Flip Noorman wint 31ste Annie M.G. Schmidtprijs met Ze Weten Wie Je Bent

Flip Noorman wint 31ste Annie M.G. Schmidtprijs met Ze Weten Wie Je Bent

Zojuist is tijdens de opening van het Amsterdams Kleinkunst Festival de winnaar bekendgemaakt van de Annie M.G. Schmidtprijs 2022. Uit handen van juryvoorzitter Jurrian van Dongen ontving Flip Noorman in Theater Bellevue een buste van Annie M.G. Schmidt en een geldprijs ter waarde van €3.500,- voor het lied Ze Weten Wie Je Bent afkomstig uit het theaterprogramma Love it. Het strijkarrangement werd geschreven door Vera van der Bie.
 
Juryrapport
De jury bestaande uit Cor Bakker, Eva Bauknecht, Jurrian van Dongen, Meral Polat en Sietse van Gorkom is vol lof over het winnende lied:

“Vanaf de eerste noten grijpt dit nummer je bij de strot. En het laat niet meer los. Met een handvol gedachten en indrukken brengt Flip Noorman ons in het oog van de storm in zijn hoofd. De muziek jaagt de mentale kortsluiting op, het strijkarrangement van Vera van der Bie zet strepen en uitroeptekens onderweg.
Het lied is onontkoombaar nu aan de hand. De paranoia van de hoofdpersoon wordt onze paranoia. De auteur wrijft er maar weer eens in dat de grens tussen rede en waanzin dun is.
Flip Noorman vecht met en tegen de wereld om hem heen. Zijn engagement is nooit gepolijst of afstandelijk – hij ploegt door de modder, zoekt de bodem op, in een compromisloze eigen stijl.
‘ZE WETEN WIE JE BENT’ is geen nummer waarna je schouderophalend kalm verder gaat met je leven. Daarom is het zo’n goed theaterlied.”
 
De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van Buma Cultuur en het Amsterdams Kleinkunst Festival en wordt sinds 1992 uitgereikt aan een tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest voor het beste Nederlandstalige theaterlied van het afgelopen jaar. De prijs is vernoemd naar schrijver Annie M.G. Schmidt, die bij leven haar naam aan de prijs verbond. De buste is ontworpen door kunstenaar Frank Rosen.
 
Beluister het lied
akf.nl/anniemgschmidtprijs
 
Nominaties
De andere vijf genomineerden waren:
 
Briefje
Tekst, muziek en uitvoering: Johan Goossens
Uit het theaterprogramma Kleine pijntjes
 
Duistere Passagier
Tekst, muziek en uitvoering: Musketiers (Paskal Jakobsen, Bertolf Lentink, Daniël Lohues en Paul de Munnik)
Uit het theaterprogramma Musketiers
 
Jamal
Tekst en uitvoering: Jan Beuving
Muziek: Tom Dicke
Uit het theaterprogramma Restante
 
Geef Me Iets
Tekst, muziek en uitvoering: Lisa Ostermann
Uit het theaterprogramma Met z’n allen
 
Goddank
Uitvoering: Circus Treurdier
Tekst en muziek: Peter van Rooijen
Koorarrangement: Arthur Wagenaar
Uit het theaterprogramma BAAAAAA
 
Eerdere winnaars
Eerdere winnaars zijn onder meer Jan Beuving, Brigitte Kaandorp, Alex Klaasen, Jeroen van Merwijk, Theo Nijland, Maarten van Roozendaal, Kiki Schippers, Joost Spijkers, Wende en Yentl en de Boer.

Foto:© Jaap Reedijk

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.