Finalisten Nederlands Vioolconcours zijn bekend: grote finaledag op zaterdag 20 januari 2018

Finalisten Nederlands Vioolconcours zijn bekend: grote finaledag op zaterdag 20 januari 2018

Afgelopen weekend vonden de halve finales van het Nederlands Vioolconcours 2018 categorie Oskar Back en Davina van Wely plaats, evenals de voorronden van de categorieën Iordens A & B. Inmiddels zijn van alle categorieën de drie finalisten bekend. Op zaterdag 20 januari zijn de finales in TivoliVredenburg in Utrecht. Beschermheer Z.K.H. Prins Constantijn der Nederlanden reikt ’s avonds de prijzen uit na de finale van de categorie Oskar Back. Mediapartner NTR zendt de finale van de categorie Oskar Back live uit op Radio 4. De finales zijn ook te volgen via een livestream.

De namen van de finalisten van de categorieën Oskar Back, Davina van Wely en Iordens zijn bekend.

De drie finalisten aan de finale categorie Oskar Back op zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg zijn: Tim Brackman (Den Haag), Hawijch Elders (Amsterdam), en Niek Baar (Rotterdam). Tijdens deze finale zullen Tim Brackman en Niek Baar het Vioolconcert van Schumann spelen, Hawijch Elders speelt het Vioolconcert van Dvořák.

Ook is bekend wie er naar de finale van de categorie Davina van Wely gaan: Salomé Bonnema (Alphen aan den Rijn), Enzo Kok (Kerkrade) en Luna De Mol (Gent, België). Zij spelen om 16.00 uur ’s middags in TivoliVredenburg in de Hertz.

De drie finalisten van de categorie Iordens A zijn: Alix Rodenburg (Breda), Zohra Jongerius (Zoetermeer) en Kira van der Woerd (Voorburg).

De drie finalisten van de categorie Iordens B zijn: Alice van Binsbergen (Amsterdam), Olga Göschel (Amsterdam) en Anna Schultsz (Basel, Zwitserland). Zij bijten het spits af tijdens de grote finaledag en starten hun finales om 13.00 uur in TivoliVredenburg, Hertz.

 

Nederlands Vioolconcours – 4 tot en met 20 januari 2018 – Utrecht

Van 4 tot en met 20 januari 2018 vindt het Nederlands Vioolconcours plaats in de categorieën Oskar Back, Davina van Wely, Iordens en Showcase Viooltalent. Viooltalenten van 6 t/m 26 jaar strijden dan om de felbegeerde prijzen van de Nederlandse vioolconcoursen. De grote finaledag is op zaterdag 20 januari in TivoliVredenburg. De dag wordt afgesloten in de Grote Zaal met de finale van de categorie Oskar Back (18 t/m 26 jaar). De drie finalisten zullen hierbij worden begeleid door het Residentie Orkest o.l.v. Otto Tausk. Deelnemers kunnen deze editie kiezen uit de vioolconcerten van Schumann en Dvořák. Naast de diverse geldprijzen die men kan winnen, is met name het traject erna van groot belang. Om de carrières van de finalisten te stimuleren en ze extra podiumervaring op te laten doen heeft het Nederlands Vioolconcours samenwerkingen met vrijwel alle gerenommeerde klassieke muziekfestivals in Nederland. Daarnaast zal de 1e prijswinnaar concerten verzorgen met het Residentie Orkest in het najaar van 2019. Het Nederlands Jeugd Strijkorkest onder leiding van Carel den Hertog begeleidt de finalisten van de categorie Davina van Wely op zaterdagmiddag 20 januari in de Hertz, TivoliVredenburg. De voorrondes vonden plaats in de HKU (Conservatorium van Utrecht) en het Utrechts Centrum voor de Kunsten. De concoursen geven jonge violisten de kans om te excelleren en op die manier anderen te inspireren. Voor deze editie van de concoursen heeft zich een recordaantal van 109 deelnemers uit heel Nederland aangemeld. 

App Wolfgang voor de eerste keer gebruikt tijdens finale Nederlands Vioolconcours

Het Nederlands Vioolconcours is bijzonder verheugd te kunnen melden dat het als eerste concours in Nederland de app Wolfgang zal gebruiken. Wolfgang is een smartphone app, die het publiek tijdens het avondconcert – de finale Oskar Back – op zaterdag 20 januari kan gebruiken. Wolfgang vertelt tijdens het concert wat het publiek hoort in de muziek en de uitdagingen die de muziek de violisten biedt. De app is erop getest dat het anderen niet afleidt en wordt inmiddels door vele symfonieorkesten en podia in Nederland ingezet. De app kan gratis worden gedownload in de Google Store (Iphone), App store (Android) of via www.wolfgangapp.nl

Over het Nederlands Vioolconcours

Het Nederlands Vioolconcours, voortgekomen uit een fusie in 2012 van drie verschillende vioolconcoursen (Oskar Back, Davina van Wely en Iordens) geeft jonge violisten van 6 tot en met 26 jaar de kans om hun talenten te tonen en het publiek te inspireren met hun optredens. Tot de eerdere winnaars behoren bekende musici zoals Jaap van Zweden, Liza Ferschtman, Simone Lamsma, Rosanne Philippens en Daniel Rowland. 

Voor meer informatie en kaartverkoop zie:

Tickets: http://www.nederlandsvioolconcours.nl/agenda/

FOTO: Foppe Schut

 

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.