Eva Van der Gucht, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Anniek Pheifer e.v.a. Top-acteurs improviseren in De vloer op

Eva Van der Gucht, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok, Anniek Pheifer e.v.a. Top-acteurs improviseren in De vloer op

In al zijn eenvoud is De vloer op het enige echt geslaagde tv-format over theater. (Herien Wensink in de Volkskrant)

Tien nieuwe afleveringen vanaf vrijdag 29 maart rond 23 uur op NPO 3Humans improvisatieprogramma De vloer op is levendiger dan ooit! Met theatervoorstellingen in het hele land, een ware kerstspecial van 50 minuten en ook in het 19de seizoen acteurs van de bovenste plank die zich vol enthousiasme door regisseur Peter de Baan voor de leeuwen laten gooien.
Zoals Eva Van der Gucht, die al sinds 2006 meedoet. “In het begin was het doodeng, omdat je niet wist wat je te wachten stond. Nu weet ik dat natuurlijk ook niet, wat de opdrachten betreft, maar ik weet wel dat het hoe dan ook leuk gaat worden.”


En Yannick van de Velde, eerder regisseur van de Junior-variant en sinds twee jaar acteur bij de volwassenen: “Ik heb er zo veel lol in! Het is wel moeilijk, bijna alle scènes zijn echte uitdagingen. Maar ik kan bijna niks leukers verzinnen dan spelen in De vloer op.”
Regisseur Peter de Baan over De vloer op: “Improviseren is ja zeggen, meebewegen, meegaan in andermans fantasie. De acteurs moeten elkaar uitdagen, verrassen en vooral: op cruciale momenten samen optrekken. Dan ontstaat een interessante scène.”‘Exemplarisch voor een goed gelukte improvisatie is dat er niet alleen iets spannends gebeurt tussen de acteurs, maar er ook een interessante, moreel ambivalente scène ontstaat. Met idealiter aan het eind een verrassende twist.”

Wie doen er seizoen 2019 mee?Naast de twee nieuwelingen Bram Suijker en Thomas Cammaert gaan dit jaar de vloer op Shahine El Hamus, Gijs Scholten van Aschat,Eva Van der Gucht, Anna Raadsveld, Fabian Jansen, Yannick van de Velde, Sophie van Winden, Saskia Temmink, Stefan de Walle, Carly Wijs, Sanne den Hartogh, Peter Blok, Anniek Pheifer en Romana Vrede.


Wat zeggen acteurs zelf over improviseren bij De vloer op?
Saskia Temmink (doet sinds het allereerste seizoen in 1999 mee): “De vloer op heeft mij het meeste geleerd over acteren sinds de toneelschool. Je hebt niks in handen, je staat met je billen bloot en hebt amper tijd om je kop in te schakelen.”
Stefan de Walle (ook sinds 1999): “Het is als een rit maken in de botsauto’s: net als je een bepaalde kant op stuurt, knalt er een ander wagentje tegen je op dat je dwingt om daarop te reageren. Dat maakt De vloer op zo verfrissend en verrassend!”
Anna Raadsveld (sinds 2014): “Wat een ervaring! Het was zo ontzettend leuk. Het gevoel dat ik kreeg toen ik daar stond en daadwerkelijk aan het spelen was met zulke goede acteurs is met niets te vergelijken. Als het goed gaat voelt het alsof je vliegt.”
Carly Wijs (sinds 2001): “In dat opzicht is het net als bij jazzmusici, denk ik. Je moet naar elkaar luisteren, de riedel overnemen en daar je eigen klank aan toevoegen, zodat de ander weer kan overnemen. Je speelt met elkaar, nooit tegen elkaar.”


Peter Blok (sinds 2005):”Angsten en verlangens brengen inspiratie. Als ik het woord tandarts zeg, dan roept dat woord meteen iets op.”
Sanne den Hartogh(sinds 2009): “Zolang de scène duurt, ervaar ik het als de ultieme vrijheid.”
Gijs Scholten van Aschat (sinds 2000): “Ik blijf rustig, zeg zo min mogelijk en kijk altijd aan het begin van de improvisatie de kat uit de boom. Meestal maak ik ook omtrekkende bewegingen die niets te maken hebben met de opdracht.”
Anniek Pheifer (sinds 2012):”De inspiratie moet in het moment zelf ontstaan. Dingen van tevoren bedenken is de grootste valkuil.”
Foto: ©Anna van Kooij

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.