Finalisten YPF Piano Competition 2019 bekend

Finalisten YPF Piano Competition 2019 bekend

De twee finales zevende editie zijn op zondag 10 februari in het Muziekgebouw

De volgende drie pianisten hebben zich gekwalificeerd voor de Grote finale van de YPF Piano Competition die op zondagmiddag 10 februari in de Grote Zaal van Muziekgebouw ah IJ plaatsvindt: Yang Yang Cai, Rik Kuppen en Carlos Marín Rayo.

Het zevende concours markeert tevens het twintigjarig jubileum van de Stichting The Young Pianist Foundation, die verantwoordelijk is voor de organisatie van het concours. 

Zij spelen tijdens de finale op zondagmiddag 10 februari eerst een in opdracht van de YPF gecomponeerd solowerk van de Nederlandse componist en pianist Thomas Beijer. Hij was winnaar van het het concours in 2007. 

Vervolgens spelen de finalisten elk het Tweede Pianoconcert van Chopin. Daarbij worden zij begeleid door een orkest dat is gevormd uit talentvolle studenten van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van internationaal geroemde Franse dirigent en pianist Jean-Bernard Pommier.


Tijdens het juryberaad speelt Ramon van Engelenhoven (de winnaar uit 2015) met het orkest de Symfonische variaties van Franck. De prijsuitreiking vindt direct na het juryberaad plaats in de Grote Zaal.

De drie finalisten die zondagmiddag in de Grote finale optreden zijn, in deze speelvolgorde: 

Yang Yang Cai (1998)

Rik Kuppen (1994)

Carlos Marín Rayo (1994)

De drie finalisten zondagochtend in de Junior Competitie optreden zijn, in deze speelvolgorde:

Alexander Jansen (2005)

Jure Jurakic (2006)

Philip Karmanov (2004)

Praktisch – Concours

De concours-deelnemers zijn tijdens een live auditie-ronde in het Conservatorium van Amsterdam (CvA) beoordeeld door een jury waarin naast pianopedagogen Malcolm Singer, Ronan O’Hora en Juan Lago ook oud-YPF winnaars Hanna Shybayeva en Thomas Beijer zullen plaatsnemen. Zij zijn tevens verantwoordelijk voor de jurering van de Junior Competition. Vanaf de kwartfinales (in het CvA) t/m de grote finale in het Muziekgebouw aan ’t IJ zullen de pianisten zich moeten bewijzen tegenover een zevenkoppige onafhankelijke internationale jury, bestaande Dmitri Alexeev (RU), Boris Berman (RU), Pascal Devoyon (FR), Jean-Claude Vanden Eynden (BE), Edith Fischer (CL), Ching-Yun Hu (Taiwan) en Einav Yarden (Israel) voorgezeten door Sieuwert Verster (NL). Op het spel staat een eerste prijs van €10.000 euro, en een prijzenpakket dat behalve een reeks (inter)nationale masterclasses en concerten, ook andere geldprijzen bevat variërend van €2.000 t/m €7.500 bevat — uitsluitend te besteden aan verdere educatie van de pianist. Daarnaast kande jury de Grand Prix Youri Egorovuitreiken voor exceptioneel talent. Het verplichte repertoire voor elke categorie is te vinden op www.ypf.nl

Meer informatie:

www.YPF.nl

Kaartverkoop YPF Piano Competition 2019

https://www.muziekgebouw.nl/agenda/themas/132/YPF_Piano_Competition/

Data drie concerten YPF Piano Competition 2019 in Muziekgebouw ah IJ:

Zaterdag 9 februari 2019: A tribute to Youri Egorov: 20.15 uur

Juryconcert – onvergetelijk recital van zes meesterpianisten: allen deel uitmakend van de International jury tijdens de YPF Competition

Zondag 10 februari 2019:

Junior Finale YPF Piano Competition: 11.00 uur (uitverkocht)

Meesterproef van de allerjongsten (t/m 14 jaar)

Zondag 10 februari 2019:

Grote Finale YPF Piano Competition: 14.00 uur (stipt!)

De meest veelbelovende pianisten van Nederland (t/m 28 jaar)

In het kader van het Jong Talent programma van de AVROTROS zijn medewerkers daarvan tijdens de YPF Piano Competition 2019 aanwezig om talenten te scouten voor het programma AVROTROS Klassiek presenteert.

Noot voor de redactie:

Voor vragen of interview-verzoeken met artistiek directeur Marcel Baudet, neem contact op met Marjolein van Ruiten, PR@YPF.nl, 06-200 62 844. Persfoto: 3x persfoto finalist, fotograaf Foppe Schut.

Extra media – YPF podcast 

Emma Louise Diest maakte voor het YPF een podcast (3 interviews met Marcel Baudet, Robin de Bruijn en Ronan O’Hora) over de YPF Piano Competition 2019:

https://www.ypf.nl/concours/podcasts/
©Foppe Schut
©Foppe Schut

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.