FEEST; Een waar stukje vakmanschap

Recensie: Mieke van der Raay 

Maas theater en dans bestaat vijf jaar, dat kan alleen maar gevierd worden met een speciale jubileumvoorstelling FEEST, een unieke, zeker aparte, maar zeer zeker geslaagde voorstelling, waar alle ingrediënten van het theatervak in zijn verwerkt, acrobatiek, dans, zang, stage-fights, humor en veel live muziek.

In ‘Feest’ zien we een uiterst onaangepaste familie die het Maaspodium bezet. Ze willen kunst maken op hun eigen manier. Helaas loopt niet alles zoals het moet lopen; daar zijn natuurlijk de regels, waar ze zich eigenlijk aan moeten houden. Maar ja, aan de regels houden is niet hun sterkste punt en daar is ook nog de kwestie van geld, dat heb je echt wel nodig als je een voorstelling wil maken. Ze houden nou eenmaal van feesten en van fatsoensnormen hebben ze nog nooit gehoord. Ze raken meer en meer verstrikt in doldwaze avonturen, waarvan ze zelf niet meer weten hoe ze er uit moeten komen, maar waaruit toch blijkt dat de familie band sterker is, dan wat ook op de wereld.

Moniek Merkx heeft met deze voorstelling bewust de keuze gemaakt om iets totaal anders te maken, dan wat we gewend zijn bij feestelijke voorstellingen. Moniek maakt al dertig jaar voorstellingen en bewijst maar weer eens dat ze het theatervak begrijpt als geen ander. Regels heeft ze in deze voorstelling overboord gegooid. Alle beginnende theatermakers krijgen te horen dat er bepaalde regels zijn, zoals niet zoenen, niet in je onderbroek, niet vloeken, niet als jongen in meisjeskleding, elkaar niet in elkaar slaan, maar in deze unieke voorstelling heeft ze alle regels aan haar laars gelapt en zien we dit in deze voorstelling juist allemaal wel terug.

De voorstelling bestaat uit vijf delen, elke keer met een muzikale pauze en met na de pauze, een kleine terugblik naar het vorige deel, er is zelfs een voice-over. Er zijn hele bijzondere geluidseffecten gemaakt om alles nog meer uit te vergroten, wat een extra dimensie geeft aan de voorstelling. De hoofdcast bestaat uit zes hoofdrolspelers: Jurriën Remkes die Kas speelt, een ruige kerel, maar uiteindelijk met een hart van goud, als het op familie aankomt. Hij weet deze rol tot in de perfectie neer te zetten, totaal over de top, maar toch overtuigend en passend in deze voorstelling. Camiel Corneille als de schuwe Terra, het meisje dat niet praat, maar super lenig is en heel acrobatisch, Een moeilijke rol om neer te zetten, maar Camiel weet dit op sublieme wijze te doen, dat je al snel vergeet dat het eigenlijk een man is die dit speelt. Peer van den Berg als Va, WOW wat een karakter om te spelen, de vader die eigenlijk niet echt een vader is, vanwege zijn alcoholprobleem, die niet schroomt om iets te zeggen, maar ook niet om gewoon in zijn onderbroek rond te lopen. Peer speelt dit zo natuurlijk, dat je bijna gelooft dat hij echt zo is. Erwin Dörr speelt Ed, de jongere broer van Kas, die eigenlijk net zo stoer wil zijn als zijn broer, maar daar niet altijd zo goed in slaagt. Erwin zijn gezichtsuitdrukkingen zijn geniaal, hij weet de kwetsbaarheid van zijn karakter goed uit te beelden. Sue-Ann Bel speelt Bianca, de vriendin van Kas, die stoer overkomt, maar toch niet zo stoer is als ze het zich laat voorkomen, met een geheim: ze heeft een dochtertje. Sue-Ann weet zich goed staande te houden in dit mannengeweld, op het ene moment lijkt ze  heel stoer, maar een tel later weer heel lief en oprecht. Dan de laatste rol, deze is weggelegd voor Jolanda Spoel als Joan, de moeder van Terra en stiefmoeder van Kas en Ed. Zij had lang niet meer gespeeld, daar zij nu zich meer toelegt op het regisseren en programmeren van voorstellingen, maar bewijst met deze rol, dat ze het acteren nog steeds in haar bloed heeft zitten, ze speelt alsof ze dagelijks niet anders doet.

De cast wordt bijgestaan door stagiairs tussen de 17 en 23 jaar van de MBO theaterschool. Het zijn allemaal derdejaars studenten en studeren dit jaar allemaal af, Zij spelen meerdere rollen, maar doen zeker niet onder voor de professionele spelers.

Dan heb je nog een bijzondere twist in deze voorstelling; dat er kleine kinderen meedoen, die geselecteerd zijn op Rotterdamse scholen, om mee te spelen in dit bijzondere project.

 

Deze voorstelling is er één om U tegen te zeggen, Bijna alles klopt, alles sluit goed aan, met  uitzonderlijk goede spelers, goede muziek,een uniek decor, bijzondere geluidseffecten, kostuums die feilloos aan sluiten bij de voorstelling, Het enige minpuntje was helaas de uiterst harde muziek in de kleine pauzeblokken, dit was toch net iets te hard, om van te kunnen genieten.

Tekst & regie: Moniek Merkx
Spel: Sue-Ann Bel, Peer van den Berg, Camiel Corneille, Erwin Dörr, Jurriën Remkes, Jolanda Spoel
Stagiairs MBO Theaterschool: Danique Beijer, Jada Blagrove, Zoë Bosman, Jonathan Brito, Sander Karsten, Max de Kok, Anouk Lens, Quincy Makdonald, Dylan Nieuwland, Hannah Rekveldt
Voice-over: Jack Wouterse
Live muziek: Joop van Brakel
Lichtontwerp: Gé Wegman
Decor: Sanne Danz
Kostuums: Nicky Nina de Jong
Vechtcoach: Maarten Lok
Dramaturgie: Dorien Folkers
Regieassistentie: Lotte Rischen
Campagnebeeld: Roosmarijn Knijnenburg
Video: Huub Laurens

Voor meer informatie: https://www.maastd.nl/voorstelling/feest/?maaspodium

FOTO: © Nichon Glerum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.