GENDERMONOLOGEN VAN RAYMI SAMBO MAAKT VANAF JANUARI 2024 OP TOURNEE

GENDERMONOLOGEN VAN RAYMI SAMBO MAAKT VANAF JANUARI 2024 OP TOURNEE

FOTO:©Bart Grietens

Op woensdag 24 januari 2024 gaat de theatervoorstelling Gendermonologen van Raymi Sambo Maakt in première in Theater Bellevue in Amsterdam. Na een succesvolle speelperiode op het Oerol Festival op Terschelling is de voorstelling van januari tot en met mei 2024 te zien in de Nederlandse theaters.

In Gendermonologen vertellen vijf jonge mensen in zang, dans en tekst over wat het voor hen betekent om niet in het binaire genderplaatje te passen. Hoe wordt er naar hen gekeken? Hoe ver ga je om je eigen geluk op te eisen? De vijf acteurs  dagen zichzelf en onze maatschappij uit. Ze zijn constant onderwerp van discussie, omdat ze ervoor kiezen om zichzelf te zijn. Ayden Carlo schreef samen met regisseur Raymi Sambo de tekst op basis van de persoonlijke ervaringen van de vijf acteurs.

Over de voorstelling
In Gendermonologen staan de persoonlijke verhalen van vijf jonge mensen centraal. Verhalen over wat het betekent om niet in het binaire genderplaatje te vallen. In zang, dans en tekst vertellen zij over je plek vinden in onze samenleving en alles wat daarbij komt kijken zoals: labels en verwachtingen, openbare toiletten en de allereerste liefde als je ‘nieuwe’ ik. Tegelijkertijd nemen de spelers het publiek mee terug in de tijd. En laten zien wat er in de historie is gebeurd waardoor zij, en vele anderen, anno nu blijvend moeten vechten om zichzelf te kunnen zijn.

Oerol

Gendermonologen was in juni 2023 te zien tijdens het Oerol Festival op Terschelling. De pers schreef over de voorstelling: “Sterk is hoe de spelers elkaar fysiek bijvallen, bijvoorbeeld door gezamenlijk bewegingen te kopiëren – troostrijk en empowering tegelijkertijd. De persoonlijke ontboezemingen worden in deze voorstelling gelardeerd met tori’s, publieksparticipatie en bewegingsscènes. Zanger-performer Melvin Aroma zingt een aantal gloedvolle liederen.” (Theaterkrant) “Een zeer actuele en ontroerende voorstelling waarin heden en verleden op fraaie wijze zijn verweven. Gendermonologen is ijzersterk, aansprekend theater dat veel publiek verdient.” (Scènes – magazine voor Theaterliefhebbers *****) “Diverse, gedreven getuigenissen, gebracht met emotie en overtuigingskracht. Melvin Aroma (hij/hem) geeft extra jeu aan zijn optreden door zijn krachtige, soulvolle stem.” (NRC Handelsblad ****)


Informatie en kaarten
De theatertournee loopt van 11 januari tot en met 16 mei 2024. De kaartverkoop loopt via het betreffende theater. Een speellijst staat op raymisambomaakt.com

Over Raymi Sambo Maakt

Raymi Sambo Maakt is het gezelschap rond Raymi Sambo. Het gezelschap maakt voorstellingen, podcasts, films en talkshows over onderwerpen die hun wortels vinden in de interculturele en de queer samenleving. De onderwerpen zijn actueel en geïnspireerd door gebeurtenissen in het land en ingebed in een universele thematiek. Raymi Sambo Maakt toont relevante en herkenbare verhalen voor iedereen die niet gelooft in hokjes en graag de eigen bubbel doorbreekt.

credits:
met: Melvin Aroma (hij/hem), Jimmi Heijgelaar (hij/hem), Joëlle Toeange (zij/haar), Sjoerd Eltink (hij/diens), Jiska Mensink (zij/haar) idee, regie, co-auteur: Raymi Sambo (hij/hem) tekst: Ayden Carlo (hij/hem) choreografie: Carolien Canters (zij/haar) met dank aan: Anne Suurendonk dramaturgie: Gerardjan Rijnders (hij/hem) compositie: Kaspar Schellingerhout (hij/hem) stagefight: Jaike Belfor (zij/haar) regie-assistent: Sarah Goorhuis decor: Marcel Kranendonk (hij/hem) kostuum: Timo Arling (hij/hem) licht: Jasper Kayser

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.