Gevluchte Oekraïense dansers organiseren benefietvoorstelling in Korzo

Gevluchte Oekraïense dansers organiseren benefietvoorstelling in Korzo

Vandaag is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een triest jubileum van een oorlog waar voorlopig nog geen einde aan is gekomen. De gevluchte Oekraïense dansers Veronika Rakitina en Vlad Detiuchenko organiseren daarom op dinsdag 21 maart een benefietvoorstelling in Korzo om geld op te halen voor ambulances en medicijnen.

Detiuchenko en Rakitina ontvluchtten vorig jaar hun thuisbasis Kyiv en kwamen terecht in Den Haag. Stilzitten is voor hen geen optie sinds de oorlog woedt en daarom benaderden zij Korzo om een benefietvoorstelling op te zetten. ‘Ik ben geen soldaat, maar ik wil vechten voor de vrijheid van mijn land,’ zo zegt Detiuchenko. ‘Ik wil vechten voor de levens van de Oekraïners. Ik geloof dat kunst daar een rol in kan spelen, door een publiek mee te nemen in de emoties en de intenties van een artiest. Ik denk dat deze benefietvoorstelling een prachtige mogelijkheid is om bij te dragen aan de strijd voor vrede.’ 

Zelf weer op het podium

Tijdens de voorstelling zullen Detiuchenko en Rakitina eigen werk dansen. Daarnaast danst onze huismaker Rutkay Özpinar een solo, toont Maciej Kuzminksi een première van zijn stuk Resistance Movement en spreekt een vertegenwoordiging van de Oekraïense ambassade in Den Haag over de noodzaak van humanitaire hulp. Meer over het programma vind je op korzo.nl. De kaartverkoop is nu gestart.

Programma

Tijdens deze benefietvoorstelling zie je solo’s en duo’s van verschillende dansers, met naast Detiuchenko en Rakitina zelf ook stukken van Rutkay Özpinar en Maciej Kuzminski. De rode draad is licht in het donker: niet alleen verwijzend naar de door Rusland geteisterde energie-infrastructuur in Oekraïne, maar ook de symboliek van licht in een donkere tijd en hoop op een betere toekomst. 

Deze makers en stukken komen allemaal langs tijdens de voorstelling:

  • Rutkay Özpinar –Losing Senses (solo)
  • Rutkay Özpinar – Grip(dansers: Richél Wieles & Veronika Rakitina)
  • Vladyslav Detiuchenko – In Black (solo)
  • Vladyslav Detiuchenko – Light in Darkness (dansers: Vladyslav Detiuchenko & Veronika Rakitina)
  • Maciej Kuźmiński – Pyx Onopy/Ruch Opuru/Resistance Movement (dans: Daria Koval)
  • Vladyslav Detiuchenko – My Orpheus (dans: Richél Wieles, Rutkay Özpinar & Vladyslav Detiuchenko)

Met de benefietvoorstelling op dinsdag 21 maart hopen Detiuchenko en Rakitina geld op te halen voor de stichting Zeilen van Vrijheid. Deze stichting – warm aanbevolen door de Oekraïense ambassade in Den Haag – doet er alles aan om ambulances en medicijnen te vervoeren naar de plekken waar ze het hardst nodig zijn. Ook zet Zeilen van Vrijheid zich in om pick-up trucks, generatoren en fietsen naar Oekraïne te transporteren. 

FOTO:©Altin Kaftira

Over Vlad en Veronika

Vlad Detiuchenko (1996) en Veronika Rakitina (1998) waren professionele dansers in Kyiv. Detiuchenko is choreograaf en danser, die bij het Kyiv Modern Ballet danste en met zijn eigen gezelschap n’Era Dance Company door Oekraïne toerde. Veronika Rakitina komt meer uit de klassieke hoek en danste ballet bij Kyiv Opera Ballet. De twee ontmoetten elkaar toen Detiuchenko een choreografie voor het Kyiv Opera Ballet maakte. In maart vorig jaar kwam Rakitina naar Nederland, later volgde Detiuchenko. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.