Februari Festival in Den Haag krijgt in 2019 een vervolg

Februari Festival in Den Haag krijgt in 2019 een vervolg

De eerste editie van het Februari Festival bracht vijf dagen lang – van woensdag 14 tot en met zondag 18 februari – beleving én verdieping van klassieke muziek. Het festival toonde hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek kan zijn. De eerste editie van het festival stond in het teken van Fanny en Felix Mendelssohn & Clara en Robert Schumann. De concerten werden gegeven door grote namen: Quartetto di Venezia, Simone Lamsma, Quirine Viersen, Ishay Shaer en Sofya Kulyak, Jeannette van Schaik, Maria Fiselier, Maria Milstein en aanstormend strijktalent van het Koninklijk Conservatorium. Ruim veertig musici traden op in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Het Februari Festival werd goed bezocht en krijgt een jaarlijks vervolg: de volgende editie is van 13 tot en met 17 februari 2019.

Programmeur Corné Ran over het verloop van het Februari Festival: We hebben een prachtig festival gehad met muziek van de families Schumann en Mendelssohn: het festival heeft tevens laten zien dat de muziek van Clara Schumann en Fanny Mendelssohn het verdient om een grotere bekendheid te krijgen. De lezingen waren prikkelend en gaven een goed beeld van Mendelssohn & Schumann. Het februari festival heeft nieuwe muzikale vriendschappen tussen de buitenlandse gasten en onze internationaal opererende Nederlandse musici gebracht die niet eerder met elkaar hebben gespeeld. Dat was boeiend om mee te maken en ik ben ervan overtuigd dat dit op de een of andere manier een vervolg krijgt. Leuk om te zien waren de spontane reacties uit het publiek toen we repetitieruimte zochten voor de musici. Mensen uit Den Haag stelden hun huis voor repetities ter beschikking: hartverwarmend.

 Reacties uit het publiek: Het was als een warm bad en Ik kom met enige regelmaat in de Nieuwe Kerk, maar dit was een avond, die ik niet licht zal vergeten. De eerste editie van het Februari Festival trok tevens belangstelling vanuit het buitenland: Coming from the city where some of this music was composed I am impressed with this contemporary romantic salon culture which your recreated here in the Hague in their spirit and in world class quality. (Dr B.von Bechtolsheim)

De programmeurs van het festival hebben zich laten inspireren door de muziekgeschiedenis, de componisten, hun werk en de positie van de vrouwelijke componist in die tijd. Zo maakten ze als het ware een muzikale overzichtstentoonstelling in klank en beeld. Het festival prikkelde de luisteraar door geliefd repertoire van Schumann en Mendelssohn te combineren met minder bekende composities, recent herontdekte werken en muziek van de belangrijke vrouwen in hun levens: Felix Mendelssohns zusje Fanny en Robert Schumanns echtgenote Clara.

Het festival verbindt gearriveerde musici met de sterren van morgen. Zo gaf het vermaarde Quartetto di Venezia uit Italië, dat deze festivaleditie Artist in Residence was, concerten met toptalent van het Koninklijk Conservatorium. Violiste Antje Weithaas – o.a. concertmeester van het gelauwerde Camerata Bern, leidde studenten van het Koninklijk Conservatorium in Felix Mendelssohns 9de strijkerssymfonie.

Het Februari Festival toont de componist in al zijn sterktes en zwaktes. Gebeurtenissen in hun persoonlijk leven die van invloed zijn geweest op het componeren werden middels schiftelijke en ook zeer aanstekelijke mondelinge toelichtingen door presentator Huib Ramaer bij ieder concert belicht. Het festival toonde de musicus als mens van vlees en bloed en plaatst zijn kunstenaarschap in cultuur-historisch perspectief. Aanvullende lezingen waren van musicoloog Frits Zwart, hoogleraar neurobioloog Dick Swaab en publicist Thea Derks die het publiek op weer een andere wijze bij de muziek betrokken.

Optredens van o.a.: Quartetto die Venezia / Simone Lamsma, viool / Hannah Strijbos, altviool / Hans Eijackers, piano /Henk Neven, bariton / Van Baerle Trio /Antje Weithaas, viool / leden Animato Kwartet / Ishay Shaer, piano / Sofya Gulyak, piano / Maria Fiselier, mezzosopraan / Quirine Viersen, cello / Peter Nilsson, piano / Jan-Paul Grijpink, piano / Jeannette van Schaik, sopraan / Hans Pieter Herman, bariton / Lestari Scholten & Gwylim Janssens, pianoduo / Jasper Grijpink, klarinettist / Gijsbert Kok, beiaardier / Frits Zwart, musicoloog en directeur Nederlands Muziekinstituut, / Dick Swaab, emeritus hoogleraar Neurobiologie / Thea Derks, musicoloog en publicist.

De volgende editie van het Februari Festival is van 13 tot en met 17 februari 2019.  www.februarifestival.nl

Februari Festival is een activiteit van het Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, Zuiderstrandtheater & Nieuwe Kerk en wordt ondersteund door: Gemeente Den Haag, Stichting Gilles Hondius Foundation, M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, Istituto Italiano di Cultura en Mercure Hotel.

Partners: Het Nutshuis, Openbare Bibliotheek, Ambassade van Italië, Residentie Orkest

FOTO: ©Eric van Nieuwland 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.