Foei: alles heeft twee kanten, het ene bestaat niet zonder het ander

Recensie: Mieke van der Raay 

In een uitverkochte kleine zaal van de Goudse Schouwburg, was de voorstelling Foei, van Bonte hond. Volgens de site van Bontehond ‘een foute voorstelling voor foute kinderen’. Daar was ik uiteraard best ook wel nieuwsgierig naar, wat dit dan wel zou betekenen.

De sfeer zat er vanaf de intro gelijk goed in, zelfs de intro was al heel grappig, met onder andere de mededeling als ze maar iemand betrapten in het publiek die op zijn telefoon keek, ze deze persoon zouden aanspreken en in de hoek gezet zou worden. De twee spelers Job Raaijmakers en Maurits van den Berg nemen ons mee in een experiment om uit te vinden waarom juist ongezonde dingen het lekkerst zijn en waarom verhalen waar je slim van wordt zo dood saai zijn en waarom mag ik niet in mijn neus peuteren terwijl die gemaakt lijkt voor mijn vinger? Kortom, waarom is slecht leuk en goed saai? Ben je slecht als je je vergrijpt aan een taartje? Ben je slecht als je stiekem een beetje liegt of iets doet wat verboden is? Ze dagen elkaar uit om meer wilskracht te krijgen om al deze foute dingen niet meer te doen, want samen ben je niet alleen en kan je alles aan. Ze willen er alles aan doen om nette, voorbeeldige mensen te worden, want dat verwacht toch iedereen van je, dat je alleen maar goede dingen doet.

Dit is de vierde samenwerking tussen Raaijmakers & Geerlings en componist Wim Conradi. Eerdere voorstellingen van dit drietal waren Aap & Beer (Gouden Krekel 2012), Niet Huppelen (Zilveren Krekel 2014) en KLUCHT (speelt in 2016). Ditmaal werken ze samen met speler en maker Maurits van den Berg (Berg&Bos; en Beumer&Drost;). hij speelde eerder bij Bonte Hond in KNOW ME.

De twee spelers zijn vanaf de eerste seconde charismatisch en kan je gewoon niet stoppen met naar ze te kijken. Ze spelen alles heel uitvergroot en nemen de kinderen mee, in een grappige reis door wat goed en slecht is en nemen ons mee in een reeks experimenten, om de kinderen duidelijk te maken op diverse gevaren van wat je tegen kunt komen in het leven. Zelfs tijdens een kleine technische storing, bleven de heren in hun rol en wisten ze de kinderen te vermaken met hun humor. Het simpele driewandige decor, met alleen een tafel en een stoel en de aparte geluidseffecten maken deze voorstelling compleet. De voorstelling is niet alleen heel leerzaam voor kinderen, maar ook voor de ouders, zodat zij ook in kunnen zien dat kinderen niet perfect hoeven te zijn in alles.

Voor meer informatie: http://www.bontehond.net

FOTO: Mieke van der Raay

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.