Fototentoonstelling bij voorstelling God is een Moeder door Toneelgroep Oostpool en Adelheid+Zina

Fototentoonstelling bij voorstelling God is een Moeder door Toneelgroep Oostpool en Adelheid+Zina

Hoe is het om tussen je moeder en haar liefde voor God te staan?

Marcus Azzini van Toneelgroep Oostpool, Nazmiye Oral van Adelheid+Zina en acteur Sidar Toksöz spelen de uiterst persoonlijke voorstelling God is een Moeder. Een gemeenschappelijke zoektocht naar de complexe verhouding tussen moeders, hun kinderen en religie. De levensverhalen van Azzini, Oral en Toksöz én de verhalen van moeders en hun homoseksuele zonen en dochters uit diverse religieuze gemeenschappen in Nederland vormden het vertrekpunt. Omdat regisseur Marcus uiteindelijk zélf op het toneel staat, vroeg hij Adelheid Roosen mee te kijken bij de eindregie.

Religie en homoseksualiteit gaan vaak moeilijk samen. Dat weten religieuze moeders en hun gelovige homoseksuele kinderen als geen ander. Dus dook Adelheid+Zina voorafgaand aan het maken van God is een Moeder de wijken van ons land in. Ze sprokkelden levensverhalen vanuit de Biblebelt, via de joodse buurt in Antwerpen tot in de kathedraal van Arnhem, dwars door alle stadsdelen van Amsterdam. Moeders en kinderen uit islamitische, christelijke, joodse en hindoeïstische gemeenschappen deelden hun goddelijke wereldbeelden en liefdevolle of complexe relatie. Zina researcher Lauren Rissik zocht en vond moeders en kinderen. Fotograaf Çigdem Yüksel legde enkelen van hen vast op beeld. Deze fotoserie is te zien in een aantal theaters waar de voorstelling God is een Moeder speelt.

De fototentoonstelling is in de volgende theaters te zien:
3 jan – 29 feb in Huis Oostpool te Arnhem
9 jan – 25 jan in Frascati te Amsterdam
18 feb – 17 mrt in Zwolse Theaters te Zwolle
1 mrt – 14 mrt in LUX te Nijmegen
16 mrt – 20 mrt in Stadstheater te Arnhem

Over de voorstelling
Azzini, Oral en Toksöz gaan in God is een Moeder met elkaar in gesprek. Over uitsluiting, anders zijn en de kracht van de gemeenschap tegenover die van het individu. Over schaamte, schuldgevoel en hoop. Heeft iedereen het nodig om ergens in te geloven? Zowel Marcus, homoseksueel met een katholieke achtergrond, als Nazmiye, dochter die tegen de tradities van haar Turks-islamitische ouders inging, weten hoe het is om tot de ander gemaakt te worden. Door elkaar te bevragen en te confronteren doen zij een poging zich te laten verrassen door elkaar en gekende grond te overstijgen.

God is een Moeder gaat op zaterdag 11 januari 2020 in première in Huis Oostpool en tourt t/m 20 maart door Nederland.
Met Marcus Azzini, Nazmiye Oral en Sidar Toksöz.

Foto: Çigdem Yüksel

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.