Evi Hanssen is een toffe madam in de voorstelling Sinds ik niet meer drink

Evi Hanssen is een toffe madam in de voorstelling Sinds ik niet meer drink

Recensie: Mieke van der Raay

Afgelopen vrijdag mocht ik de voorstelling Sinds ik niet meer drink van Evi Hanssen zien in theater De Stoep in Spijkenisse.

Evi kennen velen van ons van televisie, waar ze al liet zien wat een veelzijdige dame ze is. Daarbij heeft ze ook een boek geschreven met haar bevindingen over het stoppen met drinken. Hierin beschrijft ze openhartig haar ervaringen. Na 20.000 verkochte exemplaren en een overvloed aan lezersreacties kon het niet uitblijven dat Evi met dit verhaal ook het theater in zou gaan.

Evi straalt op het podium, ze vertelt heel relaxed, af en toe lijkt het of je gewoon met een goede vriendin zit te praten. Evi is duidelijk iemand van doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Ze vertelt met humor en een dosis zelfspot wie ze was toen ze nog dronk. Over haar jeugd met haar drie broers, waarmee ze haar eerste biertje dronk. Hilarische anekdotes wisselen elkaar af met wetenschappelijke en historische inzichten. Ze vertelt honderduit over de vele beproevingen die ze doorstaan heeft om te stoppen. Vele vrienden vonden het klinkklare onzin dat ze moest stoppen: ‘Joh, je bent niet meer gezellig als je niet drinkt’ en nog veel meer van deze clichés kreeg ze te horen. Maar nu na drie jaar en (op vrijdag) twintig dagen niet gedronken te hebben, voelt ze zich toch echt wel beter en zit ze beter in haar vel. Ziet ze er veel beter uit, en staat ze weer beter in het leven.

Nu is het niet zo dat ze vind dat iedereen moet stoppen, nee ze vindt juist dat iedereen dit voor zichzelf moet bepalen. Ze vertelt puur haar verhaal, ze heeft geen wijzend vingertje naar het publiek. Je mag als je wilt zelfs gewoon je wijntje mee nemen in de zaal. Als bezoeker word je meegenomen in haar verhaal. Want op welke vooroordelen betrap jij jezelf? Vind jij mensen saai die niet meer drinken, of vertel je jezelf ook dat je beter slaapt met een slaapmutsje op? Waarom rust er nog steeds een taboe op het feit dat je een alcoholprobleem hebt? Haar interactie met het publiek is heel gemoedelijk, leerzaam en ook weer met humor doordrenkt. De voorstelling is zeker geen pleidooi tegen alcohol of het gebruik daarvan. Ze laat zelfs een reclame zien van een bekend Nederlands biermerk.

Ik heb gelachen, maar zeker ook geleerd en deze voorstelling heeft me aan het denken gezet. Ik ben zelf geen alcohol drinker meer, maar heb toen ik nog als jong meisje in Antwerpen woonde, me ook soms lam gezopen, zelfs zo erg dat ik me de volgende dag niets meer herinnerde. Vandaar dat deze voorstelling best wel dingen in me los hebben gemaakt.

Artiest/ Productie:Evi Hanssen

Tekst en Spel: Evi Hanssen
Regie/Dramaturgie: Audrey Bolder
Meubels decor:Sofa Company
Lichtontwerp:Dirk Donkers
Meer informatie: https://evihanssen.be/Facebook:facebook.com/EviHanssen/Instagram: instagram.com/evihanssen/instagram.com/sindsiknietmeerdrink/

FOTO: ©Jaap Reedijk

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.