Festival Sacred Songs in Den Haag: bezielde muziek, eigentijds en actueel

Vanaf 17 november concerten in de Nieuwe Kerk; lezingen, films, workshops in o.a. De Vaillant 

Festival Sacred Songs in Den Haag belicht de kracht en schoonheid van bezielde muziek uit verschillende culturen. Na een geslaagde eerste editie in 2016 krijgt het festival dit keer een maand lang een vervolg met vijf concerten in de Nieuwe Kerk in combinatie met een inspirerend stadsprogramma op diverse locaties in Den Haag. Vocalisten en musici uit binnen- en buitenland laten eeuwenoude heilige teksten, mystieke poëzie en spirituele muziek herleven in eigentijdse en eigenzinnige vertolkingen. Prikkelende voorstellingen bieden een boeiende artistieke dialoog tussen religies, culturen en genres. De absolute ster van de Byzantijnse zang, Divna Ljubojevic, komt speciaal voor het festival over uit Belgrado. 

Festival Sacred Songs presenteert vijf concerten in de Nieuwe Kerk Den Haag

Openingsconcert Sacred Songs – Women’s Voices

Vrouwen vertolken de hoofdrol op deze muzikale reis langs mystieke tradities en zangstijlen uit verschillende religies en culturen. Centraal staat repertoire van markante vrouwen die vanwege hun muziek, poëzie en wijsheid een onuitputtelijke inspiratiebron zijn. Zo klinken Sefardische songs en Koptische Marialiederen naast mystieke liederen van de Duitse Hildegard von Bingen, de Indiase dichteres Mira Bai en soefiheilige Rabia al-Basra. Met de prachtige stemmen van Noam Vazana, Miriam Abouseif, Psallentes Trio, Samhita Mundkur & het Haagse koor Zangam en Karima el Fillali begeleid door het Amsterdams Andalusisch Orkest. Monica Akihary tekent voor de artistieke leiding.

Nieuwe Kerk, zaterdag 17 november, 20.30 uur

Concert De Allegorie van het Verlangen

Belgische ensemble Zefiro Torna, Vocalconsort Berlin en internationaal bekende Tunesische zangeres Ghalia Benali gaan geïnspireerd door het Hooglied samen op zoek naar de diepere verbanden tussen devotie en sensualiteit. 

Nieuwe Kerk, vrijdag 23 november, 20.30 uur

Concert Psalm 151 

Boudewijn Tarenskeen vroeg acht Nederlandse auteurs waaronder Judith Herzberg, Freek de Jonge, Marjolijn van Heemstra en Ramsey Nasr om een nieuwe psalm te schrijven. Hun teksten vormen de basis voor zijn compositie Psalm 151 die wordt uitgevoerd door zeven zangers van Cappella Amsterdam en accordeonduo TOEAC

Nieuwe Kerk, zondag 25 november, 15.00 uur

Exclusief concert sterzangeres Divna Ljubojevic & Melodi Choir uit Belgrado
De Servische zangeres Divna Ljubojevic behoort tot de absolute top van de oosters-orthodoxe en byzantijnse muziek. Overal waar ze optreedt maakt ze diepe indruk met haar sublieme zangstem en intense vertolkingen van de schitterende byzantijnse gezangen. 

Nieuwe Kerk, zaterdag 1 december, 20.30 uur                                                                          Muziekvoorbeeld:Partene  

Sufi Spirit: dubbelconcert met soefimuziek uit Pakistan en Marokko
Pakistaanse zanger Shahzad Ali Khan vertolkt qawwali muziek die wordt gekenmerkt door expressieve zang en opzwepende ritmes. Qawwali-kenner Shahid Suddle leidt dit concert in. Na de pauze brengt de jonge Marokkaanse zanger Salah Eddine Mesbah begeleid door het Amsterdams Andalusisch Orkest soefiliederen uit de Maghreb.

Nieuwe Kerk, zondag 2 december, 15.30 uur

Festival Sacred Songs 2018 presenteert een verdiepend stadsprogramma voorafgaand aan de concerten
Films, lezingen, muziekworkshops en festivaldiners in de sfeervolle omgeving van o.a. Theater De Vaillant bieden veen unieke gelegenheid om nader kennis te maken met de festivalartiesten en hun muziek en poëzie en in gesprek te gaan met elkaar.

Stadsprogramma: Maak kennis met de muziek en poëzie van Sacred Songs – Women’s Voices
Twee lezingen, dans en een film geven een inkijkje in de mystieke wereld van de Duitse Hildegard von Bingen, de Indiase Mira Bai en soefiheilige Rabia al-Basra en de rijke muziektraditie van het soefisme en de Koptische kerk. Met aansluitend een festivaldiner in de sfeer van het openingsconcert.

De Vaillant, zaterdag 17 november, 15.00 – 19.30 uur

Stadsprogramma Sufi Spirit: festivaldiner met lezing over het universeel soefisme van Inayat Khan

Amir Smits (Sufi Movement) geeft tijdens het festivaldiner een lezing over de connectie van Den Haag met soefisme, de leer van Hazrat Inayat Khan en de rol van muziek binnen soefisme.

De Vaillant, vrijdag 23 november, 17.30 – 19.30 uur

Stadsprogramma Sufi Spirit: festivaldiner en qawwali workshop
Shazad Ali Khan geeft met zijn tablaspeler een muziekworkshop waarin hij deelnemers inwijdt in de filosofie, ritmes, teksten en melodieën van de Pakistaanse soefimuziek qawwali. Na afloop kunnen de deelnemers een qawwali meezingen en klappen. Geschikt voor zangers/muzikanten en algemeen belangstellenden. 

Voorafgaand aan de workshop kan men genieten van een festivaldiner geïnspireerd door de Pakistaanse keuken.
De Vaillant, vrijdag 30 november, 17.30 – 21.00 uur

Stadsprogramma: workshop oosters-orthodoxe zang

Zanger en koordirigent Aleksan Chobanov geeft een oosters-orthodoxe workshop. De focus ligt op het beleven van de zang en het meditatieve aspect van de orthodoxe muziek. Toegankelijk voor zangers van alle niveaus en algemeen belangstellenden.

Iconenstudio MartinArt, zaterdag 1 december, 12.00 – 14.00 uur

Voor kaartverkoop en meer informatie over de concerten en het stadsprogramma: 

https://festivalsacredsongs.com

Festival Sacred Songs is een productie van Zuiderstrandtheater/Nieuwe Kerk en Culture Connection in samenwerking met theater De Vaillant en vele andere Haagse partners. Het festival is mede mogelijk dankzij gemeente Den Haag, Fonds 1818, BankGiroLoterijfonds, Gravin van Bylandtstichting, Van den Berch van Heemstede Stichting en Kerk en Wereld.

FOTO: ©Wineke van Muiswinkel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.