FUTURE FOR THE PAST UTRECHT

FUTURE FOR THE PAST UTRECHT

p 3 oktober 2021 is de première van Future for the Past 2021 in Utrecht. De voorstelling is een reis door de tijd naar de verbonden koloniale geschiedenis van Nederland en Zuid-Afrika. Kunstenaars uit beide landen vertalen hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst en theater. Met een combinatie van 360º video en live optredens wordt publiek tijdens de theatrale wandeling Future for the Past in Utrecht meegenomen in de “verborgen” verhalen over het koloniale verleden van beiden landen.  Door gebruik van deze videotechniek sta je als kijker middenin de actie: door met de tablet rond te draaien kijk je rond op de locatie waarbij beelden uit beide landen in elkaar overvloeien en zich vermengen tot één verhaal. Op de route langs historische locaties in de binnenstad worden deze video’s afgewisseld met live optredens van de Nederlandse artiesten. De stad verandert in een theater waarbij de gebouwen het decor en toevallige voorbijgangers of bewoners de medespelers vormen.

In 2020 was deze voorstelling al eerder in Amsterdam te zien. Het was een groot succes met volledig uitverkochte voorstellingen. Naar aanleiding van historische onderzoek naar de koloniale geschiedenis door cultuurhistoricus Nancy Jouwe, is het voorstellingsconcept nu aangepast naar de stad Utrecht. Future for the Past speelt van 2 t/m 10 oktober in Utrecht, waarvoor wordt samengewerkt met de Stadsschouwburg Utrecht, Kosmopolis en DOX. 

Cultureel historicus en mede-oprichter van Sites of Memory Jennifer Tosch:
‘Met Future for the Past willen wij de hiaten in kennis en bewustwording over het beladen verleden vergroten. We proberen de Nederlandse geschiedenis niet te demoniseren of te herschrijven. Wij zeggen: het verhaal is niet compleet.’

RECENSIE THEATERKRANT FUTURE FOR THE PAST 2020

“Future for the past maakt geen vuist. Er wordt geen geweten geschopt, maar met zachte hand een bewustzijn aangereikt. Dat is fijn in een tijd waarin veel wordt geschreeuwd. Soms is stemverheffing nodig, maar het is ook goed te werken aan ons gezamenlijke verhaal, zoals Sites Of Memory doet. 

De combinatie van wandelen en stilstaan, video en live performance, teksten uit het archief afgewisseld met poëzie en muziek werkt uitstekend. Als kroon op het werk beland je aan het eind van de route in het Scheepvaartmuseum voor een mooie dansante en gezongen finale. Ergens tussen Oost en West, Zuid en Noord, ben je de werkelijkheid ontstegen. Wat een interactieve geschiedenisles had kunnen zijn, heeft zich ontpopt tot een bijzondere voorstelling.

REACTIES VAN BEZOEKERS FUTURE FOR THE PAST AMSTERDAM

  • “Very impressed how Cape Town is included by the integration of technology, the 3D possibilities to explore the sites, sounds and stories, songs were amazing.”
  • “Great experience, I’ve seen parts of my town with new eyes.”
  • “Very well done, the content being told via the headphones intensified the history & urgency of it.”
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.