Forum on European Culture reist verder: spin-offs in Leipzig, Amsterdam en Coventry deze zomer

Forum on European Culture reist verder: spin-offs in Leipzig, Amsterdam en Coventry deze zomer

Amsterdam, 20 mei 2021 – Het Forum on European Culture reist deze zomer naar Leipzig, Coventry en Amsterdam met vier spin-offs van het geslaagde festival (www.cultureforum.eu). Afropean Express: Travels in Black Europe (Leipzig, DE), The European Gen Z Manifesto (De Balie, Amsterdam), The Island (Coventry, UK) en de European Literature Night (De Balie, Amsterdam).

Van 21 mei tot 30 juni is een nieuwe outdoor expositie van de Britse schrijver en fotograaf Johny Pitts te zien in Leipzig, die door het Forum on European Culture en Pitts zelf is samengesteld. Op toplocaties in Leipzig zijn billboards te zien met foto’s die hij maakte tijdens zijn onderzoek naar de zwarte gemeenschap in Europa: Afropean. Op 26 mei neemt Pitts de Leipzig Book Award of European Understanding 2020 in ontvangst. Kijk hier het progamma terug dat het Forum on European Culture in september met Pitts maakte. 

Op zaterdag 22 mei aanstaande wisselen tieners uit heel Europa perspectieven uit over de rol van de jeugd in de Europese democratie tijdens The European Gen Z Manifesto. Brieven van jongeren uit alle hoeken van Europa met concrete aanbevelingen worden tijdens het programma overhandigd aan Europarlementariër Samira Rafaela en na de avond gedeeld met politici en jongerenorganisaties in heel Europa. Het manifest is – onder embargo – als bijlage bij dit persbericht toegevoegd. Spoken word artiest Amara van Elst schreef speciaal voor deze avond een nieuw gedicht en draagt deze voor. 

Op 11 juli wordt de korte documentaire The Island vertoond in Coventry (VK). The Island is een spannend sociaal experiment waarbij een groep inwoners van Coventry die elkaar normaal gesproken niet snel zouden tegenkomen, de opdracht krijgt om op democratische wijze de samenleving op het denkbeeldige eiland vorm te geven. Tijdens het spel worden zij aan verschillende uitdagingen blootgesteld. Welke regels zijn er nodig om vrede te waarborgen? Hoe worden de schaarse goederen op het eiland verdeeld? En hoe solidair zijn de eilandbewonders ten opzichte van elkaar en de inwoners van het vaste land? Na afloop van de première gaan we in gesprek met de deelnemers, experts, en het publiek. The Island is een vervolg op The Vaccine, een project dat in première ging tijdens het Forum on European Culture 2020. In The Vaccine moest een groep burgers beslissen wie als eerste een corona-vaccinatie zou krijgen. Een project van De Balie en Arpad Schilling – ontwikkelt in de context van het Forum on European Culture. Het experiment wordt volbracht in samenwerking met Coventry UK City of Culture 2021.

Tot slot vieren we in samenwerking met EUNIC Netherlands op zaterdag 19 juni Europese literatuur tijdens de European Literature Night 2021. Een tiental schrijvers en dichters uit het hele continent verkennen het centrale thema van dit jaar: The Courage of the Writer. Hoeveel moed vergt het van Europese schrijvers om zich juist nu over brandende kwesties uit te spreken? Maak kennis met innovatieve en creatieve schrijvers uit heel Europa in een literair feest van meeslepende fictie, poetry-slam, korte verhalen en discussies. Nederlandse schrijver Nelleke Noordervliet opent de European Literature Night met de State of European Literature-lezing in Spui25.

Forum on European Culture 2020 
Na eerdere succesvolle edities organiseerden De Balie en DutchCulture van 17 t/m 20 september 2020 voor de derde keer het Forum on European Culture. Tijdens dit vierdaagse festival vol kunst, cultuur en gesprek kwamen internationale kunstenaars, denkers en publiek samen, zowel online als fysiek, om een betere toekomst voor Europa te verbeelden. Het festival droeg dit jaar de titel: We, the People. Tussen de festivaledities door gaan Forum-programma’s in reprise of worden nieuwe Forum-programma’s georganiseerd op verschillende plekken in Europa. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.