bezoek aan de Nieuwe Kerk en het Zuiderstrandtheater vindt u hier.


Tickets via www.festivalsacredsongs.com en www.zuiderstrandtheater.nl

Meer achtergrondinformatie over concerten en contextprogramma via www.culture-connection.org


Organisatie en subsidiënten

Festival Sacred Songs is een initiatief van Zuiderstrandtheater en Culture Connection; festivalcurator is Jeanneke den Boer. Het programma komt tot stand in samenwerking met Haagse partners als theaters De Vaillant en De Nieuwe Regentes en is mede mogelijk dankzij Gemeente Den Haag, VSB Fonds, BankGiro Loterijfonds, Zabawas, Gravin van Bylandt stichting. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.