Gavin-Viano wint eerste stimuleringsprijs The Next!

Gavin-Viano wint eerste stimuleringsprijs The Next!

Vanmiddag is in de Tolhuistuin in Amsterdam voor de allereerste keer The Next! uitgereikt; de nieuwe stimuleringsprijs voor diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten. Uit handen van panelvoorzitter Hanneke Groenteman ontving Gavin-Viano de prijs van €25.000 voor zijn projectplan Ach Mijn Wederhelft.

The Next! is in het leven geroepen om in een snel veranderende en steeds meer fluïde wereld makers te stimuleren om grenzen te verkennen, te vernieuwen en verrassen, vanuit een divers en inclusief perspectief. De prijs wordt uitgereikt aan makers die dit het beste representeren in hun nog te maken producties. Zowel nieuw talent als gevestigde makers konden hun projectvoorstel indienen.

Initiatiefnemer van de prijs is DNA Next! (voorheen De Nieuw Amsterdam). Hanneke Groenteman is Panelvoorzitter van deze eerste editie en heeft zich samen met de overige panelleden Liet Lenshoek van Likeminds, Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, theatermaker Enkidu Khaled en Jeroen Pliester, voorzitter van DNA Next!, gebogen over de inzendingen en de shortlist en winnaar gekozen. Gavin-Viano was samen met Akram Assam/Stichting Vrolijke Wetenschap en Alice Pons en Olivia Reschofsky van MOHA genomineerd.

‘Gavin-Viano gaat in zijn voorstelling actief op zoek naar nieuwe perspectieven die niet alleen aanzetten tot nadenken maar die ook nieuwe werelden ontsluiten, zowel op het toneel als in het publiek, waarbij een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit gewaarborgd wordt’, aldus het panel.

‘Met Ach Mijn Wederhelft maakt hij een voorstelling met een groot maatschappelijk belang dat vele universele thema’s zoals relaties tussen homo- en heteroseksuelen, seksualiteit, identiteit, intersectionaliteit en zelfreflectie raakt. Hij stelt zijn eigen perspectief tegenover de white male gaze en heeft daarbij een speciale focus op de LHBTQIA+-gemeenschap. Hij wil de gelukkige, donkere, succesvolle, gezonde gayguy als middelpunt laten zien; en niet als stereotyperend aanhangsel. Ook de casting is prikkelend en interessant en zijn stempel als regisseur uit zich verder in zijn kenmerkende vocabulaire en muzikale taal, de nadruk op fysieke transformatie en de ontwikkeling van gelaagde personages. Daarnaast is het panel onder de indruk van zijn onderzoekende en originele visie op repertoire versus anti-repertoire. In zijn plan komt duidelijk naar voren dat hij met deze voorstelling een stap in zijn onderzoek en zijn eigen ontwikkeling maakt.’

Op dnanext.nl/uitreiking2020 vindt u de complete panelrapporten van zowel de winnaar als de genomineerden.

DNA Next! (voorheen De Nieuw Amsterdam) is de initiator van de prijs en aanjager van next level theater over de diverse, complexe wereld van nu. Daarvoor faciliteert ze talentontwikkeling en samenwerking op weg naar vernieuwing, diversiteit en inclusiviteit in de breedste zin. Tegenwoordig gaat diversiteit niet meer alleen over etnische afkomst. De kloof tussen arm en rijk of hoog- en laagopgeleid is bijvoorbeeld minstens zo breed. Mannen en vrouwen worden nog niet gelijk behandeld en beloond en ook mensen met een fluïde gender-identiteit zoeken hun plek in de samenleving. Bovendien is de wereld door moderne technologieën en politiek-maatschappelijke verschuivingen in 30 jaar ingrijpend veranderd. Vanzelfsprekend moet theater hierin meebewegen. Het publiek vraagt hier ook om.

Om echt verschil te maken moet je durven afwijken van wat je kent en wat vertrouwd voelt. DNA Next! vindt dat elke stap, elk ingesleten idee en elke vanzelfsprekendheid elke keer opnieuw onder de loep genomen moeten worden. Je zult je grenzen moeten durven verleggen. Bovendien maak je het verschil met anderen samen en volgt inspiratie door te werken met wisselende makers. Daarvoor is The Next! in het leven geroepen waarmee we elk jaar op zoek gaan naar nieuw talent dat verbinding en diversiteit in de meest brede zin van het woord representeert en de missie van DNA Next! maximaal uit kan dragen.

Foto:© Casper Koster

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.