Festival Sacred Songs 2022 staat in de startblokken 

Festival Sacred Songs 2022 staat in de startblokken 

Festival Sacred Songs in Den Haag toont de schoonheid en zeggingskracht van spirituele muziek, dans, poëzie en rituelen. Artiesten uit binnen- en buitenland presenteren vol passie en bezieling programma’s rond Rituelen en Sacred Nature. Deze vierde editie van het festival besteedt aandacht aan oude èn nieuwe rituelen en presenteert muziek, dans en verhalen die getuigen van de spirituele verbondenheid van de mens met de aarde, de natuur en de kosmos. Op het programma staan klinkende namen als Mazaher, Sabri Saad el Hamus, Siela Ardjosemito-Jethoe, Black Harmony, Matangi Quartet, Kalpanarts, Gurdjieff Ensemble, Zefiro Torna en de Nederlandse Bachvereniging. Een maand vol grensverleggende voorstellingen, verrassende workshops, indringende films en onvergetelijke ontmoetingen!

Nieuw thema: Rituelen
Festivalcurator Jeanneke den Boer: “Mensen hebben rituelen nodig, vooral in tumultueuze tijden. Rituelen geven houvast, rust, troost, een manier om met heftige situaties om te gaan. Rituelen brengen mensen bij elkaar en versterken het gevoel van onderlinge verbondenheid. In het festival komt het thema terug met totaalprogramma’s die alle zintuigen prikkelen. Bijzonder is de openingsdag, als Amare volledig in Egyptische sferen is ondergedompeld en het publiek zelf kan meedoen met Egyptisch dansrituelen.”

Programma

Festivalopening in Egyptische sferen

Ensemble Mazaher, Siela Ardjosemito-Jethoe, Sabri Saad el Hamus, Anne van Oostrum

Bij de festivalstart is Ensemble Mazaher uit Egypte te gast. Na een openingswoord door woordkunstenaar Siela Ardjosemito-Jethoe over de universele kracht van rituelen brengt het ensemble hypnotiserende zang, dans en muziek geïnspireerd door het zar ritueel. Vrouwen spelen een leidende rol in dit van oorsprong uit Soedan en Ethiopië afkomstige genezingsritueel. Lange tijd waren zar-ceremonies verboden en inmiddels zijn ze vrijwel overal verdwenen. Mazaher maakt zich sterk om dit unieke cultureel erfgoed levend te houden. Als warming up voert de bekende acteur Sabri Saad el Hamus het publiek mee in een eeuwenoud Egyptisch dansritueel en geeft arabist/musicoloog Anne van Oostrum (UvA) een lezing over Egyptische rituele muziek. Met Egyptische souk & streetfood georganiseerd door Djed Reizen.

Amare, zo 9 okt, 14:30 lezing | vanaf 15:00 dansritueel, concert, Cairo souk & food 

Afro-Surinaamse muziek 

Lunchoptreden en percussieworkshop door Black Harmony

Black Harmony brengt met veel passie Afro-Surinaamse muziek. Een van hun inspiratiebronnen is winti, een samenvoeging van diverse West-Afrikaanse spirituele tradities die de tot slaaf gemaakte Afrikanen meenamen naar Suriname. Volgens Black Harmony is winti een levenssysteem dat je aanspoort om goed om te gaan met jezelf, met de ander en met de natuur. Na de lunch geeft de groep een workshop waarin ze Afro-Surinaamse ritmes aanleren en vertellen over de herkomst en betekenis van de ritmes en trommels.

Theater De Vaillant, wo 12 okt, 12:00 – 14:00

Nieuwe festivalproductie Canto Ostinato van Kalpanarts & Matangi Quartet 

Dansgezelschap Kalpanarts en Matangi Quartet bundelen hun krachten voor de voorstelling Canto Ostinato geïnspireerd door het gelijknamige werk van Simeon ten Holt. Canto Ostinato is een compositie die veel mensen diep raakt; het repetitieve, de herhaling van muzikale frasen heeft op veel mensen een hypnotiserende, meditatieve uitwerking. Ten Holt zei erover: ‘Een uitvoering van Canto is meer een ritueel dan een concert’. Simeon ten Holt liet de uitvoeringsmogelijkheden van zijn compositie vrij en die kans grijpen de Matangi’s en choreograaf Kalpana Raghuraman met haar dansers. 

Met vooraf de intrigerende documentaire Over Canto (2011) van Ramon Gieling over impact van Canto Ostinato op de levens van negen personages.

Nieuwe Kerk, za 29 okt, 20:30 voorstelling | Amare Spinozafoyer, za 29 okt, 16:00 (gratis te bezoeken)

Concert Allerzielen – Nederlandse Bachvereniging 

Allerzielen, de gedenkdag voor de overledenen, komt voort uit de westerse rooms-katholieke traditie. De laatste jaren wordt deze dag ook door niet-katholieken aangegrepen om stil te staan bij overledenen geliefden. Dirigent en klavecinist Leonardo García Alarcón toverde het oratorium Il dono della vita eterna (‘het geschenk van het eeuwige leven’) van Antonio Draghi uit 1686 tevoorschijn. Een theatrale passie die in de uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging zonder twijfel een bijzondere ervaring gaat opleveren. 

Nieuwe Kerk, zo 30 okt, 16:00 

Voorstelling BALSAM –  Zefiro Torna & Laika

BALSAM is een zinnenprikkelende theaterbeleving waar het publiek plaatsneemt rond een laboratorium. Drie alchemisten van theatergroep Laika gaan op zoek naar het vijfde element (naast vuur, aarde, lucht en water). Zij voeren een choreografie uit van chemische experimenten met visuele effecten, en bijpassende hapjes. Ensemble Zefiro Torna begeleidt dit alles met mystieke klanken van Hildegard von Bingen en bedwelmende muziek uit Portugal, Griekenland en IJsland. Een hulde aan de helende, stimulerende en betoverende werking van kruiden en planten.

Amare Studio, vr 4 & za 5 nov 20:30 | zo 6 nov 12:00

Muzikale Ode aan Moeder Aarde – The Gurdjieff Ensemble uit Armenië

Het Edison-winnende Armeense Gurdjieff Ensemble o.l.v. van Levon Eskenian brengt een muzikale ode aan moeder aarde. De tien uitstekende musici van het ensemble spelen voorchristelijke hymnen, kerkliederen en muziek van Armeense componisten Gurdjieff en Komitas. ‘Verfijnd, hemelbestormend en atmosferisch’ roemt The Guardian hun vertolkingen op traditionele Armeense instrumenten. Gurdjieff (1866-1949) benadrukte dat we allemaal één zijn en dat de natuur onze gemeenschappelijke moeder is. Zijn composities zijn geïnspireerd door muziek uit Armenië, het Midden-Oosten, Centraal-Azië, India en Noord-Afrika. Vooraf geeft Levon Eskenian een lezing over Gurdjieff en Komitas, hun muziek en visie op mens en natuur. 

Nieuwe Kerk, za 5 nov, 19:30 (gratis inleiding) |  concert 20:30 

The Color of Pomegranates (1969) van Sergei Parajanov
Een filmklassieker met adembenemend mooie beelden over de 18e-eeuwse Armeense troubadour Sayat Nova die van grote invloed was op muzikanten en dichters in de hele Kaukasus. 

De Nieuwe Regentes, do 20 okt, 20:15 

(Meer festivalfilms in de Nieuwe Regentes: do 6 okt Neptune Frost en vr 14 okt From Shock to Awe) 

Festivallocaties
Amare, Spui 150, Den Haag en Nieuwe Kerk, Spui 175, Den Haag | www.amare.nl 
Theater De Vaillant | Hobbemastraat 120 | www.devaillant.nl 
Theater De Nieuwe Regentes | Weimarstraat 63 | www.denieuweregentes.nl

Festival Sacred Songs is een initiatief van Amare & Culture Connection in samenwerking met theater De Vaillant en De Nieuwe Regentes. Festivalcurator is Jeanneke den Boer. Subsidienten zijn Gemeente Den Haag, MAOC Gravin van Bylandt Stichting, Fonds PodiumkunstenDe Participatie Federatie.

FOTO:©Jean van Lingen

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.