Geëngageerd kunstenaars openen Parade met Stravinsky in spoken word

Geëngageerd kunstenaars openen Parade met Stravinsky in spoken word


Den Haag, 21 juni 2022 – Actueler dan ooit, onszelf verplaatsend in de strijders op de Dombas, Kiev of Palestina. Oorlog is helaas van alle tijden. Zo putte componist Igor Stravinsky er inspiratie uit voor zijn beroemde melodrama L’Histoire du Soldat uit 1918. En met dat meesterwerk openen het Haagse muziekcollectief Soundwave Collective en Rotterdamse spoken word-artiest Josimar Gomes het theaterfestival De Parade volgende week. Weliswaar in eigen(tijdse) versie. Zij goten Stravinsky’s klassieke muziek over de soldaat die zijn ziel aan de duivel verkoopt in een urban jasje. Daarmee zijn ze van 1 tot
en met 6 juli aanstaande iedere avond twee keer te zien en horen in het Westbroekpark in Den Haag.

De geschiedenis van een soldaat
Soundwave Collective en Gomes maakten hun ‘moderne’ Stravinsky in 2020, niet wetende dat de voorstelling op dit moment extra raakt en tot de verbeelding spreekt. De Geschiedenis van de Soldaat vertelt het oeroude verhaal van de soldaat die op weg naar huis zijn ziel verkoopt aan de duivel.
Componist Stravinsky schreef de teksten en muziek kort na de Eerste Wereldoorlog. Verleiding en teleurstelling komen erin aan bod, scherp getekend door de muziek en modernistische stijl van de componist.

Eigentijds klassiek
Soundwave Collective speelt met een kamerensemble bestaande uit zeven aanstormende klassieke talenten de muziek van Stravinsky in originele vorm. De oorspronkelijke teksten van de componist zijn wél onder handen genomen. Spoken word talent Gomes herschreef ze, gestoeld op zijn urban belevingswereld anno nu. De soul van Gomes en het klassieke vakmanschap van het Soundwave Collective verklanken samen de oorlogsmoraal. En die is helaas van alle tijden. Libia Hernández, oprichter en dirigent van Soundwave Collective licht toe: “Het blijft spannend om aan werk van grootmeesters te
schaven. Het zijn monumenten op zichzelf. Maar met Josimar voelde het logisch om te doen. We hebben een nóg modernere versie van de modernistische soldaat gemaakt en dat is best aardig gelukt vinden we zelf. Nu maar hopen dat Stravinsky zich niet omdraait in zijn graf.”
Geëngageerde makers
Gomes en Hernández vonden elkaar in de liefde voor muziek, vertelling en hun wortels zowel binnen als buiten de Nederlandse cultuur. De geëngageerde Gomes heeft een achtergrond in hiphop – vorig jaar bracht hij in samenwerking met Black Lives Matter The Black Experience uit – en kwam via net zo betrokken Hernández met het ‘serieuzere’ klassieke werk in aanraking. Een stijl die Gomes wederom snel eigen maakte. Geïnspireerd door elkaar schreven ze in corona-tijd samen een eigen versie van Stravinsky’s beroemde L’Histoire du Soldat, een waarin muziek, spoken word en theater samenkomen. Het geheel werd op video geregistreerd en laverend tussen de lockdowns, een aantal keer uitgevoerd op het Haagse Lange Voorhout. Gomes: “Mijn creatieve uitbarstingen, de songs, de performances, helpen me het leven in al zijn highs en lows aan te gaan. Niks mooiers dan dat. Levensenergie voor mij, hopelijk groene diesel voor anderen.”
Laatste kaarten
Het rondreizende theaterfestival De Parade programmeerde De Geschiedenis van de Soldaat dit jaar dan ook als ‘paradepaardje’ en vroeg het Haagse Soundwave Collective het festival in Den Haag ermee te openen. Vervolgens speelt de voorstelling de hele week avond na avond om zowel 19.30u als 21.00u in het Westbroekpark te Den Haag van 1 t/m 6 juli 2022. De openingsshow is bijna uitverkocht, voor de andere voorstellingen zijn er nog kaarten. Kijk op De Parade voor meer info en online reserveringen.
Over Soundwave Collective
SoundWave Collective werd in 2019 opgericht door dirigent en contrabassist Libia Hernandez met de missie bruggen te slaan tussen culturen, continenten en tijden met klassieke muziek. Het collectief vormt een laboratorium waarin jonge instrumentalisten, zangers en dansers experimenteren met kruisbestuivingen tussen nieuwe en oude muziekstromingen, genres en kunstdisciplines.
Zo ontwierp het collectief op thuisgrond Den Haag eerder een nieuw jasje voor Stravinsky’s ‘Soldaat’ waarin Spoken Word de hoofdrol kreeg. Voor meer informatie kijk op nl.soundwavecollective.com

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.