Gloednieuw What You See festival viert diversiteit met programma waar urgentie en plezier van af spat.

Schoonheid en rijkdom van diversiteit wordt uitbundig gevierd tijdens gloednieuw internationaal festival WHAT YOU SEE, van 23 t/m 25 november 2018 in Utrecht. Normen rondom gender en identiteit worden bevraagd in een programma waar de urgentie van af spat, met o.a. voorstellingen van Mounir Samuel (NL), Amy Bell (GB) en Daniel Mariblanca (SP/NO).

What You See is een festival voor iedereen. Met dans, theater, beeldende kunst, film, feestjes, muziek en goede gesprekken wordt de diversiteit gevierd van mensen, lichamen, liefdes en manieren van zijn. Huidige, vaak problematische gendernormen worden opgerekt en aannames en clichés rond vrouwelijk- en mannelijkheid ondermijnd. Met een programma vol previews, Nederlandse premières en een samenwerking met Gender Bender festival (Italië) is What You See een intelligent, optimistisch en eigentijds festival.

“Gelijkheid blijft iets om voor te vechten, en diversiteit iets om te vieren. Dat is wat we doen met dit festival.” —Vincent Wijlhuizen, algemeen & artistiek directeur.

What You See opent met de Nederlandse première van de dansvoorstelling The Forecast, over het lichaam dat als een veranderd landschap geteisterd wordt door uiteenlopend weer. De Britse Amy Bell danst én praat zich door deze spannende en ontregelende solo. Ook Nederlandse makers zijn aanwezig. In de wervelende solovoorstelling En toen schiep God Mounir zet de Egyptisch-Nederlandse journalist, schrijver en theatermaker Mounir Samuel de grenzen van geografie, geaardheid, gender, geloof en geslacht op scherp. In een hedendaags scheppingsverhaal gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. In de Nederlandse première van dansvoorstelling 71BODIES 1DANCE vertelt de Spaans/Noorse transman en danser Daniel Mariblanca met één dans, één lichaam, het verhaal van 71 transgenders die hij interviewde over hun angsten, twijfels en bevrijding.

What You See vertoont in samenwerking met filmtheater ’t Hoogt een speciaal filmprogramma, met o.a. een bijzondere voorpremière van de veelgeprezen film Good Manners (Marco Dutra, Juliana Rojas, 2018), over een onverwachte liefdesrelatie tussen een nanny en een zwangere vrouw die een groot geheim met zich meedraagt. Op zaterdagavond wordt er gedanst op de beste beats. What You See vindt plaats van 23 t/m 25 november 2018 op diverse locaties in Utrecht. Voor meer informatie en tickets ga je naar whatyouseefestival.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.