Francis van Broekhuizen; Bij twijfel hard zingen

Francis van Broekhuizen; Bij twijfel hard zingen

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen zaterdag 5 oktober was de première van Bij twijfel hard zingen van Francis van Broekhuizen en Gregor Bak, in de Stadsgehoorzaal Leiden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik Francis alleen kende van het televisieprogramma All Together Now waar ik haar alleen had opgemerkt omdat ze best wel nadrukkelijk aanwezig was. Maar daardoor was ik juist heel nieuwsgierig geworden wie of wat Francis nu precies was.

Ze is één van de bekendste operazangeressen van Nederland. Samen met pianist Gregor Bak staat ze in het theater met haar eigen nostalgische, droogkomische en muzikale voorstelling. Een concert, theatercollege en cabaretvoorstelling ineen. Francis neemt ons mee op reis, door haar leven en dat van haar voorouders. Ze zingt haar favoriete aria’s en liederen, vertelt waarom die muziek haar zo raakt, en welke rol de muziek in haar persoonlijke leven speelt.

Voor en na de pauze leken wel twee totaal verschillende voorstellingen: voor de pauze liet ze haar klassieke kant zien, met prachtig gezongen nummers, zoals het Ave Maria. Met verhalen over de grootouders van vaders kant. Die allemaal met muziek en vooral klassieke muziek grootgebracht zijn. Ze vertelt heel vermakelijk, met een vleugje humor. Na de pauze vertelt ze over de grootouders van haar moeders kant, ook hier zijn diverse familieleden die in het vak zaten. Maar nu zingt ze juist weer lichtere nummers, met als één van de hoogtepunten de minutenwals van Frédéric Chopin. Maar ook de sound of music medley was heel bijzonder. Heel bijzonder was toch wel het duet met haar broer Tim van Broekhuizen. Tim en Francis zingen op heel unieke wijze Edelweiss, dit was zeker een kippenvel moment.

Er zaten diverse speciale gasten in de zaal, zoals haar ouders en haar broer. Maar ook Tania Kross zat in de zaal, deze werd dan ook diverse malen in het zonnetje gezet door Francis. Ook Maaike Widdershoven was uitgenodigd en zij werd diverse malen genoemd, vooral tijdens de sound of musical medley kon zij niet onvermeld blijven aangezien Maaike in de sound of music heeft gespeeld, eerst als Maria en later als moeder overste.

Al vanaf het begin van de voorstelling weet je het: dit wordt geen saaie avond. Er wordt namelijk door Francis verteld dat er gewoon gehoest of gekucht mag worden. En dat er luidkeels meegezongen mag worden. Heel de voorstelling is ze relaxed en ze betrekt geregeld het publiek bij haar verhalen. Ik kan maar tot één conclusie komen: Dat Francis een heel bijzondere vrouw is. Die passie heeft voor haar vak. Die weet wat ze is en waar ze voor staat. Ik verliet de zaal met een grote glimlach op mijn gezicht en ik kan alleen maar zeggen dat ik echt een super fantastische en gezellige avond heb gehad. Met mooie muziek gespeeld door Gregor Bak en een onwijs leuke vrouw die mij echt geraakt heeft.

FOTO: © Mischa Muijlaert

Share

2 thoughts on “Francis van Broekhuizen; Bij twijfel hard zingen

  1. Wat hebben we genoten van dit optreden op 5 oktober in de Aalmarktzaal te Leiden.
    In het midden op de eerste rij….veel gelachen en heerlijk naar de muziek geluisterd.
    Geweldige première ! Succes Francis

    Gerard en Riny Bjkerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.