Fun Home en Small Town Boy vervullen mooie, culturele rol bij Amsterdam Pride

Fun Home en Small Town Boy vervullen mooie, culturele rol bij Amsterdam Pride

Tekst: Jessica Uijttewaal

Toen Siep de Haan, founding father en initiatiefnemer van de Amsterdam Gay Pride, jaren terug begon met Amsterdam Pride, was dit bedoelt als een evenement dat drie maal plaats zou vinden, maar dat liep iets anders. Deze zomer vindt alweer de 23e editie plaats. Amsterdam Pride is uitgegroeid tot een groots en belangrijk evenement. Zo is er de alom bekende botenparade, maar dat is niet alles. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport.

Voor het culturele programma wordt, onder andere, samengewerkt met Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Stadsschouwburg Amsterdam). Deze zomer spelen in deze schouwburg twee voorstellingen die aansluiten bij het programma van Amsterdam Pride. De voorstellingen die te zien zullen zijn, zijn ‘Small Town Boy’ van Toneelgroep Oostpool en de musical ‘Fun Home’ van OpusOne.

Small Town Boy, verwijzend naar Bronski Beat’s bekendste hit uit 1984, vertelt het verhaal van een jongen van het platteland die zich niet herkent in de opgelegde wereld waarin hij opgroeit. Op de vlucht voor repressie en het gebrek aan erkenning, vertrekt hij naar de grote stad. Naar Berlijn, Londen, Amsterdam; Europese vrijgevochten metropolen waar de mens zichzelf herontdekt, ruimte vindt om te experimenteren en waar identiteit wordt bevochten. Het is volop genieten in deze nieuwe, grotere wereld. Maar een leven vol persoonlijke, politieke en seksuele vrijheid blijkt ook complex. Kun je wel een ander mens worden? De cast bestaat uit Rick Paul van Mulligen, Soumaya Ahouaoui, Ozan Aydogan, Leandro Ceder, Florian Myjer en Benjamin Abel Meirhaeghe.

Dan is er de autobiografische Off-Broadwaymusical Fun Home. De musical is gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Alison Bechdel. Het verhaal speelt zich af in het hedendaagse Pennsylvania met flashbacks naar het recente verleden en vertelt over de moeizame relatie tussen Alison en haar vader. Alison ontdekt lesbisch te zijn. Wanneer zij zich tot haar vader wendt voor steun, stuit zij op een muur. Haar vader blijkt zelf homoseksueel te zijn maar is nooit uit de kast gekomen. Haar coming out zet zijn leven op losse schroeven. Deze voorstelling zal gespeeld worden door Renée van Wegberg, Marjolein Keuning, Ad Knippels, Mitch Wolterink, Dominique de Bont en Iris Bakker.

De voorstellingen zullen tegelijk spelen in Amsterdam. Na afloop zijn er een aantal na gesprekken gepland. Ook dit hoort onlosmakelijk bij Pride; in gesprek gaan en blijven met elkaar.
Amsterdam Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI’s. Door de brede samenwerking met verschillende partners, zoals voor deze voorstellingen, wordt de boodschap van Amsterdam Pride breed gedragen. Een mooie en belangrijke boodschap: “Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil.”

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.