Europees theaterproject Moving Borders gelanceerd

Europees theaterproject Moving Borders gelanceerd

EUROPEES THEATERPROJECT MOVING BORDERS GELANCEERD: RICHARD GREGORY MAAKT GROOTS STADSPROJECT IN UTRECHT 2021

De maatschappij ligt stil, de grenzen sluiten en we kunnen elkaar niet ontmoeten. SPRING Performing Arts Festival in mei hebben we helaas moeten afgelasten. We zitten echter niet stil. Juist nu blijkt dat het belang van ontmoeting groot is. We kijken naar de toekomst, o.a. met dit project waar diverse mensen elkaar ontmoeten en grenzen bevragen.

Het internationale theaterproject Moving Borders, dat wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie, begon eind maart met een digitale kick-off meeting. SPRING Performing Arts Festival heeft dit project samen met zes Europese podiumkunstinstellingen ontwikkeld. 


In een periode van twee jaar worden zeven afzonderlijke edities van één artistiek concept – ARK van het Britse gezelschap Quarantine en regisseur Richard Gregory – geproduceerd in Athene, Dresden, Mülheim an der Ruhr, Porto, Straatsburg, Utrecht en Warschau. In elke stad zal Quarantine samenwerken met lokale kunstenaars, sociaal-maatschappelijke organisaties en inwoners om een ark te bouwen (fysiek of metaforisch). De ark biedt ruimte voor alternatieve activiteiten en nieuwe ontmoetingen tussen mensen en haalt inspiratie uit de demografische, historische, culturele en sociale realiteiten van elke stad.

Het participatieve samenwerkingsproject onderzoekt het concept van grenzen in de huidige Europese samenlevingen. Het project richt zich op de fenomenen van grenzen in onze steden en in ons dagelijks leven: als een element dat mensen uit elkaar houdt en dat ongelijkheid bevordert, maar ook als een onderdeel van succesvolle diverse gemeenschappen waar wederzijds respect en herkenning alleen mogelijk is binnen bepaalde lijnen. Nu we getuige zijn van een gevaarlijke heropleving van nationalistische en xenofobe tendensen in Europa en in tijden van COVID-19 en toenemende economische ongelijkheid, wil ARK een positieve boodschap afgeven over diverse manieren van samenzijn.

In elke stad is het onderzoek van het langetermijnproject gestart. In Utrecht is Richard Gregory in samenwerking met partner Residenties in Utrecht in december gestart met zijn zoektocht naar de connectie met de stad. In het najaar van 2020 volgen laboratoria en workshops in alle zeven Europese steden. De zeven edities van ARK zullen in het voorjaar en de zomer van 2021 in elke stad worden ontwikkeld en gepresenteerd. ARK vindt plaats in Utrecht tijdens SPRING Performing Arts Festival in mei 2021. 

Over Quarantaine
Quarantine is in 1998 opgericht door regisseurs Richard Gregory en Renny O’Shea met ontwerper Simon Banham in Manchester, Groot-Brittannië. Quarantine werkt over de hele wereld op het gebied van theater, performance en openbare evenementen. In de afgelopen 20 jaar hebben ze originele werken gemaakt, variërend in schaal en vorm: familiefeesten, karaokecabines, kooklessen, radio-uitzendingen, leeszalen en reizen in het donker voor één persoon tegelijk – evenals optredens op het podium voor publiek in stoelen. In 2017 regisseerde Richard Gregory het grote stadsproject What Is the City but the People? van BAK, basis voor actuele kunst, Centraal Museum en SPRING op het Jaarbeursplein in Utrecht, waarbij meer dan 150 inwoners van Utrecht hun verhaal deelden op een 60 meter lange catwalk.

Quarantine werkt samen met een wisselende opstelling van artiesten en mensen die zelden op het podium te zien zijn, waaronder filosofen, soldaten, kinderen, bloemisten en koks. Hun werk is gemaakt door middel van langdurig en intiem onderzoek en heeft vaak tot doel de omstandigheden te creëren voor gesprekken tussen vreemden.

Over Moving Borders
Moving Borders is het resultaat van het samenkomen van de zeven artistieke partnerinstellingen en hun intensieve discussies rond gemeenschappelijke vragen, onderwerpen en doelstellingen. Dit uitzonderlijke project zal urgente transnationale Europese kwesties aanpakken, zowel in het hele netwerk als individueel in elke stad. Hiermee wordt een directe link gelegd tussen de Europese regio’s op artistiek en maatschappelijk niveau. Moving Borders wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie.

De partners in het project Moving Borders zijn: HELLERAU – European Centre for the Arts (Duitsland, leidende partner), MAILLON, théâtre de Strasbourg – scène européenne (Frankrijk), Ringlokschuppen Ruhr (Duitsland), SPRING Performing Arts Festival (Nederland), Teatro Municipal Do Porto (Portugal), Onassis STEGI (Griekenland) en Performing Arts Institute (Polen).

Een overzicht van het project en haar ontwikkeling is te vinden op www.movingborders.org

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.