Februari Festival presenteerde Camille Saint-Saëns en blikt vooruit naar februari 2022: Schubert

Februari Festival presenteerde Camille Saint-Saëns en blikt vooruit naar februari 2022: Schubert

Februari Festival presenteerde van woensdag 30 juni tot en met 4 juli 2021 in de Nieuwe Kerk in Den Haag de vierde editie. Het festival vond eenmalig plaats in een andere maand dan de maand februari. Na eerdere succesvolle edities, waarin componisten Robert en Clara Schumann, Johannes Brahms en Ludwig van Beethoven centraal stonden, belichtte het festival in 2021 de Franse componist Camille Saint-Saëns. Vijf dagen lang bracht het Februari Festival beleving én verdieping van klassieke muziek. Het festival toont hoe levendig en inspirerend klassieke muziek kan zijn. Februari Festival 2022 vindt plaats van 23 tot en met 27 februari 2022 met een focus op de Oostenrijkse componist Franz Schubert. 

Eén van de onbetwiste hoogtepunten van het Februari Festival 2021 waren violiste Simone Lamsma, en pianist Thomas Beijer. Hun uitvoering van Saint-Saëns zelden uitgevoerde Sonate voor viool en piano nr 1 was ronduit spectaculair te noemen. Komend seizoen is Simone Lamsma ‘Artist in Residence’ bij Amare & het Residentie Orkest, en was prominent aanwezig tijdens het festival. Met haar uitzonderlijke podiumpresentatie en aansprekende manier van communiceren met het publiek onderscheidt zij zich al jaren op podia in binnen- en buitenland. En nu dus in Den Haag.

Voor Thomas Beijer was de componist echt een ontdekking: “Ik had me tot nu toe nog nooit erg verdiept in de muziek van Saint-Saëns, en moet eerlijk toegeven dat ik ook de nodige vooroordelen had over zijn composities. Die waren volkomen ongegrond, zo blijkt nu. Zijn muziek loopt over van de originele ideeën, die altijd toch volkomen natuurlijk aanvoelen. Zijn melodieën zijn een schot in de roos, de een na de ander. Zijn muziek heeft iets rijks, iets guls. Tel daar een groot vakmanschap bij op – Saint-Saëns kon technisch werkelijk alles- en je beseft dat je totaal niet om hem heen kunt.” 

Quirine Viersen: “Dankzij het Februari Festival heb ik twee, voor mij voorheen nog onbekende werken, van Saint Saëns leren kennen, wat een geweldige ontdekking!!!”

Concerten werden verder gegeven door onder meer Thomas Beijer, Nicolas van Poucke, Malevich Piano Quartet, Alexander Ullman, Dana Zemtsov, Coraline Groen, Marion Dumeige, Jeroen DupontRichard Egarr, leden van het Residentie Orkest en last but not least; het Franse pianoduo Arthur Ancelle & Ludmila Berlinskaya. In totaal traden ruim dertig (inter)nationale musici op in de Nieuwe Kerk.

Het festival prikkelde de luisteraar door geliefde én minder bekende werken van Saint-Saëns te combineren met werken van componisten die hem bewonderen, of navolgden; Gabriel Fauré,  Eugène Ysaÿe, Pauline Viardot, Cécile Chaminade en César Franck.

De volgende editie is van 23 tot en met 27 februari 2022. Dan staat Franz Schubert centraal. De componist die over zichzelf ooit zei: ‘Ik ben alleen geboren om te componeren’. 

Meer informatie: www.februarifestival.nl

Februari Festival is een activiteit van de Stichting Amare.

Partners: Residentie Orkest en mediapartner NTR NPO Radio 4. 

FOTO:© De Schaapjesfabriek

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.