Gezelligheid kent geen tijd

Gezelligheid kent geen tijd

Geschreven door: Renske Breit

Martin van Dijk, Barrie Stevens, Astrid Nijgh en Saskia van Zutphen: wat hebben zij gemeen? Ze hebben alle vier al heel wat mee gemaakt, zowel in het showbizz vak als daarbuiten. De Krasse Knarren Revue is een matineeshow waar levensverhalen en liederen ten gehore worden gebracht. Het is een show die herinneringen oproept, maar die je ook laat nadenken over de toekomst. De première was dinsdag 21 oktober 2014 in het Zaantheater te Zaandam.

In het begin stelt Saskia de drie krasse knarren Martin, Barrie en Astrid voor. Er wordt kort toegelicht wie diegene is. Dit is voor het wat oudere publiek leuk om herinneringen op te halen en het jongere publiek kan zich hierdoor beter inleven in de spelers die op het toneel staan. Saskia wordt ook voorgesteld en de voorstelling begint. Levensverhalen worden verteld per speler. Het begint bij het ontstaan van hun passie. Bij Barrie gaat het om de passie voor dans/revue, bij Astrid om de passie voor zang en bij Martin om de passie voor jazz/piano. Saskia praat de verhalen aan elkaar en tussendoor vertelt ze ook haar eigen levensverhaal. Daarnaast worden er liedjes gezongen en dat zorgt voor een fijne afwisseling. Het verhaal blijft daardoor beter op gang gaan. De liedjes zijn zeer herkenbaar voor het wat oudere publiek en je ziet de grijze kopjes dan ook van links naar rechts bewegen. Ook kijken de spelers naar de toekomst: hoe moeten ze de rest van hun leven invullen?

Opvallend is dat je ziet dat de spelers onderling ook veel plezier met elkaar hebben. Dit zorgt voor een gemoedelijke sfeer op het podium en daardoor voel je je als publiek meer betrokken bij de show. De spelers houden elkaar ook goed in de gaten op het toneel. Zo zie je dat er een sterke band is tussen de castleden.

Het publiek wordt goed betrokken bij de voorstelling. Zo worden er af en toe vragen op het publiek afgestuurd en heeft het publiek alle gelegenheid om mee te zingen met de liedjes. Een verrassend deel was de middaggymnastiek. Saskia vroeg het publiek om op te staan en mee te doen om de heupen en armen wat soepeler te maken. Iedereen die kon stond op en deed gezellig mee. Er kwam gelach vanuit alle hoeken van de zaal en de cast deed zelf ook mee op het toneel.

Zoals aangegeven gaat het om de levensverhalen van de cast en herinneringen uit de oude doos. Maar er wordt ook verwezen naar zaken die tegenwoordig ook veel in de belangstelling staan, zoals het communiceren met elkaar en niet alleen via de telefoon. Diverse meningen komen dan naar voren en dit zorgt voor meer dynamiek in het stuk.

Het decor was simpel aangekleed. Er was een piano, een trap, een kapstok en een paar stoelen. Het was een slimme zet om het decor zo simpel te houden, want dan draait het echt om de cast en die sterke band die ze hebben. Deze kwam daardoor beter naar voren. Bij de kostuums was goed gekeken naar het karakter van de speler. Zo droeg Saskia bijvoorbeeld meer uitbundige kleding dan Astrid. Er werd veel gespeeld met het licht en de kleur van het licht. Daardoor konden er verschillende sferen worden gecreëerd die dan pasten bij dat ene nummer of die ene gebeurtenis.

De Krasse Knarren Revue is herkenbaar voor oud, maar bevat lessen voor jong. Het is een matineeshow die ervoor zorgt dat je vrolijk het theater verlaat. Het is gewoon… ja, gezellig!

Meer informatie: www.krasseknarrenrevue.nl

Fotograaf: Joris van Bennekom

Klik hier en zie ook onze Fotoreportage van de première De Knasse Knarren Revue

hart heelhart heelhart heelhart leeghart leeg

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.