Februari Festival 2019 – Brahms, behoudend of zijn tijd vooruit …

Februari Festival 2019 – Brahms, behoudend of zijn tijd vooruit …

De tweede editie van het Februari Festival gaat op woensdag 13 februari in de Nieuwe Kerk in Den Haag van start. Na een succesvolle eerste editie in 2018, waarin behalve Fanny en Felix Mendelssohn ook Robert en Clara Schumann centraal stonden, staat het festival dit jaar in het teken van Johannes Brahms. Zo sluit het festival aan op het programma van de eerste editie: Brahms was een vriend en groot bewonderaar van Robert Schumann en raakte na diens dood zeer goed bevriend – er was zelfs sprake van wederzijdse liefde – met Clara Schumann.   

Het Februari Festival brengt vijf dagen lang – van woensdag 13 tot en met zondag 17 februari 2019- beleving én verdieping van klassieke muziek. Het festival toont hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek kan zijn.

Het Alban Berg Ensemble Wienis ‘Ensemble in Residence’, zij zijn in wisselende bezetting dagelijks te horen tijdens het festival. Dat is een primeur: het Alban Berg Ensemble Wien treedt voor het eerst op in Nederland. Het ensemble is de officiële opvolger van het wereldberoemde Alban Berg Quartett en bestaat uit de vier leden van het befaamde Hugo Wolf Quartett, met daarnaast onder meer soloblazers van de Wiener Philharmoniker en de Wiener Symphoniker. Het ensemble heeft een eigen concertserie in de Musikverein in Wenen en een festival in Ossiach, ‘Bergfrühling’.

Concerten worden verder gegeven door onder meer Simone LamsmaQuatuor van KuijkIshay ShaerThomas BeijerHawijch Elders, een groot aantal zangers als Deirdre Angenent, Barbara Kozelj en Renate Arends, jonge musici van het Koninklijk Conservatoriumen leden van het Residentie Orkest. In totaal treden ruim veertig (inter)nationale musici op in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

Het Februari Festival toont de componist in al zijn sterktes en zwaktes en heeft dan ook een sterk biografische insteek. Musicoloog Huib Ramaer maakt als presentator van de concerten de verbinding tussen de persoon Brahms en diens muziek. Zo brengt het festival de componist tot leven. Films & lezingen in het Nutshuis door musicologen Frits Zwart en Huib Ramaer bieden verdieping, een ‘meet & greet’ met de musici na ieder concert zorgt voor een laagdrempelige en persoonlijke sfeer. 

Het festival prikkelt de luisteraar door geliefde én minder bekende werken van Brahms te combineren met die van componisten die hij bewonderde, stimuleerde, tot zijn vrienden mocht rekenen of die hem navolgden. Zo klinken er naast Brahms werken in allerlei bezettingen van Johann Sebastian Bach, Antonín Dvořák, Julius Röntgen, Amy Beach en Johann Strauss. Leden van het Alban Berg Ensemble Wien geven gedurende het festival openbare masterclasses aan studenten van het Koninklijk Conservatorium.

Het volledige programma is te zien op:

https://www.februarifestival.nl/nl/

Februari Festival is een activiteit van de Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, Zuiderstrandtheater & Nieuwe Kerk. 

Partners: Het Nutshuis, Residentie Orkest, Koninklijk Conservatorium.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.