Gerard Cox onthult persoonlijke brief van Robert Long in solovoorstelling

Gerard Cox onthult persoonlijke brief van Robert Long in solovoorstelling

Gerard Cox staat, in zijn tachtigste levensjaar, voor de allereerste keer in het theater met een eigen solovoorstelling, COX. Een warme voorstelling vol humor, schalksheid en herkenbaarheid, maar de grote grijze belofte wordt ook persoonlijker dan ooit tevoren.

Zo deelt Gerard in COX herinneringen aan oude, inmiddels overleden vrienden als Frans Halsema, Adèle Bloemendaal, Leen Jongewaard, Eric Herfst en Conny Stuart. Ook een dierbare maar scherpe brief, die Gerard ontving van Robert Long, krijgt een prominente plek in de voorstelling. De persoonlijke brief berispt en adviseert Gerard en geeft daarmee de bijzondere vriendschap weer tussen beide cabaretiers.

Menaggio, 16 oktober 2006 Geertje Peertje,

Ondanks deze aanhef wordt dit een ernstige brief. Een brief ook die niet geheel vrij is van eigenbelang. Weliswaar liefdevol eigenbelang (voor zover er sprake kan zijn van liefde tussen een hetero Feyenoord-aanhanger en een niet in voetbal geïnteresseerde homoseksueel), maar toch. Met enige regelmaat denk ik aan en over je. Zo af en toe maak ik me zorgen om jou.

Ik meen je te zien veranderen. Soms lijkt het alsof je bozer bent geworden. Sneller geïrriteerd en minder geïnteresseerd in zaken waar je je vroeger druk over maakte. En ik vraag me dan wat zorgelijk af hoe je de toekomst dan ziet. Ik zie je niet opeens gaan vissen, postzegels verzamelen of vogels spotten. Waar nog bijkomt dat je, zoals je van de zomer zelf zei, waarschijnlijk het hoofdstuk ‘lekkere jonge wijven’ ook wel achter je hebt.

Ben je niet bang dat je dan straks niet erg veel genoegens aan Schiedam gaat ontlenen? We lusten allemaal graag iets van de Erven of van dhr. Walker en desnoods van de Weduwe Stolichnaya, maar ik vrees dat het borreluur op den duur naar de ochtend gaat verschuiven.

En ik zou het werkelijk erg treurig vinden als mijn geestige, creatief kankerende en veelwetende vriend zou veranderen in een ongeïnteresseerde knorrige zeur. Als je vindt dat ik me bemoei met dingen waar ik niets mee te maken heb, moet je dat maar lekker laten weten, maar ik zal het niet met je eens zijn omdat ik met je te maken heb. En hopelijk nog heel lang.

Een groet van Long

Twee maanden na ontvangst van de brief overleed Long. De brief is een dierbaar bezit gebleven en hangt tegenwoordig ingelijst bij Gerard thuis. Zodat hij iedere dag nog gezien en gelezen wordt. De eerlijke brief was het beginpunt voor de openhartige en ontroerende voorstelling. Want hoe ga je om met herinneringen, vriendschappen en het passeren van de tijd? “Zo eerlijk al ik in deze voorstelling ben, was ik nog nooit. En grappig, want daar komen de mensen ook voor. Ja, we gaan weer heel veel lachen met elkaar”, aldus Gerard Cox.

COX wordt geproduceerd door Gouden Lijn Theater, het theaterproductiehuis van Henrike van Engelenburg en Bastiaan Ragas, en is van 7 november 2019 tot en met 2 februari 2020 overal te zien in de Nederlandse theaters. Patrick Stoof regisseert de voorstelling en Dick van den Heuvel schreef het script. De première staat gepland op 24 november 2019 in Theater aan de Schie in Schiedam. Meer informatie over de COX, de grote grijze belofte en de speellijst zijn te vinden op www.goudenlijntheater.nl.

Foto: Cooper Seykens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.