Genomineerden publieksprijs beste musical bekend

Genomineerden publieksprijs beste musical bekend

De Publieksprijs voor de beste musical van het jaar draagt de komende 3 jaar de naam van het AD. Musicalliefhebbers kunnen vanaf donderdag tot en met 31 december via AD.nl/musicalawards stemmen op 23 musicals die door Stichting Musical Awards zijn genomineerd.
Het is de meest begeerde prijs in musicalland: de award voor beste musical. Waarvan de winnaar niet door de jury wordt bepaald, maar door het publiek zelf. ,,Je maakt theater om gezien te worden. Dus de stem van het publiek, ja, daar doe je het voor,” vat producent Fred Boot van Soldaat van Oranje samen, die afgelopen jaar de prijs kreeg overhandigd.Musicalacteur René van Kooten, die in twee winnende producties speelde (Les Miserables en Urinetown), sluit zich daarbij aan. ,,Het is zo cliché, maar wel waar. De waardering van het publiek is heel fijn.”
En, geeft Boot toe, het zorgde ook voor een nieuwe run op kaartjes. ,,Zo’n prijs vestigt de aandacht weer even op jouw musical. Mensen denken: hmm, ik moet toch maar eens een kaartje reserveren.” Soldaat van Oranje en de musicals waar Van Kooten in speelde, bevinden zich in de eregalerij tussen musicals als Petticoat, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, Piaf, Tarzan en Doe Maar. De Publieksprijs werd tot 2011 jaarlijks uitgereikt, maar in de jaren daarna was er wat gesteggel over de vorm van de Musical Awards. Verschillende producenten wilden niet meer meewerken, maar nadat de ruzies werden bijgelegd, is er breder draagvlak dan ooit voor het prijzengala.

Nieuw leven
De Publieksprijs werd vorig jaar nieuw leven ingeblazen. Nu het AD zijn naam eraan verbindt, wordt de prijs zeker de komende 3 jaar uitgereikt. De laatste keer won Soldaat van Oranje, die al jaren record na record verbreekt. Boot: ,,Ik zat afgelopen januari met hartkloppingen in de zaal. We hadden al wel eerder awards gewonnen, voor regie, decor, licht en geluid, maar niet voor beste musical. Toen André van Duin onze naam uitsprak, maakte mijn hart een vreugdesprongetje. Het is een enorme eer en erkenning.”

Zijn groteske musical in de Theaterhangaar maakt dit jaar opnieuw kans op de publieksprijs. ,,En ik wil hem heel graag nog een keer winnen,” zegt Boot breeduit lachend. Musicalster René van Kooten speelde dit jaar in liefst drie producties die op de lijst van genomineerden staan: Onder de Groene Hemel, Kiss of the Spiderwoman en Grease. ,,In de weken rond zo’n uitreiking word ik altijd aangesproken door mensen. ‘Oh, ik heb die voorstelling gezien’ of ‘daar heb ik veel over gehoord’. Je kunt weer even opvallen.”

Hoe te stemmen
Vanaf vandaag tot en met 31 december is het mogelijk om te stemmen op 23 genomineerde musicals via AD.nl/musicalawards. Op 1 januari wordt de eindstand van die voorronde bekendgemaakt. De drie musicals met de meeste stemmen gaan door naar de finaleronde.Van 2 tot en met 6 januari zijn de virtuele stembussen weer geopend en strijden de drie finalisten – die weer beginnen met nul stemmen – om de winst. Iedereen die in de voorronde heeft gestemd, mag in de finale opnieuw stemmen. Tijdens de live-uitzending van de Musical Awards (NPO1, woensdag 6 januari, 20.30 uur) kan iedereen sms’en voor zijn favoriete finalist.

Een notaris telt de stemmen die zijn uitgebracht op AD.nl en de sms’jes bij elkaar op. Wie in totaal de meeste stemmen heeft, wordt uitgeroepen tot de winnaar van de AD Publieksprijs.

De 23 genomineerden voor de AD Publieksprijs
Onder de groene hemel
Minoes
Waanzinnig gedroomd
Heerlijk duurt het langst
Het meisje met het rode haar
Spijt
Willem Ruis
Rent
Soldaat van Oranje
Kiss of the spiderwoman
De terugkeer van Hans en Grietje
De zere neus van Bergerac
Moeder ik wil bij de revue
Dreamgirls
Billy Elliot
The sound of music
Een avond met Dorus
Grease
The bodyguard
De Tweeling
Ali Baba en de 40 rovers
Hartsvrienden
Sonneveld

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.