Erik of het kleine insectenboek

Erik of het kleine insectenboek

Op 22 december 2022 ging Erik of het kleine insectenboek in première.

Voor aanvang van het stuk kon iedereen door het theater heen dingen ontdekken over de verschillende insecten en een spin die in het stuk voorkomen.
Dit was superleuk en iedereen, van jong tot oud ging op onderzoek uit.

Erik of het kleine insectenboek is het verhaal van Erik die alles en iedereen maar saai vindt en het liefst in zijn bed naar programma’s over insecten kijkt op de televisie.
Als deze televisie ineens tegen Erik begint te praten en hem krimpt tot insectenformaat komt Erik in de wereld van de insecten terecht, die extra tot leven wordt gebracht met een beeldscherm achter op het podium. Hier ontmoeten we de verteller gespeeld door Hein van der Heijden die ook de kleurrijke Kakkerlak speelt die liever poeperloep wordt genoemd en de bidsprinkhaan die Erik later in het verhaal tegen komt bij de vluchtedingen opvang.
Poeperloep helpt Erik op weg maar wil hier later wel iets voor terug. Wat weten we eerst nog niet.
Maar is die kakkerlak wel te vertrouwen?

Op zijn reis door de insectenwereld komt Erik gespeeld door Billy de Walle verscheidene insecten tegen zoals de wesp, slak, eendagsvlieg en worm gespeeld door Adré Dongelmans.
André weet het publiek vanaf moment één te laten lachen. Vooral meneer slak die de vluchtedingen opvang runt is vanaf de eerste seconde hilarisch, van het loopje tot de manier van praten helemaal perfect.
Ook de eendagsvlieg die lekker van zijn eerste en laatste dag geniet zorgt voor veel gelach in het publiek terwijl hij geniet van zijn papaver stuifmeel.

Samen met Esther scheldwacht zet hij ook meneer en mevrouw wesp neer die tegen Erik zeuren over wat er allemaal wel niet veranderd in hun omgeving en over alle inheemse insecten die daar ineens komen wonen.
Verder laat Esther Scheldwacht verscheidene personages tot leven komen.
Van de bezorgde moeder van Erik, de nogal agressieve spin, de wat aparte journalist en de zachte, lieve en wat sombere huisvlieg die het hard steelt van het publiek.

Ook komt Erik de vuurwants, mug, vlinder en doodgraver tegen gespeeld door Soumaya Ahaoui.
Die doormidden van een Hoover board en Hoover board skates de vuurwants en de vlinder op magische wijze tot leven brengt.
Ze laat als de mug een super stoer en komisch karakter zien die Erik helpt tijdens zijn reis.

Ook komt Erik de mot, lieveheersbeestje en hooiwagen tegen gespeeld door Emma Vermeulen.
Emma zet op prachtige wijze de verschillende karakters neer, van de wat losbandige mot die graag van feesten houd , het zachte maar toch duidelijk lieve lieveheersbeestje die iedereen probeert de waarschuwen maar luistert er wel iemand? en de lieve en schattige hooiwagen.

Samen vormen Soumaya Ahaoui en Emma Vermeulen een komisch duo als de vuurwantsen en de doodgravertjes, die het Erik niet makkelijk maken tijdens zijn reis.
Het duo is goed op elkaar ingespeeld en vullen elkaar echt aan waardoor ze zorgen voor een goeie dosis humor in de spannendere delen van het verhaal.

Door de geweldig uitgevoerde energieke dansen en stunts door Raoul Gravenbeek, Deion Holwijn, Marchano Sarijoen en Ramses Rafaela komt de insectenwereld echt tot leven op het podium tussen en tijdens de scenes in het stuk.

Tijdens het stuk leer je veel over de insectenwereld en hoe de insecten met elkaar omgaan.
Maar voor wie goed oplet gaat deze boodschap verder en wijst ook naar ons als mens en hoe wij omgaan met insecten maar ook met onze medemens.
Het stuk houd je vast van begin tot eind en laat zelfs daarna niet los, het zet je aan het denken.

Het is een muzikale familievoorstelling vol dans, humor en visuele effecten voor iedereen vanaf 8 jaar. 
Erik of het kleine insecten boek is echt een beleving en ga vooral kijken naar deze prachtige voorstelling.

Erik of het kleine insectenboek speelt in de stadschouwburg Utrecht van 21 tot 30 december.

Kijk op de site voor de speeltijden:

Https://stadsschouwburg-utrecht.nl/agenda/seizoen-2022-23/erik-of-het-klein-insectenboek-8plus/

Foto: Phile Deprez

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.