Ervaren en onervaren vormen één geheel in The Wiz

Ervaren en onervaren vormen één geheel in The Wiz

Recensie: Mieke van der Raay

Alweer twee jaar geleden begon Daphne Bruinenberg aan een groot avontuur, dat High School Musical heette. De eerste voorstelling van High School Musical in Baarn was zo’n groot succes, dat ze inmiddels alweer in twee andere theaters in het land hebben gestaan met deze succesvolle voorstelling.

Afgelopen zaterdag 2 juni was de première van de The Wiz, in het Gooiland theater in Hilversum. De talenten hadden de zware taak om het succes van HSM te evenaren en dat is ze zeker gelukt.
De cast is een mix van best wel ervaren spelers en spelers die voor het eerst van hun leven in het theater staan. Dit zie je wel terug tijdens de voorstelling, maar het enthousiasme van alle spelers maakt dat je hier snel doorheen kijkt.

Het verhaal van The Wiz kennen we allemaal: Dorothy, gespeeld door Mirthe Overhage, komt door het toedoen van een tornado in een een heel aparte wereld terecht – het land van Oz. Op aanraden van de goede fee Acadabra, gespeeld door Judith Veld, gaat zij op zoek naar de machtige tovenaar van Oz, gespeeld door Michiel van Eunen. Tijdens deze zoektocht ontmoet ze drie aparte figuren; een vogelverschrikker zonder verstand( Guido Dijkstra) een blikkenman zonder hart (Joey de Boer) en een laffe leeuw (Hans de Boer). Samen gaan ze op zoek naar de befaamde tovenaar, want hij is de enige die ze kan helpen om of thuis te komen, of wijsheid, hart en moed te kunnen krijgen.

Daphne Bruinenberg die verantwoordelijk is voor de regie, weet duidelijk hoe ze alle talenten kan motiveren tot een grootse performance. Daphne heeft zelf haar theater opleiding gevolgd op DAPA (Dutch Academy Of Performing Arts) hier heeft ze duidelijk mee gekregen hoe ze alles in goede banen kan leiden. Vocal coach Paul Keizer is geen onbekende in de theater wereld – hij speelde onder andere in de musical Soldaat van Oranje. Hij heeft duidelijk heel wat ervaring kunnen brengen op de talenten, er waren uiteraard hier en daar kleine valse nootjes, maar deze vielen weg tegen de mooie zangstemmen van de anderen. Voor de choreografie staat Bernadette Dengler garant, ook geen gemakkelijke opgave, door het verschil in ervaring van de spelers, maar ze heeft een staaltje vakmanschap afgeleverd. Harold Geerts had de muzikale leiding, met ja echt, een live orkest, iets wat je heden den dagen zelfs niet meer ziet bij grote producties.

Mirthe Overhage is gewoon met heel haar hart Dorothy, ze speelt haar als of ze al jaren niets anders doet, haar zang stem is heel aangenaam om naar te luisteren. Guido Dijkstra als de vogelverschrikker is heel hilarisch, aandoenlijk, weet tot op het perfecte af zijn rol neer te zetten en zijn lach werkt heel aanstekelijk, hij straalt de passie voor het vak uit. Joey de Boer als de blikkenman speelt deze rol heel integer, maar straalt duidelijk ook de passie voor het theatervak uit en zijn stem is heel aangenaam om naar te luisteren. Hans de Boer als laffe leeuw, weet zijn rol overtuigend neer te zetten. Heel stoer, maar ook weer heel liefelijk, met een groot knuffel gehalte. Michiel van Eunen als The Wiz heeft een prachtige zang stem en zijn spel is subliem.

Het verschil in niveau tussen de hoofdrollen en het ensemble was soms wel te merken, maar daar keek je heel snel door heen, door het enthousiasme van alle spelers, die duidelijk één gemeenschappelijke factor hebben: passie voor het fantastische theatervak.

Voor meer informatie: http://bruineberg.nl/
Hier staan ook nog auditie oproepen voor andere productie’s

FOTO: Mieke van der Raay

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.