Festival Sacred Songs gaat 9 oktober van start met spectaculaire festivalopening rond Egyptische rituelen

Festival Sacred Songs gaat 9 oktober van start met spectaculaire festivalopening rond Egyptische rituelen

Festival Sacred Songs in Den Haag toont de schoonheid en magie van spirituele muziek, dans, poëzie en rituelen. Artiesten uit binnen- en buitenland presenteren vol passie en bezieling programma’s rond Rituelen en Sacred Nature. Deze vierde editie van het Festival Sacred Songs besteedt aandacht aan oude èn nieuwe rituelen en presenteert muziek, dans en verhalen die getuigen van de spirituele verbondenheid van de mens met de aarde, de natuur en de kosmos. De opening op zondag 9 oktober 2022 belooft een spectaculair programma met Egyptische rituelen en muziek. Festival Sacred Songs biedt een maand lang grensverleggende voorstellingen, verrassende workshops, indringende films en onvergetelijke ontmoetingen. Het volledige programma vind je hieronder aan. Festival Sacred Songs 2022 duurt een maand lang, van 9 oktober tot en met 6 november 2022.

Nieuw thema: Rituelen

Festivalcurator Jeanneke den Boer: “Mensen hebben rituelen nodig, vooral in tumultueuze tijden. Rituelen geven houvast, rust, troost, een manier om met heftige situaties om te gaan. Rituelen brengen mensen bij elkaar en versterken het gevoel van onderlinge verbondenheid. In het festival komt het thema terug met totaalprogramma’s die alle zintuigen prikkelen. Tijdens de openingsdag is Amare volledig in Egyptische sferen ondergedompeld en kan het publiek zelf kan meedoen met Egyptische dansrituelen.”

Programma

Festivalopening in Egyptische sferen

Optredens van Ensemble Mazaher, Siela Ardjosemito-Jethoe, Sabri Saad el Hamus, Anne van Oostrum

Bij de festivalstart is Ensemble Mazaher uit Egypte te gast. Na een openingswoord door Siela Ardjosemito-Jethoe over de universele kracht van rituelen brengt Mazaher hypnotiserende zang, dans en muziek geïnspireerd door het zar ritueel. Vrouwen spelen een leidende rol in dit van oorsprong uit Soedan en Ethiopië afkomstige genezingsritueel. Inmiddels zijn zar-ceremonies ze vrijwel overal verdwenen. Mazaher maakt zich sterk om dit unieke cultureel erfgoed levend te houden. Als warming up voert de bekende acteur Sabri Saad el Hamus het publiek mee in een eeuwenoud Egyptisch dansritueel en geeft arabist/musicoloog Anne van Oostrum (UvA) een lezing over Egyptische rituele muziek. Met Egyptische souk & streetfood georganiseerd door Djed Reizen.

Amare, zo 9 okt, 14:30 lezing | vanaf 15:00 dansritueel, concert, Cairo souk & food 

Afro-Surinaamse muziek 

Lunchoptreden en percussieworkshop door Black Harmony

Black Harmony brengt met veel passie Afro-Surinaamse muziek. Een van hun inspiratiebronnen is winti, een samenvoeging van diverse West-Afrikaanse spirituele tradities die de tot slaaf gemaakte Afrikanen meenamen naar Suriname. Volgens Black Harmony is winti een levenssysteem dat je aanspoort om goed om te gaan met jezelf, met de ander en met de natuur. Na de lunch geeft de groep een workshop waarin ze Afro-Surinaamse ritmes aanleren en vertellen over de herkomst en betekenis van de ritmes en trommels.

Theater De Vaillant, wo 12 okt, 12:00 – 14:00

Nieuwe festivalproductie Canto Ostinato van Kalpanarts & Matangi Quartet 

Dansgezelschap Kalpanarts en Matangi Quartet bundelen hun krachten voor de voorstelling Canto Ostinato geïnspireerd door het gelijknamige werk van Simeon ten Holt. Canto Ostinato is een compositie die veel mensen diep raakt; het repetitieve, de herhaling van muzikale frasen heeft op veel mensen een hypnotiserende, meditatieve uitwerking. Ten Holt zei erover: ‘Een uitvoering van Canto is meer een ritueel dan een concert’. Simeon ten Holt liet de uitvoeringsmogelijkheden van zijn compositie vrij en die kans grijpen de Matangi’s en choreograaf Kalpana Raghuraman met haar dansers. 

Met vooraf de intrigerende documentaire Over Canto (2011) van Ramon Gieling over impact van Canto Ostinato op de levens van negen personages.

Nieuwe Kerk, za 29 okt, 20:30 voorstelling | Amare Spinozafoyer, za 29 okt, 16:00 (gratis te bezoeken)

Winti-voorstelling – UITVERKOCHT
Concertvoorstelling Anyame – Black Harmony & Untold 
Samen met dansgroep Untold brengt Black Harmony de wintivoorstelling Anyame waarin hedendaagse verhalen verbonden worden met Afro-Surinaamse rituelen en tradities. Prachtige samenzang en dans begeleid door muziek op strijk-, snaar- en slaginstrumenten.
Theater De Vaillant, za 29 okt, 20.00

Concert Allerzielen – Nederlandse Bachvereniging

Allerzielen, de gedenkdag voor de overledenen, komt voort uit de westerse rooms-katholieke traditie. De laatste jaren wordt deze dag ook door niet-katholieken aangegrepen om stil te staan bij overledenen geliefden. Dirigent en klavecinist Leonardo García Alarcón toverde het oratorium Il dono della vita eterna (‘het geschenk van het eeuwige leven’) van Antonio Draghi uit 1686 tevoorschijn. Een theatrale passie die in de uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging zonder twijfel een bijzondere ervaring gaat opleveren. 

Nieuwe Kerk, zo 30 okt, 16:00 

Voorstelling BALSAM –  Zefiro Torna & Laika

BALSAM is een zinnenprikkelende theaterbeleving waar het publiek plaatsneemt rond een laboratorium. Drie alchemisten van theatergroep Laika gaan op zoek naar het vijfde element (naast vuur, aarde, lucht en water). Zij voeren een choreografie uit van chemische experimenten met visuele effecten, en bijpassende hapjes. Ensemble Zefiro Torna begeleidt dit alles met mystieke klanken van Hildegard von Bingen en bedwelmende muziek uit Portugal, Griekenland en IJsland. Een hulde aan de helende en betoverende werking van kruiden en planten.

Amare Studio, vr 4 & za 5 nov 20:30 | zo 6 nov 12:00

Muzikale Ode aan Moeder Aarde – The Gurdjieff Ensemble uit Armenië

Het Edison-winnende Armeense Gurdjieff Ensemble o.l.v. van Levon Eskenian brengt een muzikale ode aan moeder aarde. Het ensemble speelt voorchristelijke hymnen, kerkliederen en muziek van Armeense componisten Sayat Nova, Gurdjieff en Komitas. ‘Verfijnd, hemelbestormend en atmosferisch’ roemt The Guardian hun vertolkingen op traditionele Armeense instrumenten. Gurdjieff  benadrukte dat we allemaal één zijn en dat de natuur onze gemeenschappelijke moeder is. Met vooraf een lezing door  Levon Eskenian over de componisten Gurdjieff en Komitas, hun inspiratie en visie op mens en natuur. 

Nieuwe Kerk, za 5 nov, 19:30 (gratis inleiding) |  concert 20:30 

Film The Color of Pomegranates (1969) van Sergei Parajanov
Een filmklassieker met adembenemend mooie beelden over de 18e-eeuwse Armeense troubadour Sayat Nova die van grote invloed was op muzikanten en dichters in de hele Kaukasus. 

De Nieuwe Regentes, do 20 okt, 20:15 

Film Neptune Frost (2021) van Saul Williams en Anisia UzeymanEen Afro-futuristische punkmusical waarin droom en realiteit elkaar afwisselen. Een oproep om technologie terug te winnen voor progressieve politieke doeleinden.

De Nieuwe Regentes, do 6 okt, 20:15 

Film From Shock to Awe

Een intieme en rauwe kijk op de transformerende reis van twee oorlogsveteranen die lijden aan een ernstig trauma. Uiteindelijk vinden zij verlichting in de geestverruimende wereld van ayahuasca-rituelen en psychedelica. 

De Nieuwe Regentes, vr 14 okt, 20:15 

Dansvoorstelling True Life van Kalpanarts

Een voorstelling over de dood en de viering van het leven met als inspiratiebronnen Hindoe verzen, God Shiva en Indiase filosofie, maar rituelen uit India, Mexico en New Orleans. Zes dansers en live-muziek van Shishani Vranckx.

De Nieuwe Regentes, vr 4 nov, 20:15 

Dansvoorstelling My religion doesn’t define me van Afra Ernst

Een kwetsbare èn krachtige contemporary en hip hop choreografie waarin Afra en Senna  op zoek gaan naar hun plek binnen de maatschappij.

De Nieuwe Regentes, zo 6 nov, 16:00 

Festivallocaties
Amare, Spui 150, Den Haag en Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag | www.amare.nl 
Theater De Vaillant | Hobbemastraat 120 | www.devaillant.nl 
Theater De Nieuwe Regentes | Weimarstraat 63 | www.denieuweregentes.nl

Festival Sacred Songs is een initiatief van Amare & Culture Connection in samenwerking met theater De Vaillant en De Nieuwe Regentes. Subsidienten zijn Gemeente Den Haag, MAOC Gravin van Bylandt Stichting, Fonds PodiumkunstenDe Participatie Federatie. 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.