Geen dooie boel met Marja van Katendrecht

Geen dooie boel met Marja van Katendrecht

Recensie: Mieke van der Raay

Foto’s: Stephan Markus

Afgelopen zaterdag 26 maart was in het Cultuurcentrum Cascade in Hendrik-Ido-Ambacht de première van Marja’s Dooie Sterren Parade.

Na het succes van Marja’s Grote Tupper Topper Show is Marja van Katendrecht terug in het theater met haar nieuwe voorstelling Marja’s Dooie Sterren Parade. Het is een hartverwarmend eerbetoon aan de artiesten die ons ontvallen zijn. Op een heel ontwapende manier vertelt Marja aan de hand van anekdotes en zingt ze bekende en onbekende nummers over de levens van onder andere Robert Long, Conny van den Bos en Mieke Telkamp. Zoals altijd zegt ze wat ze denkt en neemt totaal geen blad voor de mond, maar blijft te allen tijde heel respectvol.

Marja van Katendrecht
Marja van Katendrecht is een echte Rotterdamse en al jaren beroemd in haar stad. Ze is De Nederlandse Ambassadrice van Rotterdam. Marja zoekt in haar werk naar verbinding en liefde richting de medemens, van welke rang of stand dan ook. In 2008 heeft ze de persoonlijkheidsprijs Camaretten gewonnen. In seizoen 19/20 was ze in het theater te zien met Marja’s Grote Tupper Topper Show.

Het is cabaret met een twist. Het gaat meer om de persoon achter het karakter van Art-Jan de Vries. Er worden uiteraard grappen gemaakt die heel hilarisch zijn, ook worden er liedjes gezongen. Maar het zit hem in het verhaal en de persoon in het verhaal. Ze weet precies hoe ze het publiek kan vermaken, maar weet je ook te raken met haar indringende verhalen. Ze weet je het ene moment te ontroeren en het volgende moment lig je krom van het lachen. Haar mimiek is echt van een ander niveau, het is niet normaal hoe zij met enkele veranderingen in haar blik een bijna andere karakter van haar laat zien. Het decor is een doodskist, twee urnen op een sokkel en een grote krans, alles heeft een doel in de voorstelling. Dat de kist ook als koelkast kan gebruikt worden, is echt subliem gevonden. Het publiek wordt geregeld bij de voorstelling betrokken, dit doet ze met een grote lach en doet ze altijd met veel respect.

Vooraf aan de voorstelling krijgt het publiek een folder en een pakje zakdoekjes. Je vraagt je uiteraard af of de zakdoekjes aanwezig zijn omdat het een trieste voorstelling gaat worden, wat je je niet kan voorstellen, of dat het voor je tranen is omdat je zo hard moet lachen. Daar zijn ze niet voor, maar voor wat dan wel? Tja, dan moet je maar naar de voorstelling gaan, als je dat wil weten. In de folder staan handige tips. Want weet jij al hoe je uitvaart eruit moet zien, en of je begraven of gecremeerd wil worden? Of laat je deze problematiek over aan je nabestaanden? Marja drukt je hier wel nog even met de neus op de feiten.

Het is een voorstelling waarvan je leert op diverse vlakken. Dat je moet genieten van het leven, want het leven is al kort genoeg. Regel alles goed. Én blijf vooral lachen.

Ik kan niet anders dan uitermate veel respect hebben voor Art-Jan de Vries. Hij weet als geen ander deze vrouw neer te zetten. Hij gedraagt zich op en top vrouw, is gracieus, elegant gekleed en staat heel de voorstelling op hakken. Dat doe ik hem echt niet na.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.