Geluidskunstvoorstelling Foundscape Orchestra bespeelt Koelhuis in Eindhoven

Geluidskunstvoorstelling Foundscape Orchestra bespeelt Koelhuis in Eindhoven

Eindhoven, 12 juli 2023 – In het voormalige vrieshuis aan de Dirk Boutslaan in Eindhoven, waar tientallen jaren de ijstaarten van Campina werden opgeslagen, is binnenkort een bijzondere geluidskunstvoorstelling te beleven. Op zaterdag 22 en zondag 23 juli worden in Foundscape Orchestra x Koelhuis de sonische verhalen van het gebouw verteld door een orkest van onconventionele instrumenten.

Dit orkest bestaat uit elektromagnetische machines, pneumatische hamers, een robotpiano en porseleinen speaker objecten. Tientallen van deze instrumenten worden in het gebouw bevestigd, waarna het geheel live aangestuurd wordt, als een instrument. Daarnaast spelen gastmuzikanten live met de machines tijdens de voorstellingen. Het gevolg: een unieke muzikale compositie met machines en live muzikanten. De voorstelling maakt deel uit van de erfgoedparade, een reizend feest van verbinding en verwondering waarmee iconische gebouwen nieuwe invullingen krijgen.

Ellen Klaus, productieleider erfgoedparade: “Het publiek krijgt in Eindhoven een spektakelstuk te zien; een voorstelling die de mogelijkheden van het koelhuis als culturele locatie volledig benut. Kunstenaar Daniel Maalman laat het gebouw zélf horen in een vernieuwende en zeer verrassende compositie. BOEi is de erfgoedparade begonnen om dit soort gebouwen te koppelen aan culturele makers, om zo bijzondere voorstellingen mogelijk te maken. Foundscape Orchestra x Koelhuis is een bijzondere belevenis.”

Daniel Maalman, geluidskunstenaar: “Dit concert wekt de unieke eigenschappen van het koelhuis tot leven. Het maakt het onhoorbare, hoorbaar. Elk gebouw heeft een eigen akoestiek door de afmetingen en materialen waaruit het is opgebouwd. Die ‘sonische handtekening’ halen wij met een orkest van machines en bijzondere instrumenten, naar boven.”

Kaarten voor de voorstelling Foundscape Orchestra x Koelhuis kosten € 12,50.

De speeldata zijn: 22 juli om 15:00 en 19:00 uur, en 23 juli 2023 om 15:00 uur en om 17:00 uur.

Verdere informatie is te vinden op https://erfgoedparade.nl/events/foundscape-orchestra-x-koelhuis/ 

De erfgoedparade is een initiatief van BOEi met steun van de VriendenLoterij. Culturele makers krijgen de kans om nieuwe voorstellingen te bedenken en leegstaand erfgoed te activeren. De voorstellingen zijn gericht op een breed publiek; laagdrempelig en betaalbaar. De erfgoedparade komt graag in contact met meer culturele makers en locaties om samen nieuwe ideeën vorm te geven.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.